Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz

Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz

Néhány évvel ezelőtt Edward Hoffman és Marcella Bakur Weiner egy kutatómunka során összeállították a „nagy tizenkettőt” – vagyis egy csokorba gyűjtötték azokat a jellemvonásokat, amik szerintük kellenek az igaz szerelemhez. Nálatok hány stimmel?

Ellentétek vagy hasonlóságok?

Bár sokan még mindig hisznek a mondásban, mára már bizonyított, hogy hosszútávon nem az ellentétek vonzzák egymást, hanem azok tudnak tartósan harmonikus viszont kialakítani, akik a legfontosabb kérdésekben hasonlóan gondolkodnak. 

Az Edward Hoffman és Marcella Bakur Weiner általjegyzett szerelmi kompatibilitásról szóló könyv egyenesen tizenkét személyiségjegyet említ, melyek közül négynek azonosnak, vagy minimum hasonlónak kell lennie ahhoz, hogy egy párkapcsolat mind a két fél számára megfelelően működjön.

Ezek nélkül ugyanis nem alakul ki a valódi vonzalom, de legalábbis esélytelennek tűnik, hogy a kapcsolat néhány hónapnál, évnél tovább tartson. A professzorok azt is megállapították, hogy azok a párok bizonyulnak a legboldogabbnak és azoknak lesz a leghosszabb a kapcsolatuk, akik a személyiségvonásokban a lehető legjobban hasonlítanak.

A 12 személyiségvonás

A szerzőpáros álláspontja szerint a fontos 12 személyiségvonás a következő:

 • társaság iránti igény,
 • idealizmus,
 • érzelmek átélése,
 • spontaneitás,
 • libidó,
 • neveltetés,
 • anyagiasság,
 • extrovertáltság,
 • esztéticizmus,
 • aktivitási szint,
 • szubjektív jóllét,
 • intellektus.

Bár elsőre kicsit komplikáltnak és összetettnek tűnhet a lista, ha jobban a mélyére ásunk a felsorolásnak, egyértelművé válik, mennyire fontos minden egyes szempont. A kutatópáros szerint ráadásul olyannyira lényegesek az egyes vonások, hogy érdemes minél előbb tesztelni, utánajárni, vajon újdonsült szerelmünk mennyire passzol hozzánk az említettekben. Ha úgy tűnik, semennyire, vagy sokkal kevésbé, mint elvárnánk, az máris intő jel lehet!

Mit is jelentenek ezek a tulajdonságok?

Részletezzük kicsit a tulajdonságokat ahhoz, hogy egészen világos legyen, mire is gondolt a kutatópáros!

 • Társaság iránti igény: Talán nem ez jutna elsőre eszedbe, ha a párkapcsolatod alapjait vizsgálod, pedig nagyon fontos róla beszélni! Számtalan konfliktus forrása lehet ugyanis, ha te inkább otthonülő vagy, míg a barátod állandóan jönne-menne és felfedezné a világot, közben pedig időpocsékolásnak tartja, ha csak ültök, és bámultok ki a fejetekből (és persze éppúgy igaz ez fordítva is).
   
 • Idealizmus: Ez a személyiségvonás tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy miként vélekedtek az élet nagy dolgairól, mennyire gondolkodtok hasonlóan a filozófiai kérdésekben. Bár ez nem feltétlenül tűnik létfontosságúnak a párkapcsolatokat illetően, azért mégis alapvető dologról beszélünk. Gondolj csak a politikai kérdésekre, arra, hogy szerintetek mi az élet értelme, vagy arra, mi teszi igazán boldoggá az embert.
   
 • Érzelmek átélése: Nem számít, mennyire élitek meg intenzíven az érzelmeiteket, az a lényeg, hogy ebben az intenzitásban megleljétek az összhangot. Miért is fontos ez? Mert míg egyesek a legapróbb dolgoknak is hihetetlenül örülnek, mások az óriási ajándékokat is képtelenek értékelni… ennek a két végletnek a találkozósa pedig nagyon idegesítő tud lenni egy párkapcsolatban, és sok bosszúságra adhat okot. Pedig ez csak egy hétköznapi példa volt! Hiszen egy párkapcsolatban az érzelmek átéléséhez de tartozik az is, milyen mértékben fejezitek ki a szerelmeteket, vagy hogyan viselkedtek egymással társaságban.
   

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»