Hormonmentes fogamzásgátlási módszerek

Hormonmentes fogamzásgátlási módszerek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hormonmentes fogamzásgátlási módszerek

A következő lehetőségek hormonok nélkül nyújtanak megoldást a tervezhető családalapításhoz, de azt semmi esetre se felejtsük el, hogy ezek egyike sem (ahogyan a gyógyszerek sem) nyújt 100 %-os biztonságot.

Megszakítás

Sokan előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert, ami akár még hatékony is lehet. Ám a rizikó nagy, hiszen nem biztos, hogy az extázis pillanatában a férfi képes a figyelmét összpontosítani, a nő szemszögéből pedig az egész együttlétet tönkreteheti, ha azon izgul, hogy nehogy baleset történjen.
A másik hátránya, hogy már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat, amit azonban nem lehet kiküszöbölni, és már egyetlen kis fickó is elég a babához.  

Kondom

Az egyik legelterjedtebb módszer. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségek ellen is hathatós védelmet biztosít.
Az is nagy előnye, hogy mindkét fél számára hozzáférhető, így egy észvesztő éjszaka sem lesz abból gond, hogy valamit elfelejtett a férfi vagy a nő. Szín és ízvilága változatos, valamint különböző mintázatokkal is próbálják fokozni a pár élvezetét.

Pesszárium

Hazánkban nem annyira elterjedt fogamzásgátló módszer. Lényegében egy gumisapkáról van szó, melyet a méhnyakra kell felhelyezni, ezáltal fizikailag akadályozza meg a spermiumok rohamát.
Ahhoz, hogy hathatós védelmet jelentsen fontos, hogy megfelelően legyen felhelyezve, valamint legalább az aktus előtt húsz perccel a helyére kerüljön. Egészséges keretek között ne maradjon fenn 4-6 óránál tovább. Hogy hatását tovább fokozhassuk, célszerű spermicid készítményeket is használni mellette.

Spermicid krémek

Ezeknek a krémeknek a segítségével kémiailag vehetjük fel a versenyt a rohanó kis fickókkal szemben. A spermicid anyagok károsítják a spermiumok sejtmembránját, valamint olyan enzimeket bénítanak bennük, melyekre feltétlenül szükségük lenne feladatuk végrehajtásához.
A krémet az együttlét előtt kell mélyen a hüvelybe juttatni, és lehetőleg sem előtte, sem utána nem szabad hüvelyzuhanyt, vagy szappanos fürdőzést végezni, mert az ronthatja a hatékonyságot. Minden aktushoz újabb adagra lesz szükségünk.

Hüvelytampon

Lényegében ugyanolyan működési elven hat, mint a krémek, csupán a felhelyezését könnyítették meg, valamint akkor hasznos, ha nem számítunk előre egy gyors menetre, és nem akarunk a krémes tubussal a zsebünkben közlekedni.
A tampont legalább 1 órán át kell fenn tartani, maximum 24 óra után azonban mindenképpen el kell távolítani.

Spirál

Ehhez a módszerhez szükségünk lesz az orvosunkra is, valamint inkább akkor számolhatunk vele, ha már született gyerekünk. A műanyag, fémmel bevont eszköz a hüvelybe felhelyezve fizikailag akadályozza meg a megtermékenyített petesejt beágyazódást.
Természetesen ez a módszer sem ad tökéletes biztonságot, de tartóssága miatt sokan választják, hiszen miután a helyére került, akár évekig is ott maradhat. A szexuális életet elméletileg nem befolyásolja, ám ha aktus közben mégis kellemetlen érzés lenne, azon az orvos könnyedén segíthet.

Nagyanyáink módszere, avagy a számolás

Azt hihetnénk, hogy na ezzel aztán nem is érdemes foglalkozni, pedig meglepően jó eredményeket lehet vele elérni.
A hőmérőzés, valamint a termékeny időszakok számolása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet, ám inkább akkor érdemes használni, ha egy esetleges terhességtől nem omlik össze a világ, csupán még nem döntöttük el, hogy mikor is szeretnénk babát.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!