Egészség / Életmód / Hírek

A koronavírus ilyen hatással van a szív állapotára

A koronavírus ilyen hatással van a szív állapotára

Hiszen míg egyesek komoly légzési problémákkal kórházba kerülnek, mások „csak” a szaglás és ízlés hiányából jönnek rá, hogy pozitívak lettek. Amikor a vírus néhány hete kezdett terjedni, egészségügyi szakértők még úgy vélték, hogy elsősorban a tüdő van veszélyben. Azonban a Health Rhytm nevű külföldi lap júniusi számában megjelent kutatás szerint a Covid-19 miatt kórházba került emberek 20-30%-ánál a szív is sérül a fertőzés hatására. Úgy vélték, érthető, hogy a szívet is megterheli egy ilyen komoly betegség. Friss kutatások szerint ennél sajnos rosszabb is lehet a helyzet.

Ugyanis nem csak azoknál jelentkezett probléma a szív állapotával kapcsolatban, akik súlyos tünetekkel kerültek kórházba! A JAMA kardiológiai lap szeptemberi számában bemutattak egy kutatást, ami szerint a vírus még az egészséges szívszöveteket is károsítja, akár olyan betegeknél is, akiknél egyáltalán nem jelentkeztek a koronavírus tünetei. Noha eddig sokan úgy gondolták, ha egyáltalán nem érzik magukat rosszul a fertőzés után, nem is tapasztalhatnak meg következményeket, most ez teljesen megdőlni látszik.

eclipse_images/istockphoto.com

A szívizmok is veszélybe kerülhetnek

A Johns Hopkins Egyetemi Kórház egyik szakértője szerint a koronavírus megfertőzi a tested összes szervét, és ez alól a szív sem kivétel. Gyulladásokat okozhat a szervezetedben: a szívizom gyulladását miokarditisznek hívják, és általában baktérium, vírus vagy vegyszer váltja ki. Jelen esetben a háttérben a koronavírus áll, aminek következtében a szívizom sejtjei pusztulásba kezdenek, és működési zavar alakul ki. Ennek hatására a szíved nehezebben tudja ellátni feladatait. Nem újdonság ez a kutatók számára, hiszen még az influenza is képes erre, akárcsak az autoimmun betegségek. Most viszont már egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Covid-19 sem kivétel. 

Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a kutatás során 26 egyetemista atlétát vizsgáltak meg, akik már kigyógyultak a koronavírusból.

Közülük négy fiatalnál az MRI kimutatta a szívizom gyulladását, annak ellenére, hogy ketten egyáltalán nem észleltek tüneteket.

Mindkettejük számára csak a pozitív tesztből derült ki, hogy betegek voltak. Szakértők úgy vélik, a hosszú távú következmények csak később fognak kiderülni. Addig pedig nagyon fontos lenne, ha az emberek elkezdenének aktívabb életet élni, többet mozogni, hogy a szívük is egészségesebb legyen.

És sajnos nem csak a szívizomgyulladás lehet a koronavírus következménye. Az endothel sejtek is sérülhetnek (ezek alkotják az ér belső rétegét), ami által nagyobb eséllyel alakulhatnak ki eltömődések az artériákban. Így nem csak apró sérüléseket vehetsz észre a bőrödön, amelyek ok nélkül jelennek meg, de súlyosabb gondokat is okozhat (például szívrohamot). 

Mindenkinek, akinek egyébként is vannak problémái a szívével, rendkívül komolyan kell venniük a jelenlegi helyzetben a megelőzést! Az ő szervezetüket még inkább megterhelheti a koronavírus. Ha szívet is eléri a fertőzés, ronthat az aktuális állapoton, ami komoly következményekkel járhat. Most, hogy rendkívül magas a napi fertőzöttek száma, mindennél nagyobb hangsúly hárul a távolságtartásra, a maszkviselésre, a nagy tömegek elkerülése, de szakértők szerint a sportolásra is. Ha mozogsz, a szívednek is jót teszel, úgyhogy próbálj meg hetente párszor legalább enyhe tornát vagy hosszabb sétákat beszervezni magadnak!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást