A szülés megindulásának jelei – Mikor indulj a kórházba?

A szülés megindulásának jelei – Mikor indulj a kórházba?

Címlap / Életmód / Család / A szülés megindulásának jelei – Mikor indulj a kórházba?

A kismamák a szülés várható időpontjának közeledtével egyre többet foglalkoznak azzal, honnan fogják felismerni, hogy elérkezett a nagy pillanat. Az alábbi jelek első olvasatra talán egyértelműnek tűnnek, de előfordulhat, hogy bizonyos folyamatokat félreértelmezel, és még nem jött el a nagy nap.

Egyre erősödő és rendszeressé váló méhösszehúzódások

Ha naponta többször is keményedik a hasad, akkor már tudhatod, hogy méhed edzi magát a közelgő nagy eseményre. Ezek ajósló fájások a második trimesztertől jellemzőek, rendszertelenül jelentkeznek, a terhesség végéhez közeledve egyre sűrűsödnek.

Ezzel szemben a valódi méhösszehúzódások – amelyek már a vajúdás csalhatatlan jelei – rendszeresek és fokozatosan erősödnek. Kezdetben olyan ez, mint egy menstruációs görcs, ami aztán egyre fájdalmasabb és gyakoribb lesz. Érdemes mérni a kontrakciók sűrűségét és hosszát, tehát, hogy meddig tart, és mennyi idő telik el két fájás között. Ha az összehúzódások már körülbelül két órája tartanak, tízpercenként előfordulnak és legalább egy perc hosszúságúak, általában érdemes szedni a sátorfát és elindulni a kórházba.

Ha nem vagy nyugodt afelől, hogy meg tudod majd különböztetni a jósló fájást a valóditól, figyelj erre: óránként nincs négynél több fájásod, és ha éjjel keményedik a hasad, de vissza tudsz aludni, csak jósló fájásod van. Aggodalomra semmi ok – még senki nem szült meg észrevétlenül vagy álmában.

Folyik a magzatvíz

A szülés indulhat burokrepedéssel is: ilyenkor a kismamák pukkanást éreznek a pocakban, majd realizálják, hogy a meleg, szagtalan, többnyire átlátszó magzatvíz bizony visszatarthatatlanul folyik.

Ennek mennyisége nem mérvadó: a cseppenkénti szivárgástól a nagyobb mennyiség kiömléséig minden lehetséges.

Előfordulhat, hogy már ezt is fájások kísérik, de az sem meglepő, ha csak 20 órán belül indul meg a vajúdás. Ha burokrepedéssel állsz szemben, nem kell kapkodnod, szép kényelmesen készülj el és indulj a kórházba. Az ülőfürdőt ilyenkor már kerüld! Nem kerülhet a hüvelyedbe semmi a fertőzésveszély miatt.

Távozik a nyákdugó

Ez az, amit sok várandós nem is vesz észre. A nyákdugó egy zselészerű anyag, ami elzárja a méhszájat a külvilágtól. Amikor a méhszáj tágulni kezd, ez a dugó vagy egyben kipottyan, vagy napok alatt távozik szép lassan. Észlelheted a WC-papíron rózsaszínes, sűrűbb váladékként.

Fontos tudnod, hogy a nyákdugó távozása és a vajúdás kezdete között gyakran napok is eltelnek. Maradj nyugodt, használd ki még ezt az időt a pihenésre!

Vérzés

Könnyen előfordulhat, hogy csekély, pecsételő vérzést észlelsz, ami lehet friss vér vagy csak barnázás, mint amilyen a menstruáció utolsó egy-két napján szokásos. Aggodalomra nincs okod, ez csupán azt jelzi, hogy a méhszájad elkezdett tágulni. Ha egyéb tünet nem jelentkezik, számíthatsz rá, hogy a folyamat pár napig is eltarthat, tehát nem kell rögtön a szülőszobára igyekezned.

Ha viszont erőteljesen vérzel, intenzívebben, mint a menstruációd idején, haladéktalanul menj be a kórházba, és értesítsd az orvosod is!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!