Különösnek tűnik azt állítanom, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhetők a meghűléses betegségek? És vajon miért nem jók a hagyományosan hirdetett egészséges táplálkozás elvei télen?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
A belső meleg fokozói
Itt az ideje picivel intenzívebben fűszerezni és főleg melegítő hatású fűszereket használni, pl.: bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, zsálya, kardamom, borsfélék, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, erős paprika, szerecsendió, boróka bogyó, vanília. Szerencsére temérdek ízesítő közül válogathatsz, ezért a hűtő hatású alapanyagokhoz (pl.: a gyümölcsök többsége, hüvelyesek, salátafélék, csírák, rizsek, árpa, rozs, zab, búza) feltétlenül tegyél melegítő hatású fűszert.
Félre a gyümölcsökkel
Helytelen túl sok gyümölcsöt enni télen, és ha jobban figyelsz az ösztöneidre, érzed is, hogy nem kívánja a tested. Rendkívül egyértelműen véd, ugyanis ahogy hűvösödik az idő, egyre kevésbé van kedve beleharapni egy lédús, hűtő hatású gyümölcsbe. Nekem a hideg futkos a hátamon, ha uborkára, paradicsomra, sárgadinnyére, szőlőre, vagy az ilyenkor népszerű citrusfélékre gondolok, sőt gyakran még egy almát is nehezemre esik elrágcsálni.
A gyümölcsök ideje nyáron van, amikor a test hűtésében játszanak fontos szerepet, közben persze vitaminokkal és ásványi anyagokkal is feltöltenek.
Kicsit ki lehet tolni a szezonjukat tavasz és ősz irányába, de csakis az aktuális időjárásnak megfelelően. Számtalanszor megfigyeltem, hogy rendkívül kiszolgáltatja magát az az ember, aki télen nagy mennyiségben fogyaszt trópusi gyümölcsöt.
Hiába bázikus és nem tűnik olyan lédúsnak, de mégis komoly hűtő hatása van a banánnak is. Néha egy- egy darab elmajszolása még belefér, de a banánkúrának nem a tomboló zimankó közepette van itt az ideje. Az aszalt és a száraz termésű gyümölcsök mértékkel beiktathatók az étrendbe, de mivel elég magas az energiatartalmuk a túlzásoktól jobb tartózkodni.
