Egészség / Életmód

Szuperkerek popsi tréning: A 4 leghatékonyabb guggolás

Szuperkerek popsi tréning: A 4 leghatékonyabb guggolás

Megértelek, ha nem rajongasz különösebben ezért a gyakorlatért, én is kifejezetten utáltam a guggolás minden formáját, a kitörésekről nem is beszélve. Néhány hónap alatt azonban mindegyiket megszerettem, mert a helyes technikát alkalmazva gyorsan megerősödnek a szükséges izmok, és a guggolás is egyre könnyebbé válik – miközben a hatás garantáltan nem marad el. De melyek a leghatékonyabb guggolások és mire kell figyelned a kivitelezésüknél?

A helyes testtartás

Alaposan beleégett a köztudatba egy tévhit a guggolásokat illetően. Ez pedig az, hogy a térd nem mehet a boka elé. Nos, az irány jó, de mégsem helyes: próbáld csak ki, nem fogsz tudni úgy leguggolni, hogy ne mozdulna a térded a bokád elé! Erre legfeljebb Smith-keretben lenne esélyed (és ott egyébként csinálhatod is, mert egészen más formában mozgatod meg ezzel a guggolással az altestedet). A tévhit valószínűleg onnan terjedt el, hogy a kitörésnél kell arra figyelned, hogy a térded a bokáddal egyvonalban legyen, és ne mozduljon el a lábfejed irányába.

Guggolásnál viszont az az alapszabály, hogy a lábfejed elé ne menjen a térded.

Szintén gyakori hiba, hogy nem állsz egyenesen: ugyan nem csak párhuzamos lábfejekkel guggolhatsz, arra mindig ügyelned kell, hogy a sarkaidat ne emeld fel, és semmiképpen se döntsd befelé a talpaidat!

Ezeket leszámítva nincs különösebb dolog, amire figyelned kellene a tested alsó részét illetően. Guggolhatsz széles terpeszben, egészen apróban, rúddal, kettlebellel, tárcsával, vagy akár kézi súlyzóval, kezdésnek pedig csak szabadon, vagy akár a keretben, extra tárcsák nélkül.

Az egyenes hátra azonban figyelned kell. Ez nem azt jelenti, hogy szögegyenesen kell állnod, hiszen például a szabadsúlyos guggolásoknál óhatatlan, hogy kicsit előrehajolj. Ami viszont fontos, hogy ne homoríts, de ne is told ki irreálisan a fenekedet – bár mindig inkább kicsit pucsíts, mint homoríts. Nagyobb súlyok esetében, vagy amíg rájössz a megfelelő tartásra, segítségedre lehet egy derékmerevítő. Fontos azonban, hogy ezt semmiképpen se viseld az egész edzés során, mert egyrészt nagyon kényelmetlen, másrészt nem szerencsés, ha a hátad alsó szakasza kimarad az edzésből. Ezt a területet is meg kell erősíteni!

Mennyire mélyre?

Sokak szerint a guggolás semmit sem ér, ha nem mész egészen mélyre, azonban akadnak olyan nézetek is, melyek ennek ellenkezőjét állítják. Én azt tapasztaltam, hogy kevésbé mély guggolásokkal is szép eredményeket lehet elérni, de ekkor már a saját testsúlyom kb. másfélszeresével guggoltam. Most, az új edzéstervemben inkább kitörések és mély guggolások szerepelnek, a testsúlyom kb. háromnegyedével edzek, és mégis kemény izomlázra tudok szert tenni.

Sok függ tehát attól, milyen típusú guggolást, gyakorlatot választasz, mit szokott meg eddig a tested, és nem csak az számít, mennyire mélyre guggolsz.

Persze, ha alig tíz centit mész lefelé, az nem lesz elég, minimum a térded vonaláig érdemes guggolnod. Ha nem okoz fájdalmat és tudod tartani a helyes testtartást, akkor egészen addig lemehetsz, ameddig az izmaid engedik.

A leghatékonyabb gyakorlatok

Guggolás Smith-keretben

A kezdők egyik legjobb barátja lehet a Smith-keret vagy Smith-gép, mert hihetetlenül sokoldalú. A cikk elején említettem, hogy ebben olyan guggolásokat is el tudsz végezni, amiket szabadsúllyal nem tudnál, hiszen a rúd behatárolja az a teret, amiben mozogni tudsz – ezzel egyúttal stabilitást is ad neked. Ez segít abban, hogy egyenes háttal tudj guggolni, jobban kíméld az ízületeidet, és ne kelljen azon aggódnod, hogy „lenn maradsz”, hiszen be tudod állítani, hogy egy bizonyos pont után ne menjen mélyebbre a rúd. A helyes kivitelezést illetően itt is arra kell figyelned, amit a cikk elején összefoglaltam, továbbá, hogy a rudat ne a nyakadba tedd, hanem kicsit lejjebb, a vállaid alatt támaszd meg.

Sissy guggolás

A Sissy guggolás hasonlít a szabadsúlyos guggolásokhoz, de egy kis segítséget mégis ad ahhoz, hogy könnyebben és hatékonyabban kivitelezhesd ezt a gyakorlatot. Végezheted önmagában, majd a későbbiek során természetesen nehezítheted kézi súlyzók, tárcsák alkalmazásával.

Akárcsak a többi guggolás esetében, úgy ennél is minimum vízszintes testhelyzetig kell lemenned, de természetesen mélyebbre is guggolhatsz.

Amire érdemes figyelned, hogy felállásnál ne feszítsd előre a térdeidet, ne nyújtsd ki őket teljesen, mert így sérülhetnek az ízületeid. Ügyelj arra is, hogy a feneked és a combjaid megfeszítésével állj fel!

Guggolás alsó csigával

Az alsó csigával való guggolást nem látni túl sokszor a teremben, pedig ez is egy nagyon jó kis gyakorlat, ráadásul kíméli a gerincet. A csigát alulra kell tenned az oszlopon, ezt követően beállítanod a kívánt súlyt, majd egyenes háttal egyszerűen kezdj el fel- és leguggolni. Természetesen itt is variálhatsz a terpesszel és a súllyal, valamint a felcsatolt kiegészítőkkel is. A gyakorlat előnye az, hogy egészen más szögből érkezik a terhelés az alsótestedre, tehát szokatlan helyeken érezhetsz majd izomlázat az edzés után. Ez a változatosság nagyon sokat számít hosszú távon!

Szumó guggolás

A szumó guggolás lényege, hogy minden korábbinál mélyebbre tudsz guggolni, így új mozgástartományban edzheted az izmaidat. Rossz hír, hogy csak akkor tudod kivitelezni, ha kellően lazák az izmaid, például a combhajlítód, cserébe viszont nagyon hatékony.

Az alapja ugyanaz, mint egy klasszikus sajátsúlyos gyakorlat esetében, viszont ezúttal két steppadra, zsámolyra, vagy egy emelvényre kell felállnod. Az extra terhelést valamilyen kézi súlyzó, kettlebell adja, amit a kezedben kell tartanod – már ez is újdonságot jelent, hiszen szinte az összes guggolásnál a hát mögött tartjuk a súlyokat. A gyakorlat végzése során guggolj annyira mélyre, amennyire csak tudsz, majd a súlyt engedd le a két lábad közé, egészen a földig, vagy ameddig csak tudod.

Képek forrása: dusanpetkovic/Depositphotos.comzamuruev/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást