Betűkhöz színeket társítani? Híres emberek, akik a szinesztézia segítségével alkotnak

Betűkhöz színeket társítani? Híres emberek, akik a szinesztézia segítségével alkotnak

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Betűkhöz színeket társítani? Híres emberek, akik a szinesztézia segítségével alkotnak

Alkotó emberektől megszokhattuk, hogy egészen másként gondolkodnak. Egy érdekes pszichológiai jelenség, a szinesztézia is többüknél megjelenik, saját bevallásuk szerint támogatva a munkájukat.
A szinesztézia fogalma talán ismerősen cseng irodalom óráról, a metaforához hasonlatos, két különböző érzékterület összekeveredéséből létrejövő költői képet gyakorta láttuk versekben. De a látszólag össze nem illő érzetek akaratlan módon való párosításának készsége nem csak a költők sajátja; az emberek 4 %-a rendelkezik ezzel a különleges látásmóddal.
A szinesztézia magyarul összeérzés, olyan mentális jelenség, amikor az egyik érzékszerv aktivál egy másik érzetet is, amelyhez nem tartozik külső ingerforrás. Vagyis például a betűkhöz, számokhoz, hangokhoz színeket társít, esetleg megszemélyesíti azokat.
Érdekesség, hogy állítólag mindannyian szinesztéziával születünk, majd a többség 8 hetes korára elveszíti ezt a képességét. Néhányunk viszont egész életében ösztönösen érezni, látni fogja, hogy az A betű fekete színű és ha ember lenne, akkor nőnek születik, míg az S sárga és egy kissé feminin férfi.
Ez a képesség felfogható úgy is, mintha valaki folytonosan hallucinálna, nem is véletlen, hogy a művészek, tudósok között többen is akadnak szinesztéziások, az alkotó munkához ugyanis mindenképpen szükséges a nézőpontok váltogatásának készsége, a szokatlan látásmód, a gazdag fantázia. Sokan közülük áldásnak tartották ezt a készségüket, hiszen mindent vizualizáltak és így könnyebben ment az alkotás; de akadt olyan is, akinek inkább hátrányára vált. Nézzük, kik azok a hírességek, akiknek a szinesztézia megjelent az életükben!
Vincent Van Gogh a zenei hangokhoz társított színeket. Ez a tanárának tűnt fel, akinél a festő zongoraórákat vett. Sajnos sosem tudjuk már meg, hogy zenei téren is ugyanolyan zseniálisat alkotott-e volna, mint a képzőművészetben, mert a zenetanár megvált Van Gogh-tól, mondván a hangokat színesnek látni az őrület jele.

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
«Előző
1/6
Következő»

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!