Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Miért lehet érzékeny a gyomrod a kávédra?

Amikor a kávé bekerül a szervezetedbe, felgyorsíthatja az emésztésedet azáltal, hogy serkenti a gyomorsav termelését, ami gyomorrontáshoz vagy hasmenéshez is vezethet, ha érzékeny a gyomrod. Ha pedig rendszeresen túl sok kávét fogyasztasz, még akkor is károsodhat a vastagbeled nyálkahártyája, ha egyébként nem érzékeny a gyomrod. Ez pedig gyulladáshoz, sőt súlyos esetekben akár gyomorfekélyhez is vezethet. Hogy ezt elkerüld, próbálj törekedni arra, hogy a napi koffeinbeviteled ne haladja meg a napi 400 milligrammot.

Vannak olyan betegségek is, amelyek eleve érzékenyebbé tehetik a gyomrodat. Ilyen a Crohn-betegség, az IBS vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Ha bármelyikkel vagy hozzájuk hasonló betegségekkel küzdesz, akkor feltétlenül kérd ki a kezelőorvosod vagy egy dietetikus tanácsát arról, hogy jó ötlete-e egyáltalán bármilyen formában kávét innod. Mindezeken túl pedig egyénenként olyan tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogyan érzed magad kávézás után, mint a genetika, az étrended, a kávé elfogyasztásának ideje vagy hogy mennyire savas a kávé.

Hogyan segíthet elkerülni a kellemetlenségeket a szódabikarbóna?

Lényegében minden az alapvető kémián múlik. A kávé enyhén savas, a pH-ja 5 körüli, ami émelygést és hasi panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. Mivel a szódabikarbóna lúgos kémhatású, a pH-ja 8 körüli, így segíthet a kávé általános pH-értékét semlegesebb szintre emelni, ami a gyomorsav semlegesítésében is nagy segítség lehet. Csészénként csak egy csipetnyit kell belőle a kávédba tenned, és máris jó esélyed van arra, hogy szimpatikusabb legyen a gyomrodnak. Ráadásul mivel kis mennyiségről van szó, a kávéd ízét sem fogja elrontani.

Vlada Karpovich/pexels.com

Amire még érdemes figyelned

Ha a te gyomrod is hajlamos érzékenyen reagálni a kávéra, remélhetőleg ez a szódabikarbónás trükk neked is beválik. De abban az esetben, ha továbbra sem érzed megfelelőnek a gyomrod kávézás utáni reakcióit, akkor néhány további dologra is fordíts kiemelt figyelmet. Először is, ne kortyolj kávét éhgyomorra, mert reggelivel egyszerre vagy azután fogyasztva lassíthatod a felszívódását, ami csökkentheti a kényelmetlenségek lehetőségét. Arra is figyelj, hogy milyen kávét veszel: a sötétebb kávék általában kevésbé savasak, mint a világos fajták, így alkalmasabbak az emésztési problémákkal küzdőknek.

Érzékeny gyomor esetén az sem árt, ha felhígítod a kávét. Akár már egy csepp tejszín vagy egy kevés tej, esetleg növényi tej is segíthet, hogy kevésbé legyen savas, ezáltal pedig kisebb eséllyel zavarja a gyomrodat.

Abban az esetben, ha feltétlenül ragaszkodsz a fekete kávéhoz, vízzel hígítsd a savasság csökkentése érdekében. Mindezek a módszerek pedig akkor lehetnek a leghatékonyabbak, ha eleve minőségi, frissen pörkölt kávébabból főzöd a kávédat. Ha viszont úgy érzed, hogy egyik módszer sem segít, érdemesebb lehet inkább a kávéalternatívák színes palettájában – mint például a matcha, a kakaó, a cikória, a zöld tea vagy a karob – keresgélned.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!