10 jó tanács a legsikeresebb íróktól, ha te is megírnád az első bestsellered

10 jó tanács a legsikeresebb íróktól, ha te is megírnád az első bestsellered

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 10 jó tanács a legsikeresebb íróktól, ha te is megírnád az első bestsellered

Íme néhány hasznos tanács kezdő íróknak azoktól, akik már megvívták a maguk harcát az üres papírral, és győzedelmesen kerültek ki belőle.

1. Ernest Hemingway: Ne görcsölj rá!

„Mindig akkor hagyd abba az írást, amikor még jól megy a dolog, és ne aggódj miatta, amíg a következő nap ismét el nem kezdesz írni. Így a tudatalattid folyamatosan ezen dolgozik majd. De ha tudatosan gondolkodsz rajta, az írás erőltetetté válik, és belefáradsz, mielőtt még elkezdenéd”

2. F. Scott Fitzgerald: Maradj józan!

„Egyre nyilvánvalóbb számomra, hogy egy hosszú könyv rendkívül kiváló szervezése vagy a legfinomabb észlelések és ítéletek a felülvizsgálata nem passzol az italhoz. Egy rövid történetet meg lehet írni egy palack ital mellett, de egy regényhez szükséged van egy mentális sebességre, amely lehetővé teszi, hogy az egész mintát a fejedben tartsd és könyörtelenül feláldozd a többit. Bármit megadnék, ha Az éj szelíd trónján harmadik részét nem teljesen stimulánsok hatására írtam volna.”

3. Lev Tolsztoj: Kezd írással a napot!

„Mindig reggel írok. Örömmel hallottam, hogy Rousseau is, miután reggel felkelt, rövid sétára ment, majd leült dolgozni. Reggel az ember feje különösen friss. A legjobb gondolatok leggyakrabban reggel, az ágyban, felébredés után vagy séta közben érkeznek.”

4. Stephen King: Olvass!

„Ha nincs időd olvasni, akkor nincs időd – vagy eszközöd – írni sem. Ilyen egyszerű.”

5. Aby Elphinstone: Emlékezz, milyen gyereknek lenni!

„Ha gyermekeknek szeretnél írni, akkor élénken emlékezned kell rá, hogy milyen volt tízévesnek lenni. Mielőtt elfoglaltak és tudálékosak lettünk volna. Milyen félelmeid voltak akkor? Mik voltak az ambícióid és veszteségeid? De mindenekelőtt gondolj vissza a kalandvágyára és a rácsodálkozás képességére, mert ebből lesz a legjobb mesemondó – a felnőttből, aki emlékszik rá, hogyan kell gyerekként gondolkodni!”

6. Margaret Atwood: Ne másoknak írj

„Az egyetlen módja az igazság megírásának az, ha feltételezed, hogy amit írsz, soha senki nem fogja elolvasni. Sem másik ember, sem önmagad a későbbiekben. Ellenkező esetben elkezdesz mentegetőzni. Úgy kell látnod az írást, mint egy hosszú tintafolyamot, ami a jobb kezed mutatóujjából jön ki, és amit a bal kezed azonnal ki is töröl.”

7. Dorothy Parker: Olvasd el a The Elements of Style-t! (William Strunk Jr. egyetemi segédanyaga 1919-ből)

„Ha van egy ifjú barátod, aki íróvá szeretne válni, a második legjobb dolog, amit tehetsz vele, ha megleped a The Elements of Style egy példányával. Az első legjobb dolog, amit tehetsz vele, természetesen az, hogy lelövöd most, amíg még boldog.”

8. Henry Miller: Maradj a jelenben!

„Felejtsd el a könyveket, amiket írni akarsz. Csak arra a könyvre gondolj, amit éppen írsz!”

9. Edgar Allan Poe: Építsd fel a stílust!

„Egy novellának saját stílusa kell, hogy legyen, és minden egyes mondatnak ezt a stílust kell építenie.”

10. Jodi Picoult: Fejezd be, amit elkezdtél!

„Amikor megakadsz, és biztos vagy benne, hogy amit írtál, teljesen hasznavehetetlen, erőltesd meg magadat, hogy mégis befejezd, és aztán majd eldöntöd, hogy javítasz rajta, vagy eldobod – máskülönben sosem tudod meg, hogy képes vagy-e jobbá tenni.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást