Bizonyára nektek is feltűnt már, hogy manapság egyre sűrűbben találkozni olyan alapanyagok neveivel, melyek elsőre újszerűnek, ismeretlennek hathatnak, akár a boltok polcain, akár a különböző receptekben kutakodunk. Ennek legfőbb oka az egészségtudatos élet terjedése, és a reform étrendek megjelenése. Az utóbbi időben én is igyekszem tágítani a látóköröm, és új alapanyagokkal megismerkedni, mert egyrészről sajnos sokféle ételre érzékeny vagyok, másrészről pedig szeretnék olyan étrendet kialakítani, ami igazán változatos és tudatos.
Most olyan alapanyagokat szeretnék tehát nektek is bemutatni, amelyekkel nagy eséllyel találkozhattok, ha a korszerű táplálkozással ismerkedtek. Ezek az összetevők mind fellelhetőek hazai boltokban is, de akár internetről is beszerezhetőek, ha nem szeretnétek sokat vesződni a felkutatásukkal!
1/5 Tofu
A szóját bizonyára sokatok ismeri, ha más formában nem is, akkor a belőle készült szószt, ami kötelező eleme az ázsiai gasztronómiának, és amit hazánkban is előszeretettel használnak – a sushi mellől például nem hiányozhat.
A tofu lényegében szójatejből készült sajt, állagát tekintve azonban inkább a sajt és a túró közé sorolhatnánk. Önmagában nincs karakteres íze, ezért remek alapot ad számtalan ételnek.
Létezik többféle változata is, bár itthon a boltok polcain leginkább a selymes vagy lágy tofuval találkozhatunk. Megszámolni se tudom, hány üzletet kutattam fel, mire találtam kemény vagy közepesen kemény tofut, így inkább az internetes vásárlás mellett döntöttem.
Több magyar webshopban is fellelhető, tehát érdemes körülnézni. Viszonylag ritkán találkozom olyan recepttel, amihez szárított vagy feldolgozott verzió kell, így ezeket még én sem próbáltam ki. A tofu tehát nem csak az ázsiai konyha kedvelőinek remek alapanyag, hanem a vegán, illetve laktózmentes étrendet követők számára is!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!