Egészség / Életmód / Lélek

Talán épp erre van szükséged: a kaizen módszer megváltoztathatja az életedet

Talán épp erre van szükséged: a kaizen módszer megváltoztathatja az életedet

Ha te is elégedetlen vagy az életeddel és úgy érzed, bármit teszel, de nem jutsz egyről a kettőre, akkor talán épp ez a trükk hozza meg számodra az áttörést! A kaizen egy japán menedzselési módszer, amelynek segítségével kis lépésekben egyre jobbá teheted az életedet. Nem kell hozzá semmilyen eszköz, a lábadat sem kell kitenni hozzá otthonról, hogy megtanuld valahol. Akár a kanapédról, kényelmes keretek között, egymagad is elsajátíthatod ezt a kivételes életszemléletet, amely segít neked megteremteni a vágyott életet!

Eredetileg a termelést akarták vele fokozni

A kaizen összetett japán szó, mely két írásjelből áll: ”kai” a változtatás és a ”zen” a jó.

A módszer lényege, hogy az élet minden egyes területét jobbá lehet tenni, mindegy, mivel foglalkozik az ember.

Több elmélet is létezik az eredetéről, az egyik szerint valamikor a 16. században alakult ki, mikor kezdett ipari méreteket ölteni a gyártás, és a módszer segítségével szerették volna felpörgetni a termelékenységet. Azóta is főként a termelésben és a különböző szolgáltatásokban használják, de alkalmazzák az iskolában, otthon, a szállodákban, a gyártásban, a vállalatoknál, egyszóval igazán mindenütt jelen van. Így kívánják növelni a hatékonyságot, javítani a minőségen és elérni a kitűzött célokat.

A kaizen egy gondolkodásmód is

Nem pusztán egy gyakorlat, hanem életfelfogás is. Ahhoz, hogy sikeresen tudd alkalmazni, szükség van arra, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódodat.

Az alapelv a következő: minden probléma egyben lehetőség a fejlesztésre, illetve fejlődésre.

Nem az a cél, hogy megtaláljuk a bűnbakot, hanem a kialakult helyzetet kell megoldani és tanulni a történtekből. 

Hogyan működik a gyakorlatban?

Elsősorban nagyon kitartónak és elkötelezettnek kell lenned a módszer iránt, tehát ne add fel már is az első bukkanónál! Először is tedd fel magadnak a kérdést: Az életem mely területével vagyok elégedetlen? Min szeretnék változtatni?

Utána tarts ötletbörzét! Gondold át, mi segíthetne a jelenlegi helyzeteden. Hogyha ezzel megvagy, azt kell megfontolnod, milyen lehetőségeid vannak az ötletek megvalósítására. Egyedül is képes vagy kivitelezni őket vagy segítségre van szükség?

Ugyanis a kaizen módszer öt alapelvvel rendelkezik: személyes fegyelem, csapatmunka, jobb hangulat, minőségi körök és, hogy arra törekedjünk: jobbak legyünk!

Vagyis, vizsgáld meg, te magad mit tudsz beleadni a célod megvalósításához, illetve a problémád megoldásához. Ám ha olyan a helyzet, hogy segítségre van hozzá szükséged, akkor ne légy rest segítségért folyamodni, akár információra vagy tényleges támogatásra legyen szükséged. 

Sabrina May/unsplash.com

De nem elég megteremteni a lehetséges eszközöket és az ugródeszkákat a megvalósításhoz. Ki kell tudni küszöbölni az esetleges akadályokat, a felmerülő nehézségeket! Ezért már terved kivitelezésének legelején kutasd fel a rizikófaktorokat és mindazt, ami akadályozhat téged. Sokkal könnyebb lesz ezek fényében elérned a kívánt célt. Tehát így festenek a folyamatok leegyszerűsítve: tervezés, ellenőrzés, cselekvés.

Ami pedig még kiemelten fontos: ne egyik napról a másikra várd a csodát. A kazien hatásossága a folyamatos és fokozatos fejlesztésről szól.

Elhiheted, szép lassan, de biztosan el fogod érni a célodat és időközben megváltozik az életed. Fogadd el, hogy a kis lépés és lépés! Ne azonnal akard a változást és ne is azáltal, hogy egy nap alatt hatalmas tettet viszel véghez. Itt a kulcs nem más, mint az apró cselekedetek. 

Érdemes nemcsak a magánéletedben alkalmazni, hanem a munkahelyeden vagy az üzleti életben is, amennyiben az is beletartozik a foglalkozási körödbe. És ne feledd: mindig, mindenen lehet változtatni. A kaizen módszer nemcsak az életedet, hanem téged is át fog alakítani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást