Ha te is azok közé tartozol, akik szeretnek a poharukba egy nagyadag, bugyborékoló vizet tölteni, hogy azzal öblítsd le a torkodat, nem vagy egyedül. Egy piacelemzési jelentés szerint a szénsavas vízipar évente 30 milliárd dollárt tesz ki. Az elemzők arra számítanak, hogy a piaci értéke csaknem 15%-kal fog növekedni 2028 előtt. A virágzó iparágban, főleg, mióta ízesített vizek is kerültek a boltok polcaira, egyre többen választják a bugyogó szomjoltókat. De vajon jól teszik?
A szénsavas víz hátrányai
Bár a szénsavas víz frissítő módja lehet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének egy nap alatt, Mackenzie Burgess dietetikus receptfejlesztő szerint a túl sok szénsavas víz fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat néhányaknak.
„Néhány ember azt tapasztalhatja, hogy ha túl sok szénsavas vizet fogyaszt, akkor kissé felfúvódik és több gázt termel” – mondja Burgess. „Ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy ezek a vizek mini légzsebeket tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a levegő felhalmozódásához a gyomorban. Testünk természetesen böfögéssel vagy gázzal próbál megszabadulni a felesleges levegőtől.”
Bár az ezzel kapcsolatos kutatás még zajlik, a Chicagói Orvostudományi Egyetem szakértői szerint a szénsavas italok fogyasztása puffadást okozhat a refluxban szenvedőknél és az erre hajlamosaknál.
Erre Burgess azt mondja: „Ha gyakran tapasztalod ezeket a nemkívánatos hatásokat, érdemes kevesebb szénsavas italt fogyasztani.”

A plusz kalóriákra érdemes figyelni
Míg a szénsavas víz részben gázossá vagy puffadttá tehet, nem mindenkit érintenek a buborékok, így a szénsavas víz nagyszerű lehetőség a hidratálásra.
Burgess azonban azt tanácsolja, hogy legyél óvatos az italhoz hozzáadott kalóriákkal, hozzáadott cukrokkal vagy mesterséges édesítőszerekkel. Tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok cukorral édesített ital, így akár víz fogyasztása is negatív hatással lehet az egészségre. Hozzájárul a szív- és érrendszeri kockázati tényezők növekedéséhez, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, a súlygyarapodás és a zsírmáj kialakulásához.Burgess azt javasolja, hogy keress egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony cukortartalmú habzó italt – vagy olyat, amely pusztán szénsavas víz, mindenféle hozzáadott édesítő és adalékanyag nélkül.
A különféle ásványvizek az eltérő ásványianyag-tartalom és származási hely miatt egészen sokféle ízben érkezhetnek természetes módon is, anélkül, hogy bármit hozzáadnának. Így könnyen találhatsz közöttük olyat, ami megfelel a te ízlésednek. Ha pedig intenzívebb ízre vágysz, akkor néhány citromkarikával, mentával vagy pár csík friss uborkával mindig ízesítheted a saját vizedet frissen is. De főzhetsz magadnak egy enyhe gyógyteát, és azt is kortyolgathatod napközben. Utóbbihoz még csak ásványvízre sincs szükség, a sima csapvíz is tökéletesen megteszi.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!