„Az én feladatom nem az, hogy főzni tanítsam az embereket, hanem kikapcsolódni” – interjú a Dizájnkonyha alapítójával

„Az én feladatom nem az, hogy főzni tanítsam az embereket, hanem kikapcsolódni” – interjú a Dizájnkonyha alapítójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / „Az én feladatom nem az, hogy főzni tanítsam az embereket, hanem kikapcsolódni” – interjú a Dizájnkonyha alapítójával

Takács Kriszti, a Dizájnkonyha megálmodója azonban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy rámutasson a főzésben rejlő szépségekre. Blogján pedig csupa olyan finomság található, amelyek nincsenek túlbonyolítva, és mind az elkészítésük, mind pedig az elfogyasztásuk igazi kikapcsolódást tud nyújtani.

Honnan ered a sütés és a főzés iránti szereteted?

Ahogy sokan mások, én is a nagymamám mellett kaptam helyet a konyhában, és már az elején nagyon magával ragadott az egész. Azonban nem maga a főzés, az ízek vagy a hozzávalók voltak igazán érdekesek a számomra, hanem amit az elkészült étel jelent. Hiszen egy sütivel vagy egy kellemesen eltöltött ebéddel bármikor meg lehet kínálni valakit. Az sosem kellemetlen, nem érezzük nehéznek elfogadni, az evés a mindennapi életünk része, természetes számunkra. Mégis lehet különleges, emlékezetes és maradandó az a törődés, amit a főzésen át adni tudunk másoknak. 

Számomra a mai napig fontos családi és emberi érték, amin keresztül egyszerű örömet okozhatok másoknak.

Sokszor tapasztalom azt, hogy a mai gazdaság alapú életmódunk miatt nagy dolgokra vágyunk és azoknak tulajdonítunk jelentőséget, miközben elfelejtünk apró, teljesen hétköznapi dolgokkal örömet szerezni magunknak és másoknak. Ez az egyik dolog, ami miatt hobbiként nagyon tudom ajánlani a sütés-főzést bárkinek.

A másik dolog, ami miatt hálás a konyhában töltött idő, az a kikapcsolódás. Sajnos ma már korántsem számít megkönnyebbülésnek, hiszen egy mindennap ismétlődő feladatról van szó, nincs mit szépíteni rajta: a főzés alap esetben ugyanolyan házimunka, mint a takarítás. Nem csoda, hogy teherként tekintünk rá, miközben lehet egy egyszemélyes meditatív időtöltés vagy egy páros, csoportos közösségfejlesztő program is.

Minek hatására döntöttél úgy, hogy gasztromarketing szakértő leszel?

Szociológusként és marketingesként végeztem, így lényegében szakmailag semmi közöm a főzéshez. Viszont már több, mint 20 éve serénykedem a konyhában, óvodás korom óta levakarhatatlan kis kuktasegéd voltam. Várható volt, hogy mindez az életem más területére is kihat majd. 

A gasztromarketinges pályafutásom a kajafotók posztolásával együtt indult el, hiszen a blogom kapcsán meg kellett tanulnom stylingolni, fotózni, videózni, rendezni, vágni, amihez persze a marketinges tapasztalatom nagyon-nagyon jól jött. Kézenfekvő volt ezután, hogy elsősorban vendéglátóhelyekkel kezdek el együtt dolgozni. Ettől függetlenül a mai napig sokféle iparággal dolgozom együtt, de foglalkozom ingatlan- és termékfotózással is.

Miből áll egy napod?

Már több, mint 5 éve itthonról dolgozom, hiszen a marketinges vállalkozáshoz nem szükséges irodát fenntartani. Ez is teszi lehetővé, hogy van időm a Dizájnkonyhával foglalkozni. A vállalkozás dolgaival korán reggel és délután foglalkozom, a köztes idő pedig a blogomé. A Dizájnkonyha jelenleg nem egy megélhetést biztosító hobbi, így nem munkaként beszélek róla, ettől függetlenül napi 4-5 órát töltök vele. 

Egy főzős videó elkészítése nem kevés idő: a recept megtervezésével indul, aztán persze el kell készíteni, fotózni, videózni, elpakolni. Aztán jöhet a vágás, a képszerkesztés, a szövegírás. Amire büszke vagyok, az az, hogy a Dizájnkonyha ízig-vérig az enyém: én készítettem a logót, a weboldalt, a fotókat, egyedül csinálok mindent. Közben pedig igyekszem évről évre emelni a színvonalon, jobb és jobb minőségű anyagokat készíteni. Nem titok, hogy szeretném, ha egy éven belül eljutnék oda, hogy valóban munkává válik ez a hobbim és főállásban tudok foglalkozni vele. 

A munkád melyik részét szereted a leginkább?

A szabadságot. A munkaerőpiacon eltöltött jó pár év alkalmazotti lét után egyértelművé vált számomra, hogy nem ez az, amit szeretnék. Azért lettem vállalkozó, hogy legyen időm másra is, ne csak a munkára. Sokaknál ez pont fordítva van, és a vállalkozás rengeteg időt emészt fel. A szabadság azonban nem csak a szabadidőt jelenti, lehetőséget ad rá, hogy a gondolkodásunk és a kreativitásunk is szabad legyen. A munkám, legyen szó a marketingről vagy a Dizájnkonyháról, végtelenül kreatív. Ez pedig nagyon frissítően hat a mai társadalmunkban, ahol folyamatos stressznek vagyunk kitéve.

Mi inspirált arra, hogy létrehozd a Dizájnkonyhát?

A barátaim hosszú unszolásának köszönhető az egész. Magamtól valószínűleg nem, vagy csak évekkel később fogtam volna hozzá. Már kamaszkoromtól kezdve én voltam az, aki vitte a sütit meg a kaját a társaságba, ma sincs ez másként. Az sem változott, hogy a mai napig kritikus vagyok magammal és a blogra kikerült tartalmakkal. 

A Dizájnkonyha az én mentőövem saját magammal szemben. Hajt előre, hogy legközelebb jobban csináljam, miközben segít elfogadni, hogy nem vagyok tökéletes.

Aki megnézi az Instagram-oldalamat, nem bonyolult és elképesztő receptekkel fogja szemben találni magát, hanem egyszerű, hétköznapi dolgokkal. Amik nem tökéletesek, nem hibátlanok és ez így jó. Az én feladatom nem az, hogy főzni tanítsam az embereket, hanem kikapcsolódni. 

Mitől lesz szerinted egy étel minőségi?

A nagyon puccos hozzávalókban nem hiszek és azt se mondom, hogy szupermarketből nem lehet jót főzni. Persze egy szarvasgombás tészta páratlan és a kistermelők támogatását is fontosnak tartom. Mégsem mondhatjuk azt millió háziasszonynak a világon, hogy az egész napos rohanás és gyermeknevelés közepette csak az a jó, ha minden fenntartható, újrahasznosítható és nem multi termék. Fontosak ezek? Igen! De annyira az arcunkba van tolva, hogy már sok esetben frusztráló. 

Személy szerint én abban hiszek, hogy az az étel minőségi, ami nem félkész vagy kész termékből áll.

Alapanyagokkal főzöm, liszt, cukor, élesztő, só, keményítő, tojás, vagy ezek alternatívái. Ez alatt azt értem, hogy nem használok például kész pudingport, hanem készítek pudingot a szükséges alapanyagokból. Otthon sütök kenyeret vagy főzök paradicsompürét. Fontos azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem eszek néha zacskós levest vagy veszek tartós kenyeret a boltban. Viszont sokkal jobban szeretem én magam elkészíteni a dolgokat.

Hogyan jelenik meg az életedben a fenntarthatóság?

Az alapok már jól mennek: szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem használok feleslegesen egyszer használatos dolgokat, vászon szatyorral járok vásárolni, a konyhában pedig szezonális alapanyagokat használok. Ezek mellett odafigyelünk az otthonunk energiafelhasználására is. A neten ennek is megvan a maga hulláma, trenddé vált a fenntarthatóság. Ez viszont véleményem szerint sokaknak egy nagyon erőltetett tempó, amivel nem tudnak lépést tartani, végül pedig el is megy tőle a kedvük. 

Be kell látni, hogy a társadalmunk több évszázados hibáit nem fogjuk egy nap alatt kijavítani. Mindenki más belső idő szerint halad, ezért én nem várok el magamtól irreális dolgokat, a saját szokásaimat se tudom egy csettintésre átalakítani. A saját „időm” szerint azonban nagyon is képes vagyok rá! Eszerint alakítom az életemet és igyekszem időről időre egyre több mindenre figyelni. Tavasszal ténylegesen elindul a blogomon már beharangozott Dizájnkert is, ahol itthon fogunk kertészkedni, együtt tanulunk meg zöldségeket, gyümölcsöket termelni a kertvárosban. Ezt is egy lépésnek tartom a fenntarthatóbb és önellátóbb létezés felé. 

Mennyire érzed kihívásnak, hogy folyamatosan megújulj és változatos ételekkel rukkolj elő?

A gasztronómia ilyen szempontból nagyon szerencsés, hiszen az elkészíthető fogások száma végtelen. Ráadásul más nemzetek konyhájából is szemezgethetünk. Az viszont mindig nagy kérdés számomra, hogy a közönség mire vágyik, ezt sokszor nehéz eltalálni. A mostani újdonság, hogy itthon elkészült a dolgozószobám, ami a Dizájnkonyhának is helyet ad. Ezzel lehetővé válik, hogy más platformokon is aktívabban, hosszabb videókkal tudjak jelen lenni. Remélem ezt is szeretni fogják. Rengeteg ötletem van a blogon belül és azon kívül is, úgyhogy csak idő kérdése, hogy megint történjen valami!

Mivel motiválnál másokat arra, hogy próbáljanak tudatosabban, egészségesebben étkezni?

Annyit foglalkozunk azzal, hogy mit gondolnak rólunk mások, hogy könnyű elfeledkezni azokról a dolgokról, amik valóban érintenek is minket. Ilyen az egészségünk is, hiszen amíg nincs baj, más van fókuszban. Viszont a nagy közhelyek igazak: egy életünk van, mi mással foglalkoznánk ez idő alatt, mint a saját jól-létünkkel.

Hogyan készülsz a karácsonyi időszakra?

Imádom a karácsonyt! Nem az a fajta vagyok, aki díszbe csapja az egész házat, viszont a karácsony tökéletes időszak, hogy a főzés által örömet szerezzek másoknak. Ilyenkor folyton sütök, amit szétosztok az ismerősök között, és még sosem volt panasz!

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Ahogy korábban említettem, szeretnék a Dizájnkonyhából megélhetést biztosító vállalkozást építeni. Rengeteget főzni, sütni. Aztán jön, aminek jönnie kell! A Dizájnkertben egyébként tervezek gyógynövényeket ültetni, amikből szeretnék teát készíteni, így akár már saját termékkel rendelkező márkát építhetnék a Dizájnkonyhából. De majd látjuk, nem szeretek semmit sem előre kijelenteni. Ötlet van bőven: szeretnék majd egyszer szakácskönyvet, ami nem csak egy recepteskönyv, hanem valami több, ami segít felfedezni a főzésben, mint kikapcsolódásban rejlő lehetőségeket is.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!