Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért adj szódabikarbónát a kávéhoz, ha érzékeny a gyomrod

Sokunk számára a kávénak már a puszta gondolata is elég ahhoz, hogy feldobja a kedvünket. Szerencsére számos kávérajongónak még több csésze elfogyasztása sem okoz problémát, másoknak viszont bizonyos esetekben testi problémákat okozhat, különösen az emésztést illetően. Ha te is közéjük tartozol, ne csüggedj: valószínűleg nemcsak szeretheted, de fogyaszthatod is a kávét még akkor is, ha érzékenyebb a gyomrod, feltéve, ha van otthon egy kis szódabikarbónád.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Miért lehet érzékeny a gyomrod a kávédra?

Amikor a kávé bekerül a szervezetedbe, felgyorsíthatja az emésztésedet azáltal, hogy serkenti a gyomorsav termelését, ami gyomorrontáshoz vagy hasmenéshez is vezethet, ha érzékeny a gyomrod. Ha pedig rendszeresen túl sok kávét fogyasztasz, még akkor is károsodhat a vastagbeled nyálkahártyája, ha egyébként nem érzékeny a gyomrod. Ez pedig gyulladáshoz, sőt súlyos esetekben akár gyomorfekélyhez is vezethet. Hogy ezt elkerüld, próbálj törekedni arra, hogy a napi koffeinbeviteled ne haladja meg a napi 400 milligrammot.

Vannak olyan betegségek is, amelyek eleve érzékenyebbé tehetik a gyomrodat. Ilyen a Crohn-betegség, az IBS vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Ha bármelyikkel vagy hozzájuk hasonló betegségekkel küzdesz, akkor feltétlenül kérd ki a kezelőorvosod vagy egy dietetikus tanácsát arról, hogy jó ötlete-e egyáltalán bármilyen formában kávét innod. Mindezeken túl pedig egyénenként olyan tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogyan érzed magad kávézás után, mint a genetika, az étrended, a kávé elfogyasztásának ideje vagy hogy mennyire savas a kávé.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!