Szépek előnyben: a külsőd így befolyásolja a fizetésed

Szépek előnyben: a külsőd így befolyásolja a fizetésed

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szépek előnyben: a külsőd így befolyásolja a fizetésed

A diszkrimináció erkölcsileg és törvényileg is helytelen, akár külső, akár belső tulajdonságon alapul a megkülönböztetés. A papírforma szerint legalábbis. A valóság azonban koránt sem ennyire tökéletes, és kutatások százai bizonyítják, hogy a megjelenésed igenis hatással van arra, mennyit keresel. Íme, néhány meglepő összefüggés, amelynek ismeretében talán egy kicsit más tudattal nézel majd tükörbe…

Magasság

A magasabb emberek több pénz keresnek. Hiába tűnik úgy, hogy ennek csak a kosárlabda-pályán van jelentősége, valamennyi foglalkozás esetén vastagabb a pénztárcájuk azoknak, akik egy kicsit nagyobbra nőttek.
A Floridai Egyetem 2004-es tanulmánya szerint azonos képzettség esetén évente 2,5 centiméterenként 167 000 forintnak megfelelő plusz üti a magasabbak markát. Ráadásul a Princetoni Egyetem kutatói, Anne Case és Christina Paxson 2006-ban azt állították: az érintettek intelligensebbek az alacsonyaknál…

Súly

A szintén amerikai George Washington Egyetem szakértői 2004-es adatok alapján kijelentették, hogy az elhízott, tehát 30-as testtömegindexű női alkalmazottak évente több mint 1,8 millió forinttal kevesebbet visznek haza, férfiaknál pedig ez az összeg egymilliót jelent.
A túlsúly már a kiválasztási folyamatnál is hátrányt jelent, és bizonyos esetekben sajnos a belső értékeket is háttérbe szoríthatja az ítélethozatalnál. Újabb érv, hogy fitt maradj!

Hajszín

Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói 13 000 kaukázusi – azaz fehér bőrű – nő adatainak összehasonlításával megállapították, hogy a szőkék több mint 7 százalékkal jobban keresnek a más árnyalatú hajkoronák viselőinél.
Ez az arány megegyezik plusz egy évnyi képzéssel szerzett előnnyel. Sőt, az is kiderült, hogy a szőkék 6 százalékkal jobban fizetett pasikhoz mennek feleségül, mint a többiek!

Edzettség

A Clevelandi Állami Egyetem tudósai kimutatták, hogy akik hetente legalább háromszor edzenek, hetente csaknem 17 000 forintnak megfelelő összeggel többet keresnek, mint a lustábbak.
Még egy-három edzés is öt százaléknyi előnyt jelent az egyáltalán nem mozgókhoz képest, tehát mindenképpen érdemes súlyzót ragadnod, amikor csak megteheted.

Smink

Mint az élet oly sok területén, itt is a mértékletesség a lényeg. A Harvard, a Boston Egyetem és néhány amerikai laboratórium közös kutatásából kiderült, hogy a festéket rendszeresen, de ésszel használó nők felelősebb pozíciókat töltenek be az egyáltalán nem vagy túl erősen sminkelő társaiknál.
Mi több, egy másik, az American Economic Review című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a sminkecset bűvészei akár harmadával jobban kereshetnek a kencementeseknél.

Vonzerő

Ha tetszel az embereknek, több pénzt fizetnek neked – ez ennyire egyszerű. A Yale Egyetem tanulmánya, mely Daniel Hamermesh irányításával készült, bizonyítja: a szépnek tartott dolgozók átlagosan majdnem 5 százalékkal jobban keresnek az átlagnál, míg a kifejezetten taszítónak bélyegzettek 9 százalékkal kevesebbet.
„A férfiaknál is éppen olyan meghatározó a különbség, mint a nőknél” – tették hozzá a szakértők.

Túl szexinek lenni

Áldás és átok is egyben. Az előbbi, vonzerővel kapcsolatban levont következtetés nem a feltűnően szemrevaló külsejű emberekre vonatkozott. A Journal of Social Psychology című lapban 2010-ben megjelent egy tanulmány, amelynek alapján a túl csinos nők hátrányt szenvednek a férfias pályák esetében.
A Newsweek kérdőíve alapján a tesztalanyok inkább férfiakra bíztak volna biztonsággal, kutatással, fejlesztéssel, pénzügyekkel és mérnöki feladatokkal kapcsolatos pozíciókat, mint csinos nőkre – pedig csak fotót láttak róluk, így külső alapján ítéltek.
Ha úgy érzed, hogy a külsőd miatt hátrány ér a munkahelyeden, érdemes végiggondolnod: a megfelelő helyen dolgozol-e, illetve jól érzed-e magad a bőrödben? Az egyik kérdésre biztosan nemleges lesz az őszinte válasz, így könnyebben rátalálhatsz a sikerhez vezető útra.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!