A szörp ezer arca tavasszal is hódít – ismerd meg a CsupaSzörpöt

A szörp ezer arca tavasszal is hódít – ismerd meg a CsupaSzörpöt

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A szörp ezer arca tavasszal is hódít – ismerd meg a CsupaSzörpöt

Akinek volt szerencséje már olyan szörpöt inni, amit például a nagymamája igaz, kerti gyümölcsökből készített, az tudja, hogy a valóban jó szörp egy igazi kincs. Mégis, az utóbbi években sok olyan termékbe is belefuthattunk, amelyek meg sem közelítik a minőségi, valódi gyümölcsös szörpöket.

Hasonlóan érezte ezt Pész Zsófia és férje, Hajsz Péter is: elgondolkodtak rajta, miért nem érhetőek el idehaza széles körben igazán jó szörpök. Nem sokkal később pedig saját márkát álmodtak belőle, és létrejött a valóban minőségi, igazi gyümölcsös CsupaSzörp.

Mióta foglalkoztok szörpkészítéssel?

2014 óta létezik a CsupaSzörp, jövőre lesz 10 éve, hogy elkezdtük a szörpfőzést. A CsupaSzörp megálmodója és alapítója a férjem, Hajsz Péter, aki eredetileg borszakértő, külföldi gyakorlat és tanulmányai után az elmúlt éveket a borkereskedelemmel és tanítással töltötte. Ez alatt persze sok barátság és jó kapcsolat alakult ki a budapesti gasztronómia és a kereskedelem legjobbjaival, így nem csak az ízlelésben, az ízek és a receptek használatában segített az eredeti szenvedélye, de az elindulásnál is a régi partnerek lettek az első vásárlók. Amikor indult a szörp, egy hobbi volt a bor mellett, mostanra viszont megcserélődtek.

Fotó: Buza Virág

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy saját márkátok lesz?

Az egész úgy kezdődött, hogy egy nagyon jó vidéki étteremben ittunk egy isteni házi szörpöt, amit máshol nem lehetett kapni. Elgondolkoztunk, hogy ilyen minőségű szörp miért nincs forgalomban? Akkoriban még nem igazán voltak ilyen sűrű, magas gyümölcstartalmú, a nagyi szörpjére emlékeztető szörpök a boltok polcain, sem a gasztronómiában. Így elindult otthon a kísérletezgetés, aztán a kóstoltatás és kérdezősködés, hogy mennyire tetszik ez másoknak? A visszajelzések annyira pozitívak voltak, hogy belevágtunk.

Hányféle szörpöt kínáltok jelenleg a vásárlóknak?

13 állandó ízünk van és három szezonális, amik limitáltan készülnek, így összesen 16 féle szörpünk létezik jelenleg. A legkedveltebbekből cukormentes változatot is készítünk, de van még tervben jó néhány íz. Folyamatosan bővítjük a kínálatunkat, amiben a hagyományos ízek, mint a málna-, bodza-, szeder-, meggyszörp is megtalálhatóak, de gondoltunk azokra is, akik szeretik a különlegességeket és a szuper párosításokat, úgy mint az eper-bazsalikom, bodza-hibiszkusz vagy málna-rózsa és nagyon kedvelik a szezonális finomságokat is, mint a sütőtökös-chai, ünnep és a most elkészült legújabb tavaszi áfonya-ibolya szörpünket.

Fotó: Buza Virág

Miről ismerhető fel szerintetek egy minőségi szörp?

A legfontosabb szerintünk, hogy valódi gyümölcsökből illetve növényekből készüljön, magas gyümölcstartalommal, és minimális cukorral/édesítőszerrel, hogy az ízek valóban érvényesüljenek.

Mi a gyümölcs rostjait is benne hagyjuk, így amikor megkóstolják az első reakció az szokott lenni, hogy „hú, ez tényleg gyümölcsből van”.

Sajnos volt egy időszak, amikor a szörpkészítés annyira felhígult, hogy az emberek fejében még mindig ezek a rossz tapasztalatok élnek, de szerencsére egyre több minőségi szörp készül már itthon, így szép lassan változik ennek a megítélése.

Hogyan készülnek a csodaszép címkéitek?

A szörpöt, mint említettem, Peti készíti, mivel én grafikus vagyok, nem volt kérdés, hogy ki tervezze az arculatot és a címkéket. Persze lelkes kóstolóként az ötleteléstől, az új ízek elkészítéséig részt veszek a folyamatokban, így jobban belelátok. Mivel ez egy kézműves termék, természetesen a grafikákat is kézzel festem meg, amit aztán bescannelek és így kerülnek a megfestett hozzávalók a címkékre.

Fotó: Buza Virág

Milyen finomságokat szoktatok készíteni a szörpök hozzáadásával?

Sokan nem is gondolják és meglepődnek, hogy a szörpöt milyen sokoldalúan lehet használni. Limonádékat, koktélokat, jégkásákat ízesíthetünk vele, fröccsbe is bele lehet csempészni, de a sütőtökös, levendulás, gyömbéres szörpünket kávéba, forrócsokiba, tejbe is nyugodtan önthetjük. Vannak szörpjeink, amiket kimondottan melegen/forrón is lehet fogyasztani, így téli időszakban is jól tudnak esni.

Ami pedig még izgalmasabb, hogy sütemények tésztáját, krémjét is lehet velük ízesíteni, de csináltam már jégkrémet is szörppel megbolondítva, vagy szószokat.

Közösségi felületeinken folyamatosan osztunk meg recepteket, hogy ötleteket adjunk az iszogatás mellett a sütéshez, főzéshez is.

Fotó: Buza Virág

Mely eddig kapott pozitív visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Nekünk minden pozitív visszajelzés nagyon-nagyon jól esik, tényleg nincs különbség, ha vásárban pici gyerekek mondják, hogy „jajj, de finom ez a szörpi”, vagy étteremtulajdonos, kedves boltocskák vezetői veszik fel a kínálatunkba, mert megszeretik, illetve valaki vásárlás után üzenetet ír, hogy nagyon ízlett neki, mi minden dicséretnek rettentően tudunk örülni. Nagy rajongói vagyunk a hazai, kézműves, minőségi termékeknek és a gasztronómiának is, amik mögött lelkiismeretes munka, sok-sok ötlet, kedvesség rejlik, így sok tapasztalatot cserélünk, támogatjuk egymást, és az ő visszajelzésik is nagyon sokat számítanak, mert így tudunk mi is fejlődni.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Van jó néhány tervünk, talán sok is egyszerre, és persze a gyorsan változó, egyre nehezebb gazdasági helyzetben rengetegszer kell módosítanunk, kivárnunk, de szeretnénk a jövőben bővíteni a termékpalettánkon lekvárokkal, chutney-val. Készül az üzem a Művészetek Völgyében egy kis házzal, ahol reméljük, vendégeket is tudunk majd fogadni és együttműködésekben is szívesen részt veszünk, természetesen szeretnénk, ha minél több helyen kapható lenne a CsupaSzörp.

Nyitófotó: Buza Virág

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!