Ezt tanultuk a titokzatos rózsakeresztesektől

Ezt tanultuk a titokzatos rózsakeresztesektől

Címlap / Életmód / Ezotéria / Ezt tanultuk a titokzatos rózsakeresztesektől

A 700 évvel ezelőtt élt rózsakereszteseknek még titokban kellett tartaniuk természetközpontú világszemléletüket. Tudáskincsük modern korunkban ismét terjedőben van, sokunk gondolkodásmódját előnyösen befolyásolja, gyakran még életet is ment. Ismerjük meg a rend célját és működését!

A társaság

A hagyomány szerint a rózsakeresztes testvériséget Christian Rosenkreutz orvos alapította a 15. században. Fiatalkorában bejárta a Közel-Keletet, ahol misztikus tudományokat tanult, melyeket akkoriban Európában nem oktattak, mert tabunak tekintették, de az ember javát szolgálták.

Miután hazatért, tudós társai kirekesztették maguk közül, szokatlan ismeretei és szemlélete miatt. Ezután alapította meg a rózsakeresztes rendet. Hét barátot és tanítványt vett maga mellé, mindegyik orvos és agglegény volt. A 17. században létrejött a vallásszabadság, és attól kezdve a társaság rohamosan bővült. 

A rend célja

A rend alapítója Christian Rosenkreutz kémiai menyegzője címmel kiáltványt írt, amelyben hírt adott egy titkos társaságról. A társaság tagjai bölcsek és alkimisták voltak, akiknek az volt a céljuk, hogy túllépjenek Európa tudományos, vallási és politikai nézetein. Fel akarták világosítani az embereket a természet törvényeiről, meg akarták tanítani nekik, hogyan élhetnek harmonikus életet.

Horoszkópokat, tenyereket és arcokat elemeztek, ismerték a Hold alakjának változásaihoz kapcsolódó összefüggéseket, növényeket használtak a gyógyításhoz. Szemléletüket az oktatásra és a nevelésre is ki akarták terjeszteni, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan boldoguljanak az életben felvilágosult szellemű felnőttként. 

Holisztikus látásmód

A mozgalom igazán a 18. században bontakozott ki. Mielőtt a rend létrejött, az emberekben még megvolt a holisztikus tudás, nyitottak voltak a természet működésére és üzeneteire, és fel tudták azokat használni önmaguk és mások megsegítésére. Ezt a tudást sokáig a titkos társaságok őrizték. A szellemi világ felé való nyitottság 600 év múlva jelent meg, enélkül nem jöhetett volna létre a modern, felvilágosult gondolkodásmód, amely most újra terjedőben van.

Titoktartás

Legfontosabbnak a titoktartást tekintették, egyik tag sem ismerte a többieket. Esküt kellett tennie mindenkinek arról, hogy a rend titkait megőrzi, és halála előtt meg fogja keresni utódját. Az új tagok felvétele szigorú keretek között történt. A főmester kérdéseket tett fel a jelöltnek, hogy feltérképezze személyiségét, és megállapítsa, hogy alkalmas-e a feladatra, és rábízhatja-e a társaság a titkait.

A tagok több generáción keresztül váltották egymást. A kereszt az élet tapasztalásait és kihívásait, a szenvedést, az önfeláldozást jelképezi ‒ ezek alapján Krisztus életének és feltámadásának szimbóluma is. Közepén a vörös rózsa az ember spirituális kibontakozását, a szennytől, korrupciótól való megtisztulását fejezi ki. 

Fotó: Wikipedia
Híres tagok

A rend tagjai közé tartozott például a jósálmairól jelképekben bővelkedő versekben író Nostradamus.

Pestisdoktor is volt: a járvány idején gyógynövényeket tartalmazó arcmaszkban járta a házakat, tanácsokat adott az embereknek a gyilkos kór megelőzéséhez és leküzdéséhez, a külvilágban és a lelkükben. 

Paracelsus szintén orvos volt. Beutazta Egyiptomot, Arábiát, a Szentföldet és Konstantinápolyt, és alkimistáktól, javasasszonyoktól, fürdőmesterektől, bábáktól szerzett tudással bővítette ismereteit.

Hazatérve Salzburgban telepedett le, és új kezelési módszereket kezdett alkalmazni. Híres gyógyító lett belőle.

Fokozatok

A titkokat, a tudást, a bölcsességet a társaság fokozatosan adta át tagjainak. A rózsakereszteseknek nyolc fokozatuk volt. A négy alsóbb fokozat után következett a felavatás, amikor a jelöltet szertartásokon, a hold által megvilágított sötét teremben, vagy erdő mélyén mellének szegezett kardok között felvették az adaptusok közé.

A négy adaptusi fokozat után következett a magister, majd a mágus fokozata.

Ma is létezik

A Rózsakeresztes Rend ma egy létszámában folyamatosan növekvő oktatási és kulturális szervezet. A világ több mint száz országában működik, tagjai között megtalálható minden emberfajta, hitrendszer, kultúra, foglalkozás és hivatás. Székhelye Kaliforniában, San José-ban van, a Rózsakeresztesek Parkban. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást