Szilikon, kerámia bevonatú, mázatlan, nemesacél és wok edény a konyhában ‒ Így ápold őket!

Szilikon, kerámia bevonatú, mázatlan, nemesacél és wok edény a konyhában ‒ Így ápold őket!

Címlap / Otthon / Háztartás / Szilikon, kerámia bevonatú, mázatlan, nemesacél és wok edény a konyhában ‒ Így ápold őket!

Ha az edényeidet helyesen használod és ápolod, akkor sokáig megőrzik az eredeti minőségüket, és a bennük készülő ételek is finomak lesznek. Ehhez adunk néhány hasznos tippet.

Szilikon sütőformák

A szilikonból készült sütőformát nem kell kivajaznod, mert a sütemények nem ragadnak bele, és könnyen kicsúsznak belőle. Sőt, nem is ajánlatos kivajazni, mert a szilikon ragacsos lesz, és pont a vajtól lesz ragacsos, ellentétben a tepsivel.
Ezenkívül a sütemények sokkal gyorsabban hűlnek le benne, mint amikor tepsit használsz. A sütiket még le is fagyaszthatod benne. Láthatod, hogy a használata sokkal kényelmesebb, mint a korábban megszokott edényeké, néhány dologra azonban ügyelned kell.
Például: A szilikon nem stabil, ezért a teletömött vagy nagyobb formákat rakd sütőlemezre, és azzal együtt told be a sütőbe. A szilikon anyag elszakadhat, ha gyakran összenyomod.

Wok serpenyő

Az új wok nem fog berozsdásodni és nem fog beletapadni az étel, ha követed a tanácsainkat. Miután megvetted és hazavitted, mosogasd el. Ne konyharuhával vagy papírtörlővel, hanem erős hevítéssel szárítsd meg.
Miután felforrósodott, kend be repceolajjal. Tedd vissza a tűzre, majd még kétszer ismételd meg a hevítést és a beolajozást. Végül mosogasd el újra és törölgesd el konyharuhával vagy papírtörlővel.

Nemesacél edények

A nemesacélból készült edények tartósak, jól vezetik a hőt, nem rozsdásodnak és nem színeződnek el.

Ha helyesen ápolod őket, sokáig megőrzik ezeket a tulajdonságaikat. A tisztításukhoz soha ne használj fémsúrolót, mert karcolások keletkeznek tőle. Sós vagy savtartalmú ételek készítése után azonnal öblítsd el őket.
Ne hagyd az ételeket kihűlni ezekben az edényekben, mert a só és a sav rongálhatja a felületüket. Mosogatás után rögtön töröld szárazra, mert fehér vízfoltok keletkezhetnek rajtuk.

Zománcedények

A zománcozott edények robusztusságok miatt strapabírónak látszanak, de ezekkel is óvatosan kell bánni, mert megkarcolódhatnak, vagy lepattanhat róluk a zománc. A zománcréteget ne tisztítsd fémsúrolóval, fehérítővel vagy súrolószerrel.
Tisztításukat mosogatószeres, dörzsmentes szivaccsal vagy bóraxba mártott citrommal végezd. Ha ki szeretnéd fényesíteni őket, használj sütőporból és kevés vízből álló masszát.

Üvegedények

Az üveg hosszabb ideig tartja a meleget, mint a többi anyag, ezért az ételek hamar megéghetnek benne, és szétpattanhat, ha hidegen teszed be a forró sütőbe. A sütőben levő üvegedényt tartsd szemmel, mert az erőteljesebb melegítés és az üveg hőre adott reakciói hatására a beletett étel hamar megpuhul és megpirul.
Az ételnek az üveggel érintkező részei hamarabb megpuhulnak és megsülnek, mint a többi része. A legtöbb étel esetében érdemes 4-5 fokkal csökkenteni a sütő hőmérsékletét, hogy ne piruljon meg túl gyorsan. Vigyázz, hogy a forró üveg ne érintkezzen nedvességgel és hideggel, mert darabokra törhet.

Mázatlan kerámia edények

A mázatlan kerámia edény, mint a római tál, kényesebb a többinél, de megéri használni, mert a benne készült étel sokkal aromásabb és zaftosabb. Ilyen edényt soha ne tegyél a mikróba, csak akkor, ha a használati utasítás szerint alkalmas erre.
Az első használat előtt töltsd fel vízzel, majd önts rá annyi olajat, hogy a felületén vékony hártya képződjön, és a használati utasítást követve tűzhelyen vagy sütőben addig melegítsd, amíg a víz el nem párolog.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást