Biztosan te is ismersz olyan embert, akiről ugyan nem tudod biztosan, de ránézésre meg tudod mondani, hogyan issza a kávéját – ez, úgy tűnik, nem véletlen, mivel a kávéfogyasztási szokások több mindent elmondanak a személyiségünkről, mint hinnéd. A forró lattémat kortyolgatva el is mondom, miket.
Abból, hogy az ember milyen zenét hallgat, mit olvas, milyen helyekre jár, és kik a barátai, nagyon sok mindent el lehet mondani a személyiségéről. Egy friss kutatás szerint a felsorolásba a kávéfogyasztás is beletartozik. Az ugyanis, hogy az illető hogyan issza a reggeli (és utána opcionálisan a napközbeni) feketéjét, nagyon sok mindent elmond arról, milyen ember valójában.
A Califia Farms kávéültetvényes cég megbízásából készült kutatásban 2000 amerikait kérdeztek meg a kávéivási szokásairól. Ebből csináltak statisztikát, ami megmutatja, mi a különbség a különböző fajta kávét fogyasztók között.
1/2 Hideg vagy meleg?
Megállapítható, hogy aki hidegen issza a kávéját, az nagyobb eséllyel szereti a meleg, napos időt, rá tud függeni a sci-fi sorozatokra, és nagyobb eséllyel Z-generációs. Azok, akik a meleg kávét preferálják, nagyobb eséllyel extrovertáltak, bírják az esős, felhős időt, vígjátékokat néznek, és olyan előadókat hallgatnak, mint Taylor Swift. Több közülük a baby boomer, 56 év felett például a válaszadók 94 százaléka mondta azt, hogy csak meleg kávét iszik.
A kutatásból az is kiderült, hogy a kávézók nagyon nehezen mondanának le a reggeli nedűről. 22 százalékuk inkább a közösségi médiát, 18 százalék a tévét, 16 százalék az alkoholt, 4 százalék pedig a videojátékokat hanyagolná, ha választania kellene. Érdekes, hogy négyből egy kávéivó lemondana viszont a kávéjáról, ha nem kaphatná olyan tejjel, amit szeret – mindegy, hogy ez hagyományos tej, vagy valamilyen növényi ital. Tízből egy ember számára a növényi italok most már elengedhetetlenek a kávézáshoz, akkor, ha a hideg kávét fogyasztó csoportról beszélünk.
A forró kávét fogyasztók nem ilyen válogatósak, és sokkal inkább a hagyományos tejszín vagy tej felé tolódnak. A növényi tejek között a mandulaital és a rizsital a legkelendőbb. A válaszadók leginkább azért fogyasztják ezeket, mert szeretik az ízüket, egészségesebbnek tartják őket, illetve alacsony a cukortartalmuk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/2 A járvány a kávézásra is kihatott
A válaszadók 59 százaléka mondta azt, hogy a világjárvány megzavarta a kávéivási szokásait, ami nem is csoda. Többet maradunk otthon, kevesebbet kávézunk kávézókban, még akkor is, ha elvitelre ugyanúgy vehetnénk a reggeli feketét. A válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy elkezdett otthon kísérletezgetni a különböző kávékkal, és ezt élvezi is.
42 százalék még meg is próbálta újraalkotni a kedvenc kávéját, amit máskor kávézóból szokott fogyasztani. Van, akinek ez könnyebb volt (cappuccinót azért nem nehéz csinálni), és van, akinek nehezebb, attól függően, milyen bonyolult az a kávé.
Érdekes, hogy a hideg kávét fogyasztók rosszabbul érzik magukat a járvány miatti megszorításokban. A megkérdezettek alapján elmondható, hogy többet utaznak, mint azok, akik meleg kávét isznak, igaz, nem sokkal. Az első csoport egyébként inkább Instagramos, a második pedig Facebookon van fenn többet. Ez természetesen az életkori különbségekből is adódhat.