Ha kezd barnulni az avokádód, készíts belőle tortát! Gyors és mennyei

Ha kezd barnulni az avokádód, készíts belőle tortát! Gyors és mennyei

Címlap / Életmód / Receptek / Ha kezd barnulni az avokádód, készíts belőle tortát! Gyors és mennyei

Akár csípős guacamoleként, akár a reggeli pirítósra szeletelve, vagy éppen egy friss saláta részeként – az avokádó diós, krémes íze egyszerűen minden ételben mesés. De hiába használtuk fel már eddig is sokoldalúan, a süteményreceptek körében valahogy nem tört élre alapvető hozzávalóként, egészen eddig. Ez a fantasztikus zöld gyümölcs ugyanis most az idei év egyik legtrendibb süteményének is a nélkülözhetetlen része. 

Az avokádótorta már csak azért is egészséges alternatívája a pazar, cukorral teli édességeknek, mert kellőképpen puha és finom is egyben. A tésztát citrusos aromák teszik különlegessé, amelyek frissítő hatás kölcsönöznek a süteménynek, remek állagát pedig az avokádó garantálja. Mandulával vagy pisztáciával megbolondítva pedig tökéletesen érvényesülnek a zöld szupergyümölcs diós aromái.

Na és hogy miért szuperegészséges? Az avokádó B-vitamint, káliumot, rezet, C- és E-vitamint, valamint telítetlen omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Ha mindez még nem lenne elegendő ok arra, hogy kipróbáld, akkor azt is tudnod kell, hogy ez a recept tejmentes, az édes ízét pedig többek közt a nyírfacukor adja, mi több, hagyományos búzaliszt sem kerül bele, így néhány szelet elfogyasztása után sem kell az alakodat féltened.

Hozzávalók:

  • 1 db érett avokádó
  • 1 db bio citrom leve és héja
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 50 ml mandulatej
  • 50 g őrölt mandula vagy pisztácia
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 170 g nyírfacukor
  • 100 g vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 tk vanília aroma 

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  2. Előveszünk egy gyümölcskenyér formát. Kikenjük vajjal vagy sütőpapírral béleljük.
  3. Az avokádó húsát kikanalazzuk, villával pépesítjük egy nagy tálban, és belekeverjük a friss citromlevet. 
  4. Hozzáadjuk a puha vajat és a nyírfacukrot, majd pár perc alatt a már a tálban lévő hozzávalókkal krémesre keverjük.
  5. A tojásokat feltörjük, és egyenként a masszához keverjük.
  6. Fokozatosan hozzákeverjük a mandulatejet, a sütőport, a teljes kiőrlésű tönkölylisztet és a reszelt mandulát.
  7. A citrom héját és a vanília aromát a tésztához adjuk, és az előkészített gyümölcskenyér formába öntjük.
  8. Alsó-felső programon nagyjából 50 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk.
  9. Ha kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk.
Quanthem/istockphoto.com

Extra tipp: pisztáciás lime mázzal még különlegesebbé teheted a tortát

Ha az elkészült süteményt szeretnéd vizuálisan és íz terén is feldobni, néhány perc alatt egy pisztáciás lime mázzal is feldobhatod. Ehhez egy kis porcukorra is szükséged lesz, de végeredményben az avokádótortád még mindig alacsonyabb cukortartalmú lesz, mint a klasszikus süteményekben, vagy egy porcukor helyettesítőt is bevethetsz, és akkor továbbra is az abszolút egészséges vonalon tudsz maradni.

  1. Durvára vágunk 30 g pisztáciát.
  2. Egy tálban egyenletesen elkeverjük egy bio lime héját, 5-6 lime levét, és 250 gramm porcukrot. 
  3. Miután a sütemény legalább fél órát hűlt, kifordítjuk a formából, és egy rácsra téve beborítjuk a cukormázzal.
  4. A tetejét megszórjuk az apróra vágott pisztáciával, és hagyjuk, hogy néhány óra alatt megkössön a máz.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!