Így ápold a kezedet a sok kézmosás és fertőtlenítés közben

Így ápold a kezedet a sok kézmosás és fertőtlenítés közben

Címlap / Stílus / Test / Így ápold a kezedet a sok kézmosás és fertőtlenítés közben

Biztos, hogy mindenki jóval többször mos kezet mostanában, a gyakori kézmosás viszont kiszárítja a bőrt, emellett pirosodást, fájdalmat is okozhat. Szerencsére egy kis odafigyeléssel elérheted, hogy ugyanolyan szépen nézzen ki a kezed, mint a koronavírus járvány kitörése előtt!

Mi okozza a száraz bőrt?

A bőr külső védőrétege, a „stratum corneum” segít abban, hogy hidratált maradjon a bőr. Olyan sejtekből épül fel ez a határvonal, melyek téglaként funkcionálnak, az itt található lipidek pedig a habarcsot szimbolizálják. Ha viszont csökken a lipidek mennyisége, a nedvesség könnyebben távozik a bőrödből. 

Kézmosás közben nem csak a szennyeződéseket, baktériumokat és vírusokat távolítod el erről a rétegről, hanem a lipideket is, ráadásul a meleg víz, a kézfertőtlenítő rendszeres használata és az antibakteriális szappan is sokat ront a helyzeten, ha mellette nem hidratálod a bőrödet.

Jobb esetben csak kissé húzódik a bőröd, kiszárad és kipirul. Rosszabb esetben viszont elkezd nagyon viszketni, berepedezik és fájdalmat is érzel. Ezzel egyidőben pedig könnyebben kaphatod el a fertőzéseket, hiszen a bőröd határvonala nagyon meggyengül. Az ekcémára hajlamos embereknek pedig ebben az esetben erősebb készítményekre is szükség lehet.

A lényeg, hogy figyelj oda a kézmosásra, hiszen ez az egyik leghatékonyabb fegyver jelenleg a vírus ellen, de a bőrápolásra is szánj kicsivel több időt, hogy elkerüld a negatív következményeket!

neolamprologus/depositphotos.com

Így kezeld a bőrödet:

Használj tápláló szappant!

Ahogy feljebb is írtuk, a fertőtlenítő szappanok és gélek erősen szárítják a bőrt. A bacilusok ellen pedig a hagyományos szappan is tökéletes, hiszen a kézmosás közbeni dörzsöléssel, valamint a sima szappanban lévő összetevők segítségével éppen annyira hatékonyan szabadulhatsz meg a mikrobáktól, mint az erősebb anyagokkal. A lényeg, hogy legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás és mindenhol alaposan beszappanozd a kacsóidat. A túlságosan meleg víz is szárítja a bőrt, ezért inkább mindig langyos vízzel moss kezet! 

Nedves kézre vidd fel a kézkrémet!

Kicsit töröld meg a kezeidet, miután megmostad őket, viszont amikor még enyhén nedvesek, akkor kenj rájuk kézkrémet. Ebben az esetben ugyanis a nedvesség hatékonyabban jut be a bőrbe, így sokkal hidratáltabb is lesz.  Ha szükséges, akár naponta többször is ismételd meg ezt a műveletet, ne csak esténként! 

A következő összetevőket keresd a kézkrémben!

A ceramidok, dimetil-polisziloxán tartalmú krémek segítenek helyreállítani a bőr természetes védőrétegét. A hidratáló alapanyagok közül a hialuronsavat, glicerint érdemes keresned, de az urea is hatékony összetevőnek számít a száraz bőr kezelésében.

Éjszakára használj valami erősebbet!

Napközben valószínűleg nem szeretnéd, hogy a bőröd ragacsos, zsíros maradjon, ám éjszakára már nyugodtan használhatsz valamilyen testesebb krémet, főleg akkor, ha cérnakesztyűt is húzol rá. Így reggelre sokkal puhább és selymesebb lesz a bőröd!

Viselj kesztyűt a takarításhoz!

Érdemes a mosogatáshoz, takarításhoz gumikesztyűt húznod, hiszen a tisztítószerek is alaposan kiszáríthatják a bőrödet. Azért is ajánlott kesztyűben végezned a házimunkákat, mert a legtöbb szer komoly irritációt és akár kontakt ekcémát is okozhat.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!