Színtanácsadónál jártam – ezek voltak a leghasznosabb tanácsok, amiket kaptam

Színtanácsadónál jártam – ezek voltak a leghasznosabb tanácsok, amiket kaptam

Címlap / Stílus / Divat / Színtanácsadónál jártam – ezek voltak a leghasznosabb tanácsok, amiket kaptam

Rájöttem, ha mindig csak halogatom azokat a dolgokat, amik nekem fontosak, akkor sosem fognak sorra kerülni. Úgyhogy elkezdtem szép lassan sorra venni őket, és ezúttal a színtanácsadás volt az, amire végre időpontot kértem.

Miért mentem színtanácsadóhoz?

Úgy éreztem, hogy a ruhák stílusát, fazonját tekintve már alapvetően tudom, mi áll jól nekem, de a színekkel kapcsolatosan voltak kérdéseim. Próbálgattam a cikkek alapján belőni, milyen típusba is tartozom, de nem igazán sikerült. Voltak árnyalatok, tónusok, amikről azt gondoltam, hogy jól állnak és beleillettek a leírásokba, aztán voltak olyanok is, amik egyáltalán nem, és állandóan csak belekavarodtam.

Mivel mostanában kicsit más irányba is elmentek a feladataim, és egy másik szakmában is dolgozom, többször kellett közönség elé kiállnom. Emiatt fontosnak éreztem, hogy ne csak alkalomhoz és alkatomhoz való ruhában jelenhessek meg, hanem a színválasztás is megfelelő legyen.

Ez volt az egyik indok, amiért színtanácsadó segítségét kértem, a másik pedig a praktikusság. Korábban már hallottam, mennyit segít a vásárlásban, ha tudjuk, milyen színek állnak jól, és ez a lehetőség engem is csábított. Szeretek időt spórolni ott, ahol tudok. Végül mindkét szempontomat kipiálhattam, mert nem csak azt tudtam meg, milyen színek állnak jól, hanem azt is elértem, hogy nagyon célirányosan tudjak vásárolni. Most már eleve csak azokat a ruhákat nézem meg és viszem be próbafülkébe, amikről tudom, hogy színben is illenek hozzám és biztosan jól fognak állni.

Ron Lach/pexels.com

Így zajlik egy általános színtanácsadás

A tanácsadás során megismerkedhettem a színtípusok történetével, az alapvető tudnivalókkal, aztán jött a gyakorlat: egy természetes fénnyel gazdagított tükör elé ültem, kaptam a nyakamba egy fehér köpenyt és már következtek is a színkendők. Először az alapszíneket jártuk körbe, megnéztük, milyen fekete, fehér és szürke, barna árnyalatok jöhetnek esetemben szóba, egyáltalán szóba jöhetnek-e… Majd sorra került a többi szín is: piros, zöld, kék, lila, rózsaszín, semmi sem maradt ki a sorból.

Kicsit izgultam, hogy túl szűk lesz a paletta, amiről válogathatok, de óriási szerencsémre nem kell megszabadulnom a ruhatáram jelentős részéről, csak egy kicsit kell átalakítanom.

Hasznosnak éreztem, hogy először az alapszínek között válogattunk, sosem gondoltam volna, hogy ennyire másként hat az arcomra az, hogy egy „átlagos” fehéret, egy hófehéret, vagy éppen egy tört fehéret veszek fel. A számomra rossz színek sápadtnak, szürkésnek, fáradtnak, a legrosszabbak pedig sárgásnak mutattak. Az ideális árnyalatok viszont valósággal ragyogtattak és kiemelték a vonásaimat. Ezeket kerestük meg szépen egyesével. 

Bátrabb lettem a színválasztásnál és a színek viselésénél

Mivel azért mentem, hogy színesebbé tegyem a ruhatáramat, örültem, hogy sok-sok élénk árnyalatot találtunk. Megtudtam viszont azt is, hogy nem kell minden nap a szivárvány színeiben pompáznom, hiszen megtaláltuk azokat az alapszíneket is, amikre felépíthetem a szettjeimet. Például sokszor éreztem azt, hogy túl sok feketét viselek, de most már tudom, hogy nem kell tőle félnem, mert ez okkal történt. Az én színtípusomnak ugyanis tényleg jól áll a fekete. Ugyanakkor jóval bátrabban fogom ezután viselni az élénk színeket mellé, mégpedig olyanokat is, amik korábban eszembe se jutottak.

Az egyik legjobb dolog, amit kaptam, az a bátorság és a merészség, amit végre beültethetek a ruhatáramba is. 

Alena Darmel/pexels.com

Tudom, mit mivel kombináljak

Szerintem az egyik leghasznosabb dolog, amit a tanácsadás során tanultam az, hogy útmutatót kaptam egy kapszulagardrób összeállításához. A tanácsadás végén egy színpalettával lettem gazdagabb, ami jelöli számomra a hozzám illő árnyalatokat, de ezek ennél is többet tudnak: tökéletesen harmonizálnak egymással. Bármelyik színt párosíthatom bármelyikkel, harmonikus szettet fogok kapni.

Ez pedig azt jelenti, hogy még úgyis rendkívül sokféle szettet összeállíthatok, hogy nem bővítem a végtelenségig a ruhatáramat.

Nem beszélve arról, hogy cseppet sem szokványos és átlagos outfitek születhetnek így, amik nyilván nem feltétlenül lesznek jók egy átlagos hétköznapra, de amikor fontos a különleges megjelenés, akkor nyugodt szívvel választhatom őket.

A divat még mindig nem minden

Már eddig is alapvető volt számomra, hogy hat rám a divat, de nem mindenáron fogom hordani az aktuálisan trendi darabokat. 30 felett ez szerintem már teljesen normális. A színtanácsadó hölgy ezt csak megerősítette bennem és úgy gondolom, hogy a stílusformálás szempontjából erre mindenkinek szüksége lenne.

Hajlamosak vagyunk sokszor meggondolatlan vásárolni és az aktuális irányzatokra hagyatkozni, csak azért, mert azok trendinek bizonyulnak. Ennek szokott az lenni az eredménye, hogy olyan ruhák vannak a szekrényünkben, amiket sosem veszünk fel, vagy ha fel is veszünk, nem érezzük jól magunkat bennük. Ennek oka nem csak a fazon, hanem a szín is lehet.

Én imádom a pasztelleket, a halvány színeket, de szembesülnöm kellett vele, hogy sajnos ezek nem állnak jól nekem. Szerencsére találtunk alternatív megoldásokat, hogy ezeket is viselhessem, pl. kiegészítőkön, nadrágon, szoknyákon, cipőkön, kisebb mintákon. A lényeg, hogy ne az arcom körül tornyosuljanak, főleg ne nagyobb felületen.

Arina Krasnikova/pexels.com

A tanácsadás örök befektetés, mert a színtípusunk sosem változik

Megtudtam azt is, hogy amin részt vettem, az egy életre szóló lecke volt és most már mindig használni tudom. A színtípusunk ugyanis születésünktől fogva adott, és nem változik akkor sem, ha befestjük a hajunkat, vagy éppen lebarnulunk, mert ezek miatt azért kicsit aggódtam. Mázlim van, mert a hajszínemen nem kell változtatnom sőt, felhívták a figyelmemet rá, hogy egyenesen ragaszkodjak hozzá.

Ez nem lesz nehéz, hiszen az eredeti hajszínem, csak egy kicsit rá szoktunk színezni ugyanolyan árnyalattal az ősz hajszálak enyhe fedése miatt, illetve néha egy kis fényt csempészünk bele. A nyári barnulásom pedig lehetővé teszi, hogy néha egy kicsit halványabb, pasztellre hajazó, de inkább fényesebb anyagokat is viseljek – már, ha van kedvem. 

Összefoglalva én úgy gondolom, hogy a színtanácsadás nagyon hasznos volt és sok mindent megtudtam még úgy is, hogy azt gondoltam, alapvetően tisztában vagyok vele, mi áll jól nekem.

Olyan színekre hívták fel a figyelmemet, amiket magamtól biztosan nem választottam volna, de amikor az arcom mellé kerültek, akkor láttam, milyen hatással vannak rám. Féltem attól, hogy le kell mondanom bizonyos színekről, de erről szó sem volt, csupán a megfelelő árnyalatot kellett mindegyikből megkeresnünk. Erre a programra egy hosszú távú befektetésként tekintettem és úgy érzem, be is váltotta a reményeimet. Biztos, hogy nem mindig csak olyan színeket fogok viselni, amik 100%-ig megfelelnek a kapott irányelveknek. De már az is magabiztosságot adott, hogy tudom, mi áll jól és a vibráló, merész színeket is felvehetem, ha akarom. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!