Szobanövények téli ápolása: 7 tipp, hogy megéljék a tavaszt

Szobanövények téli ápolása: 7 tipp, hogy megéljék a tavaszt

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Szobanövények téli ápolása: 7 tipp, hogy megéljék a tavaszt

A virágzó, tarka szobanövények sok örömet okoznak nyáron, ráadásul nem is olcsó dolog a beszerzésük, ezért természetes, ha azt szeretnéd, hogy a következő szezont is megéljék. A lakásban töltött, hűvösebb hónapok azonban a legtöbb virágot megviselik. Segítünk, hogyan ápold őket, hogy átvészeljék az őszt és a telet!

Párásítás

A fűtött lakás levegője általában elég száraz, amit a növények rosszul viselnek. Tegyél alájuk a szokásosnál nagyobb alátétet, és állítsd őket kavicságyra, amire kevés vizet locsolsz. A cserepek így nem állnak a vízben, a gyökerek sem fognak elrothadni, mégis biztosítva lesz számukra a párás környezet.
Az is segít, ha a mosott ruhákat abban a szobában teregeted ki, ahol a növények is vannak – így máris kellemesebb lesz számukra az atmoszféra.

Mosd le a leveleket!

Ebben az időszakban mindennél fontosabb, hogy a növények elegendő fényt és oxigént kapjanak, ehhez pedig fontos, hogy a leveleik pórusai ne tömődjenek el.
Havonta egyszer állítsd őket a zuhany alá, és gyors, határozott mozdulatokkal fröcsköld le róluk a port.

Permetezz!

Ha nincs időd a zuhanyoztatásra, permetezd rendszeresen a leveleket tiszta vízzel! Nagyobb áruházakban, barkácsboltokban fillérekért kapsz spriccolós fejű kis műanyag flakont, amivel a vízpermetet eloszlathatod a leveleken, így a tisztítást és a párásítást is elősegíted.
A csapvíz tökéletesen megfelel, de előbb forrald fel, majd hűtsd vissza szobahőmérsékletűre, különben fehér foltokat fog okozni a leveleken.

Tápoldat

A téli időszakban ne adj tápoldatot a növényeidnek, hiszen most pihenő, alvó fázisban vannak, nem növekszenek.
Azokat a növényeket azonban, amelyek télen hoznak virágot, kéthetente egyszer ebben az időszakban is lásd el a számára ideális tápoldattal, hiszen szüksége van rá, hogy termését táplálni tudja.

Óvatosan a szellőztetéssel!

Logikusnak tűnhet, hogy a virágokat az ablakba helyezd el, hiszen itt közel a fűtőtest, vagyis meleg van, ráadásul még kellő mennyiségű fényt is kapnak. Arra azonban vigyázz, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol nem éri őket közvetlen huzat szellőztetéskor.
A kényesebb növények már akár néhány percnyi jeges szellőtől is megfáznak, és így már nagyon kicsi az esély arra, hogy megélik a tavaszt.

Óvatosan az öntözéssel!

Különösen a szárazságtűrő növények esetében igaz, hogy az esetek nagy százalékában éppen a túlzott gondoskodás, vagyis a túlöntözés okozza a vesztüket. Vedd figyelembe, hogy télen a növényeknek a megszokottnál sokkal kevesebb víz is elég lehet, ha mégis száradni kezdenek, inkább a párásításra helyezd a hangsúlyt.
Mielőtt újabb adag vizet öntesz a virágaidra, mindig nézd meg a virágföldet, és ha még pang a víz, akkor nincs szükség öntözésre.

Fóliát a cserepekre!

Az érzékenyebb, trópusi növények nyáron jól érzik magukat az ablakban, de télen a hideg üveg mellett könnyen megfáznak – a szoba egy bentebbi pontján viszont nem biztos, hogy elegendő fényt kapnak.
Jó megoldás lehet, ha az ablakba állított virág cserepét néhány réteg alufóliával tekered körbe: a hőszigetelő réteg megvédi a gyökereket a fagyástól, és virágaid zavartalanul élvezhetik a napsütést.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!