Szűrővizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagynod

Szűrővizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagynod

Címlap / Életmód / Egészség / Szűrővizsgálatok, amelyeket nem szabad kihagynod

Valamennyi egészségügyi problémára igaz, hogy nincs az a kezelés, aminek a hatása felérne egy icipici megelőzésével. A korai felismerés a leginkább rettegett kórokat is könnyen legyőzhető betegséggé szelídíti, tehát érdemes a szűrővizsgálatokra időt áldozni!

Mammográfia

Alacsony dózisú röntgensugárral világítják át a mellet. Segítségével már a tapinthatóság előtti stádiumban kimutatható az emlődaganat, bár a negatív lelet nem zárja ki teljesen a rákos diagnózist.
A változókorig évente, utána pedig kétévente javasolt az elvégzése, de veszélyeztetettség esetén ennél gyakrabban is adhat beutalót az orvos.

Rákszűrés

A szokásos nőgyógyászati rákszűrés során az orvos egy pálcika segítségével mintát vesz a méhnyaknyákból, majd elküldi laboratóriumi ellenőrzésre. Ez az úgynevezett PAP-teszt, amit egy görög orvosról, Dr. Papanicolau-ról neveztek el.
Az első vizsgálatot 21 esztendős korig javasolják, s utána évente egyszer. Az eredmény egy ötfokozatú skála valamelyik foka lesz: P1-2 esetén negatív, P3-nál gyanús, míg P4-5-nél tumoros leletről beszélünk.

Csontsűrűség-mérés

A csontritkulás az az állapot, amikor a csontok gyengévé, törékennyé válnak. Genetikai hajlam és rossz táplálkozás tehet rá fogékonnyá, de menopauza után – a hormonális változások révén – valamennyi nő veszélyeztetetté válik.
Amerikai adatok szerint az 50 éven felüliek csonttöréseinek feléért ez a probléma felel a nők körében. A röntgenes vizsgálati technológia még a súlyos következmény előtt fényt derít a gondra.

Bőr ellenőrzés

Legalább havonta egyszer szánj rá néhány percet, hogy fürdés alkalmával gondosan átnézed a tested! Fordíts különös figyelmet az anyajegyekre. Van-e köztük olyan, amelynek változott a formája, a mérete vagy a színe?
Amennyiben találsz ilyet, irány a bőrgyógyászat, ahol speciális nagyító alatt vizsgálja meg az orvos, szükséges-e szövettani mintavétel.

Vérnyomásmérés

Jó, ha időnként megméred a vérnyomásod. A hipertónia másik neve a „csendes gyilkos”, mivel többnyire már évek óta fennáll, mire az első érezhető tüneteket produkálja, noha addigra már rég visszafordíthatatlan károkat okozott a szervezetben.
A korral egyre nagyobb kockázat jár, ami szerencsére csökkenthető megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással.

Koleszterinszint

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó tényezője a magas koleszterinszint. A vérben többféle zsír található: a HDL, azaz a magas sűrűségű a „jó”, mely segít lebontani az LDL-t, az alacsony sűrűségű „rosszat”.
Utóbbinak és a trigliceridnek a magas szintje azonnali életmódváltást, súlyos esetben gyógyszeres kezelést kíván. A vizsgálat 20 esztendős kor fölött legalább ötévente javasolt, egyszerű vérvétel formájában, éhgyomorra.

Vércukorszint

Az éhgyomorra végzett általános vérvétel nyomán kapott vérkép a vércukorszintet is elárulja. Sajnos olykor kellemetlen meglepetés, hogy magas, mert a kettes típusú cukorbetegség egy ideig tünetmentes is lehet, illetve van egy kezdeti szakasza is, amikor még visszafordítható a folyamat.
Bizonyos esetekben terheléses vizsgálatot javasolnak, amely abból áll, hogy az éhgyomri vérvétel után cukrot kell fogyasztani, s egy, majd két óra múlva megismétlik a szúrást. Így kiderül, milyen ütemben dolgozza fel a szervezet a glükózt.

HIV-teszt

Ha volt már védekezés nélküli szexuális kapcsolatod, önmagad megnyugtatásának érdekében érdemes elmenned egy HIV-tesztre. A vérvétel anonim módon, teljes diszkréció mellett is történhet, amennyiben kellemetlennek érzed. A HIV-fertőzés nyomán alakul ki a szerzett immunhiányos szindróma, az AIDS, mely a szervezet védekezőképességének fokozatos hanyatlásához vezet.
Egyre több klinika kínál speciálisan nők számára összeállított szűrővizsgálat-csomagokat, amelyeknél kedvező áron és gyorsan letudhatod a legszükségesebb dolgokat. Szűkös anyagi keret esetén azonban jó, ha tudod: orvosi beutalóval egy filléredbe sem kerülnek a kórházban!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást