11 szépségápolási termék, amely árt a bolygónak

11 szépségápolási termék, amely árt a bolygónak

Címlap / Életmód / Egészség / 11 szépségápolási termék, amely árt a bolygónak

Figyeld meg közelebbről miből készül egy tipikus szépségápolási cikk. A szépségért nagy árat fizetünk.

Parfümök

A parfümös üvegbe, illetve a piperecikkekbe zárt szintetikus illatok, számos veszélyt rejtenek: neurotoxinok, phthalates nevű anyagok és szintetikus pézsmaillatok.
Mindezek veszélyesek a tenger elővilágára és valószínűleg hormon romboló hatásuk van. Ráadásul, az illatok az öt leginkább allergiát okozó vegyület között szerepel. Helyettük válassz illóolaj alapú illatokat.

Szájbalzsam

A legtöbb szájbalzsam kőolaj származékokból készül, szintetikus illatok és parabének hozzáadásával, melyek rombolják az endokrin mirigyet. Ennek hatására szaporodási és fejlődési problémák léphetnek fel.
Keress természetes alternatívákat, melyek shea vajat, kakaóvajat vagy méhviaszt használnak alapul.

Rúzs

Egy csík rúzs ólmot hagyhat ajkaidon. Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a 33 top rúzsmárkák közül 20-ban ólmot találtak. A rúzs legtöbbször a gyomorban végzi, és idővel akár a minimális mennyiségű ólom is képes felhalmozódni a szervezetben, egészségügyi problémák sorozatát okozva.
Ezt a címkén nem fogják feltüntetni, ezért keress olyan termékeket, melyeken az ólommentes felirat van. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a rúzsok kőolaj alapú viaszokat, szintetikus színezékeket és ember által készített olajokat tartalmaznak.

Antibakteriális szappan

Nagyon sok antibakteriális termék baktériumellenes fertőtlenítőszert, triklozánt tartalmaz, mely roncsolja a hormonokat és sajnos egyre inkább felhalmozódik az óceánok vizében. 2009-ben, Dél-Kalifornia partjainál tesztelték a palackorrú delfineket és az állatok egyharmadának vérében fellelték ezt az anyagot.
A triklozán elpusztítja az algákat is, melyek az óceáni tápláléklánc első elemei. Az egyszerű szappan és víz megoldás lenne a legjobb módszer, de ha mindenképp baktériumellenes tisztítószerre van szükséged, válassz természetes és organikus termékeket, melyek olyan illóolajokban gazdagok, mint a kakukkfű és a fenyő.

Dezodorok és izzadásgátlók

Akárcsak az antibakteriális szappanok, nagyon sok dezodor triklozánt is tartalmaz. Ugyanakkor, más veszélyes anyagokban is bővelkednek: formaldehidek, illatok, parabének, phtalatek, alumínium, zsírkő és kőolaj párlatok.
Ezen termékek helyett válassz természetes és organikus márkákat, melyek legtöbbször a citrusokat és a növényi olajokat hívják segítségül, hogy mindig finom illatod legyen.

Habzó samponok és szappanok

Ahol buborékok vannak, ott jelen van a nátrium lauryl szulfát és a nátrium laureth szulfát is, két olyan dúrva felületaktív anyag, melyek szem és bőrirritációt okoznak.
A két anyag közül a nátrium laureth szulfát a kevésbé veszélyes, de ez is 1,4-dioxane-t tartalmaz, mely valószínűleg egy rákkeltő anyag. Amikor ez a vegyület lecsorog a lefolyódon nagyon sok kárt okozhat a vízi világnak. Vásárolj szulfátmentes cikkeket. Nem fognak habzani, ahogy azt eddig megszoktad, de a hajad így is megtisztul.

Bőrradírok

Hogy bőrradírok valóban radírozzanak, sok ilyen termékbe apró műanyag gyöngyöket rejtenek, mely polietilénként van feltüntetve a termékek címkéjén.
Ezek a parányi darabok kisebbek, mint 1 mm, könnyedén lefolynak és az óceánok vizébe jutnak, ahol soha nem fognak felbomlani. Helyettük válassz inkább cukrot, barackot, diót vagy egyéb természetes bőrradírt.

Borotvakrém

Íme még egy piperecikk, mely az olajipartól függ. A hagyományos borotvakrémek olyan kőolaj származékokat tartalmaznak, mint a propán, a bután és az izobután, melyek kiszárítják a bőrt.
Cseréld le ezeket finomabb, olíva olaj vagy aloe alapú termékekre, melyek hidratálják bőröd.

Napvédőkrém

A hagyományos napvédőkrémek kőolaj alapúak és nem bomlanak le. Egy felmérés szerint, a turisták miatt körülbelül 6,000 tonna napvédőkrém kerül a tengerekbe, a korallok kifehéredését okozva.
Nagyon sok ilyen krém oxybenzont is tartalmaz, mely rombolja a hormonokat, a sejteket és allergiát vált ki, valamint nanorészecskéket, melyek károsak lehetnek az egészségre és amelyek hosszú ideig a levegőben maradnak, elpusztítva a jótékony hatású mikrobákat. Helyette válassz organikus napvédőkrémet.

Körömlakk

Néhány körömlakk gyártó újra megformulázta termékeit, kihagyva azokból az úgynevezett mérgező triót: a formaldehidet, a toluolt és a dibutyl phthalatet. Sajnos, azonban a legtöbb körömlakk még mindig tartalmazza ezeket a veszélyes vegyi anyagokat.
Vásárlás előtt ellenőrizd a csomagolást, hogy elkerüld ezeket az ártó összetevőket.

Paraffin fürdő

Amikor paraffinos kéz- vagy lábfürdő mellett döntesz a szépségszalonban, az olajipart támogatod. A paraffin viasz, melyből általában gyertyát készítenek, a kőolaj egyik mellékterméke.
Ragaszkodj az általános manikűrhöz , pedikűrhöz és puhítsd bőröd hidratálókrémekkel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást