Tavasszal és nyáron a főszerep mindig a szuperkönnyű ételeké, és ez a sütemények terén sincs másképp. Ha nem terhelnéd le nagyon a szervezetedet, de mégis ennél valami finomat, érdemes elkészítened valamelyik desszertet az alábbi receptjeink közül. Akár egy hétvégi finomságként, akár ha vendégségbe vinnéd, biztosan megállják a helyüket!
Málnás-citromos keksz
Hozzávalók:
- fél csésze lágy, de nem folyós vaj,
- csésze cukor,
- fél teáskanál vanília,
- 1 nagy tojás, fél citrom leve és héja,
- negyed teáskanál só,
- negyed teáskanál sütőpor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- másfél csésze liszt,
- ¾ csésze friss vagy fagyasztott málna.
Elkészítés: Egy tálban keverd habosra a cukrot és a vajat, egy másikban pedig keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A cukros keverékhez add hozzá a maradék hozzávalót a málnán kívül, majd keverd jól össze. Ha már egynemű a keverék, add hozzá a lisztes mixet is, és keverd az egészet simára. Ezután keverd hozzá a málnát is. Ha kész vagy a keverékkel, egy sütőpapírral bélelt tepsire egy kanál segítségével szagass a tésztából kisebb adagokat. Arra figyelj, hogy ne tedd ezeket egymáshoz túl közel, mert a tészta terülni fog. 180 fokosra előmelegített sütőben 7-10 perc alatt süsd készre a kekszeket. Ha kihűlt, tálalhatod is!
Áfonyás sajttorta
Hozzávalók: 1 csésze friss vagy fagyasztott áfonya, negyed csésze+2 evőkanál víz, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál kukoricakeményítő, 2 csésze liszt, ¾ csésze cukor, fél csésze vaj, 1 teáskanál citromhéj, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, negyed teáskanál só, ¾ csésze vanília joghurt, 1 tojás, 1 teáskanál vanília kivonat, 180 g natúr krémsajt, még negyed csésze cukor, még 1 tojás, még 1 teáskanál citromlé, fél csésze szeletelt mandula.
Elkészítés: Az áfonyából a vízzel, 2 teáskanál citromlével és a kukoricakeményítővel főzz sűrű szószt, majd hagyd kihűlni. Egy tálban keverd össze a ¾ csésze cukrot a liszttel, majd morzsold el ebben a vajat. Ebből a keverékből vegyél ki fél csészével, majd tedd félre. Add hozzá a citromhéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd keverd össze. A tojást, a joghurtot és a vaníliát keverd simára, majd add a lisztes keverékhez. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen oszlasd el a tésztát. A krémsajtot, a negyed csésze cukorral, a plusz tojással és citromlével keverd össze, majd öntsd a tészta közepébe, majd erre öntsd rá az áfonyás mixet is, majd szórd meg mandulával. 180 fokos sütőben nagyjából 30-40 perc alatt süsd készre a tortát.
Sárgabarackos szelet
Hozzávalók:
- ¾ csésze vaj,
- 1 csésze cukor,
- 1 tojás,
- 1 csésze liszt, negyed teáskanál sütőpor,
- 1 és 1/3 csésze kókuszreszelék,
- fél csésze szeletelt mandula,
- fél teáskanál vanília,
- 40 dkg pucolt, magozott, félbe vágott sárgabarack.
Elkészítés: Egy tálban keverd habosra a vajjal a cukrot, add hozzá a tojást, majd a lisztet és a sütőport is. Keverd simára, majd add hozzá a kókuszt és a vaníliát. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a tészta ¾-ét, erre tedd a barackokat, majd öntsd rá a maradék tésztát, és szórd meg a mandulával. 30-35 perc alatt készre tudod sütni 180 fokon.
Mini cseresznyéspite
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 7 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 1 tojás,
- 1-2 ek hideg víz,
- 2 csésze cseresznye,
- 1 tojásfehérje,
- kristálycukor a szóráshoz.
Elkészítés: A liszttel morzsold el a vajat, majd add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást és a vizet, és gyúrd össze a tésztát. Kivajazott muffin-formában készíts a tésztából kosárkákat, és ezeket töltsd meg cseresznyével. A tetejükre is tegyél tésztát, rácsozva, majd kend meg tojásfehérjével a rácsokat. 175 fokos sütőben süsd készre a pitéket, és még melegen szórj rájuk cukrot.
Francia epertorta
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj,
- 1 és negyed csésze cukor,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál vanília kivonat,
- 1 és 1/3 csésze liszt,
- 1 és negyed teáskanál sütőpor,
- negyed teáskanál só,
- fél csésze tejszín,
- 50 dkg friss eper, szeletelve.
Elkészítés: A vajat keverd habosra 1 csésze cukorral, majd add hozzá a tojásokat és a vaníliát. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, majd add hozzá a vajas keverékhez. Keverd simára az egészet a tejszínnel, majd forgasd bele az epret is. Tedd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe, szórd meg a negyed csésze cukorral, és 175 fokos sütőben süsd készre, nagyjából 35-40 perc alatt.