Így tesznek tönkre a szénsavas italok – igen, még az ásványvíz is!

Címlap / Életmód / Egészség / Így tesznek tönkre a szénsavas italok – igen, még az ásványvíz is!

Hagyjuk az elhízást és a fogszuvasodást, ezeket már úgyis untig emlegeti mindenki. Most olyan negatív egészségügyi hatásokat gyűjtöttünk össze, melyeket bár tudományos eredmények támasztanak alá, egyelőre nem szokás róluk nyíltan beszélni.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Felgyorsítják az öregedést

Azok, akik naponta két doboz kólának megfelelő mennyiségű szénsavas üdítőt fogyasztanak, gyorsabban öregszenek, mint akik elkerülik a szénsavas üdítőket – derül ki a Kaliforniai Egyetem kutatásából.

A tudósok a résztvevők kromoszómáinak szerkezetéből, pontosabban az azok végén lévő sapkaszerű telomerek hosszából állapították meg, hogy a „bubis” frissítők szerelmeseinél lassabban és kevésbé hatékonyan megy végbe a sejtek megújulása, ráadásul ez a folyamat az idő múlásával egyre hanyatlik.


Tudtad? 7 szörnyűség, amit a diétás kóla művel a testeddel

Érdekesség, hogy a kutatók a telomerek hosszának megőrzésétől remélik az örök fiatalság kulcsát, tehát többnyire az ellentétes folyamat lehetőségeit keresik.

Cukor iránti sóvárgást okoznak

A bűvös napi kétdobozos határ fölötti üdítőfogyasztás tompítja az ízlelőbimbók érzékenységét, aminek következtében az érintettek minden addiginál több és édesebb cukros aromát kíván majd igényeinek kielégítésére – nyilatkozták a brit Bangori Egyetem munkatársai.

Mivel az édes íz szoros kapcsolatban áll az agy jutalomközpontjával, az emberek késztetést éreznek az örömforrás pótlására.

Ezt a jelenséget súlyosbítják a buborékok, hiszen a szén-dioxid még intenzívebbé teszi a fogyasztás élményét. Dr. Hans-Peter Kubis elmondta, hogy ezzel magyarázható, miért részesítik előnyben sokkal többen a szénsavas ásványvizet.

Összefüggésben állnak a rákkal

Azok a nők, akik hetente több mint két egységnyi cukros üdítőt isznak, magasabb mellrák-kockázattal szembesülnek – vonták le a következtetést a kanadai Laval Egyetem szakértői.

Rávilágítottak, hogy minél több ilyet iszik valaki, annál sűrűbb az emlőjének mirigyállománya, mely közismerten a betegség rizikófaktora.

Egyelőre viszont tisztázatlan, mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, így további kutatások folynak a témakörben.

Miután a több sejtet tartalmazó sűrűbb mirigyállományban nagyobb esély van a rosszindulatú burjánzás kialakulására, Dr. Anne Trigg brit onkológus hozzátette, hogy akár négyszeresére is növekedhet emiatt a mellrák-kockázat.

Oldalak: 1 2

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/2
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!