Egészség / Életmód / Hírek / Stílus

Tévhitek a koronavírusról: 7 mód, ahogyan biztos, hogy nem terjed

Tévhitek a koronavírusról: 7 mód, ahogyan biztos, hogy nem terjed

A különböző felületek

Bár nem érdemes végignyalni a négyeshatost, azt azért muszáj leszögezni: a kutatók még mindig vitatják, hogy a koronavírus mennyi ideig éli túl a különböző anyagú felületeken. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbbön néhány órán túl nem igazán fertőzőképes már a kórokozó.

Persze ez nem vonatkozik azokra a felületekre, amelyekhez nagyon sokan férnek hozzá, hiszen itt statisztikailag megnő az esélye annak, hogy fertőzött ember tapogatja meg előttünk. Ettől függetlenül az otthoni asztalt például nem kell minden nap háromszor fertőtleníteni.

Élelmiszer

A járvány elején mindenki attól rettegett, hogy a rendelt kajája lesz koronavírusos, vagy attól, hogy ha nem hipózza a tojást, biztos, hogy megbetegszik. Aztán szakértők elkezdtek foglalkozni a témával, és megnyugtattak mindenkit.

Elenyésző az esélye annak, hogy valaki bármilyen élelmiszeren keresztül kapja el a koronavírust.

Az egyetlen módja, hogy veszélybe kerülj ilyen téren, az az, ha valaki fertőzött, és leköhögi a rendelt ételedet – de még ilyenkor is számít az élelmiszer hőmérséklete, és az, hogy mennyi idő elteltével jut el hozzád.

Nem segít, ha nem veszel levegőt

Ember legyen a talpán, aki nem próbálta még azt ki, hogy úgy menjen el egy köhögő ember mellett, hogy visszatartja a lélegzetét. Rossz hírünk van azonban: ez nagyjából semmit nem segít. Szakértők szerint azért is hülyeség, mert a szemen keresztül ilyenkor könnyen bejuthat a vírus a szervezetbe.

Rovarokon keresztül sem terjed

Egy ideig sokan azt hitték, hogy például szúnyogcsípéssel elkapható a koronavírus, az igazság azonban az, hogy a szúnyogokra (és egyéb más rovarokra) sem veszélyes a vírus. Ez pedig azt jelenti, hogy továbbadni sem tudják nekünk. Ugyanez a helyzet a pókokkal is.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

 • Avatar
  Csillagvirág
  2021.03.01., 18:45

  Ez már egy tavaly év végi cikk, amiből most idézek, de azóta is permeteznek, fertőtlenítenek, és félnek ok nélkül az emberek:”Az emberek a földgömb egyik végétől a másikig szappanoznak, fertőtlenítenek és permeteznek felületeket, úgy gondolva, hogy megakadályozzák a koronavírus átterjedését. Azonban egyre több tudós állítja, hogy a vírus fertőzött felületeken történő átvitelének bizonyítéka minimális vagy nulla.
  Bent, ahol nagyszámú ember koncentrálódik, mint például repülőterek, bevásárlóközpontok és irodák, a fertőzött emberek által kilélegzett és a levegőben maradó vírus sokkal nagyobb veszélyt jelent. Korai tanulmányok azt mutatták, hogy a vírus bizonyos felületeken, például műanyagon és acélon, körülbelül három napig túlélni látszott. De később a vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a vírus elhalt maradványai voltak, amelyek nem terjednek át.”

  Válasz

Írj egy hozzászólást