Az óvszeren túl - 5 hormonmentes fogamzásgátló módszer

Zabolai Margit
Írta: ,
Az óvszeren túl - 5 hormonmentes fogamzásgátló módszer

Kép forrása: nasualua.com

Bár a hormonális fogamzásgátlók jóval kevesebb mellékhatást okoznak ma már, mégis sokan vannak, akik valami miatt nem szeretnék használni őket. Szerencsére számukra sem kizárólag az óvszer az egyetlen alternatíva. Cikkünkből tájékozódhatsz a lehetőségeidről, de a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert mindig a nőgyógyászoddal egyeztetve válaszd ki!

Vagyaim.hu
Spermicid gél Kép forrása: whowhatwear.co.uk

Bár manapság mák kapni olyan spermaölő, hüvelybe helyezhető készítményeket, amelyek önmagukban is biztonságos fogamzásgátlást ígérnek, alapvetően ezt más fogamzásgátló módszerek kiegészítéseként szokták javasolni.

Jó tudni viszont, hogy egy másik hormonmentes fogamzásgátlóval együtt használva a spermicid géllel valóban minimálisra csökkentheted a nem kívánt terhesség kockázatát. A fórumokon hátrányként említik, hogy a spermicidek irritációt, viszketést okozhatnak arra érzékenyeknél, erre megoldás lehet, ha természetes, tejsavó alapú terméket választotok.

Negatívumként szokták még felhozni, hogy a termékek használata némileg illúzióromboló, ráadásul az ízük is elég kellemetlen…

Hormonmentes spirál Kép forrása: brightside.me

Viszonylag népszerű fogamzásgátló módszer, hiszen a nőgyógyászod egyszer felhelyezi, majd neked évekig nincs vele gondod, állandó védelmet kínál a nem kívánt terhességgel szemben.

Mégsem feltétlenül ezt a megoldást ajánlanánk feltétlenül, hiszen bár hormonmentes, komoly kockázatai lehetnek: a méhen belüli fogamzásgátló eszköz azt jelenti, hogy egy fém vagy műanyag darab lesz állandóan a méhedben.

Ha ez a gondolat önmagában nem is zavar, akkor is számolnod kell azzal, hogy a spirál mellékhatása erősebb vérzés, alhasi görcsök, sőt méhen kívüli terhesség is lehet. Ráadásul a módszer lényege, hogy gyakorlatilag állandó gyulladást hoz létre, ami szintén nem kívánt következményekkel járhat.

És akkor még nem is beszéltünk annak a lehetőségéről, hogy az eszköz esetleg perforálja, azaz átszúrja a méhfaladat… Mindezek mellett is vannak, akik az IUCD-t mindenféle probléma vagy kellemetlenség nélkül, hosszú évekig használják, viszont csak akkor fogja felírni az orvosod, ha korábban már szültél.