5+1 szokatlan vírushordozó hely a testeden, amire nem figyelsz oda

5+1 szokatlan vírushordozó hely a testeden, amire nem figyelsz oda

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 szokatlan vírushordozó hely a testeden, amire nem figyelsz oda

Nem is gondolnád, hogy milyen sok olyan hely van a testeden, ahol megülhetnek a bacik. Összeszedtük, hogy mi az, amire extra figyelmet kell fordítani – főleg a vírus idején.

Lehet, hogy elsőre azt gondolnád, hogy egy jól habzó, szappanon zuhanyzás során minden koszt sikerül letisztítani a testedről. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk, nem olyan biztos ez. Vannak ugyanis olyan apró zugok a testen, ahol sokkal könnyebben megragadnak a baktériumok, így egy átlagos fürdéssel nem biztos, hogy eltüntethetjük őket. Ebben a vírusos időszakban pedig pláne nagyon fontos lenne odafigyelni erre, hogy tényleg semmi esélyt ne adjunk arra, hogy elszaporodjon bármilyen fertőzés is.  

A hónalj

Ez az a testrészünk, amelyről talán elsőre, előzetes tudás nélkül is a legtöbben gondolják,  hogy sok lehet a baktérium. Hiszen itt távoznak a méreganyagot, erősen jelen van az izzadás, amelynek egyébként önmagában nincsen szaga. Amitől a szag keletkezik, az nem más, mint a baktériumok és az izzadás együttes jelenléte – ezt azért jó tudni, nem? Persze dezodorokkal talán ezt is tudjuk a legjobban kontrollálni. Arról majd egy következő cikkben írunk, mennyire káros egyébként ez és mi a legjobb módja, ennek a területnek a tisztán tartására – felesleges kemikáliák nélkül.

Moyo Studio/istockphoto.com

A köldök 

Na de térjünk vissza a cikkhez, a következő kis eldugott zug ugyanis nem más, mint a köldök. A PLOS One egy 2012-es kutatása szerint 2368 baktérium van a köldökben, főleg ha pocaktájt van egy kis felesleg, sajnos a bacik nagyon könnyen befészkelik magukat ide. Gondoltad volna egyáltalán, hogy egy ilyen pici helyen ennyiféle baktérium elfér? Szóval ez a terület is egy kicsit több odafigyelést érdemel az átlagosnál. 

primpil/istockphoto.com

Az ágyék

Mivel az ágyékunkat ritkán éri a levegő, ráadásul folyamatosan szövet borítja, sajnos itt is könnyen megülnek a baktériumok, gombák és aztán rövid időn belül is el is szaporodhatnak – persze csak ha nem vesszük észre időben. Amit tehetünk, hogy extra fertőzésnek próbáljuk meg nem kitenni, tehát különösen most, a mosdóhasználat előtt is inkább mossunk alaposan kezet. Hiszen a kezünkkel is sajnos abszolút tovább vihetjük a fertőzést. 

tassapon/istockphoto.com

A lábfejünk

Ugye minden fürdésnél jól megsikálod a talpad? Ugyanis ez a terület is könnyen baktérium-, és gombatenyészetté válhat, amitől aztán – főleg a gombáktól – nagyon nehéz megszabadulni. Ha valakinek kellemetlen szagú a lába, ahogy azt már a hónaljnál is írtuk, itt sem az izzadás teszi, a baktériumokkal kevert izzadás a felelős érte. De erre is van megoldás! Ha hajlamosak vagyunk erre, nyugodtan használjunk a lábunkra fertőtlenítő port a cipő felvétele előtt, így elébe mehetünk a bajnak. 

alexsfoto/istockphoto.com

Könyök és térdhajlat

Ha legközelebb fürdeni mész, jusson eszedbe, hogy ezeket a területeket is alaposan mossuk meg – még akkor is, ha egyébként ezt nem gondolnánk fontosnak.  Egy antibakteriális szappan a segítségünkre lehet a műveletben. 

agrobacter/istockphoto.com

+1. Kezek

És utolsóként említenénk a kezünket is, ami egyébként az utóbbi hónapokban eléggé fókuszban van, hiszen könnyen vírushordozóvá válhat. A körmünk alatt, az ujjak között, de még a gyűrűnkön is megülhetnek a kis kártevők úgy, hogy észre sem vesszük őket. Tisztítsuk az ékszereinket, mossunk naponta többször kezet és fertőtlenítsünk, hogy amennyire lehet, mindezt meg tudjuk előzni.

klebercordeiro/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!