Minden szülőnek van kedvenc gyereke – egy statisztika szerint

Minden szülőnek van kedvenc gyereke – egy statisztika szerint

Címlap / Életmód / Család / Minden szülőnek van kedvenc gyereke – egy statisztika szerint

Sok idősebb tesó érzi úgy, hogy a kicsinek mindent lehet, ezért biztosan jobban szeretik a szülei. A kisebbek pedig azt látják, hogy a nagyokhoz vannak viszonyítva, szóval tuti, hogy ő a favorit. Bár a legtöbb anyuka és apuka rögtön rávágja erre, hogy „én mindenkit ugyanannyira imádok, a családban nincsenek kiemelt kedvencek”, egy friss kutatás szerint egészen más a valóság.

A felmérést Katherine Conger készítette, aki arra az eredményre jutott, hogy az édesanyák 74%-ának, és az édesapák 70%-ának van preferált gyermeke. Hihetetlenül hangzik, igaz? A kutatás során 384 testvérpárt választottak ki (ahol a korkülönbség minden esetben 4 év volt), majd különböző kérdéseket tettek fel nekik arról, hogy szerintük milyen különbségeket tesznek közöttük a szüleik.

Ezután utóbbiakat is kifaggatták, és bár ők nem árulták el, ki a kedvenc, vagy hogy egyáltalán van-e, a szakértők a válaszok alapján érdekes eredményre jutottak. Az eredeti hipotézis az volt, hogy az elsőszülött gyermek lesz valószínűleg a favorizált, ám a válaszokból kiderült, hogy teljesen változó, kinek melyik gyermeke egy kicsit nagyobb kedvenc.

Kedvenc gyerek a családban
pixdeluxe/istockphoto.com

A téma kapcsán most mi is megkérdeztünk néhány magyar anyukát és apukát, név nélkül, teljesen őszintén, nekik van-e kedvenc gyerekük.

A személyiség sokat számít

„Én sosem próbáltam tökéletes anyának tűnni, és amikor egyszer a barátaimmal szóba jött ez a téma, bevallottam, hogy a lányom közelebb áll hozzám. Nem arról van szó, hogy őt jobban szeretem, és ő a kedvencem, de tény, hogy a fiammal egészen más személyiségek vagyunk, ő inkább az édesapjával tölt sok időt, több a fiús téma közöttük, amiben én nem vagyok otthon. De ezt sosem éreztettem, és sosem fogom. Nem vagyok engedékenyebb a lányommal.” – Viki, 40

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást