Egészség / Életmód / Lélek

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Másként élünk meg helyzeteket, másként reagálunk rájuk, mint a családunk vagy baráti társaságunk tagjai, vagy éppen a párunk. Ugyanabban a szituációban valaki nyugodtan, higgadtan viselkedik, valaki kiakad, másvalaki pedig közömbös marad. Vannak, akik mélyen éreznek és tartósan szeretnek, és vannak, akik képesek hirtelen fellángolni és hamar lecsillapodni, majd újra, másvalakiért, másvalamiért lelkesedni. Ismerd meg a Hippokratész-Galénosz vérmérsékleti tipológia 4 típusát!

A személyiség, a habitus megfejtésére és megértésére több ezer évvel ezelőtt is kíváncsiak voltak az emberek. Két és fél ezer évvel ezelőttről származik a Hippokratész nevéhez fűződő vérmérsékleti tipológia, amit ötszáz évvel később Galénosz dolgozott át. A görög orvos, Hippokratész volt az első, aki már az időszámításunk előtti 4-5. században megkülönböztetett személyiségtípusokat. Úgy gondolta, hogy a temperamentumunkat a bennünk lévő négy testnedv, azaz szerinte a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák, valamint ezek aránya határozza meg.

Szangvinikus

Testnedve a vér, eleme a levegő. Energikus, kedélyes, gyorsan fellelkesedik, de hamar le is csillapodik. A társaság közepe tud lenni, barátságos, dumagép, imád ismerkedni, ömlenek belőle a poénok. Fürge, gyors mozgású, temperamentumos, lehengerlő. Folyton pörögne, épp ezért bizonyos helyzetekben felületes, sok dologba belekezd, de nem mindig csinálja végig őket. Hajlamos a túlzásokra.

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

A szangvinikus nők nagyon dinamikusak, nagy érzelmeket tudnak kiváltani a férfiakból, és élvezik is a férfiak figyelmét.

A szangvinikus pasik képesek több nőt is egyszerre magukba bolondítani jó fellépésükkel és dumájukkal. Szalmaláng-típusok, azaz nálunk a szerelmek sokszor gyors lefolyásúak. Nagyon intenzíven élik meg a szerelmet, de sajnos egy idő után hajlamosak új, másik élmény után nézni.

Ami zavaró lehet a szangvinikus típusú emberekben, hogy néha túlpörögnek, nagyon harsánynak és hangosnak tűnhetnek, olykor szépítés nélkül kimondják azt, amit gondolnak, szókimondásukkal pedig így megbánthatnak másokat.

Kolerikus

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Testnedve a sárga epe, eleme a tűz. Határozott, nyílt, rátermett, meggyőző. Tetterőt, elszántságot, magabiztosságot sugall. Tipikus vezető típus, erős akaratú és kitartó.

A kolerikus nők céltudatosak, tudják, mit akarnak és hogyan tegyenek érte. Nem nyavalyognak, hanem cselekszenek. Indulataik azonban elragadhatják őket, könnyen állnak bele vitákba, az igazukért a végsőkig küzdenek. Határozottságuk egyszerre tud vonzó és ijesztő is lenni. A kolerikus nők szava sokat ér, korrektek és hűségesek az elveikhez.

A kolerikus férfiak sokszor teljesítményorientáltak, versengőek. Az ilyen pasik erénye, hogy megbízhatóak, adni lehet a szavukra. Érvényesülni vágynak, mindig többet akarnak kihozni magukból, és ez a törekvés nagyon vonzó tud lenni a nők szemében.

Melankolikus

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Testnedve a fekete epe, eleme a föld. Mélyen érző, analizáló, elmélkedő alkat. Szeret elmélyülni egy-egy tevékenységben, elemző típus. Empatikus, mások érzelmeire, lelkivilágára gyorsan rá tud hangolódni. Érzelmi reakciói lassan és nehezen születnek meg, de tartósak és erősek.

A melankolikusok sajnos pesszimizmusra hajlamosak. Képesek a dolgok negatív oldalát jobban észrevenni, azt mélyen megélni. Gyakran hosszú ideig szomorúak, egy-egy negatív élményt sokáig hordoznak magukban.

A melankolikus férfiak ügyelnek a finom, apró részletekre is, van ízlésük. Nem azonnal köteleződnek el, de ha érzelmeik mélyek, akkor tartósak is. Zavaró lehet, hogy hajlamosak felnagyítani a negatív érzéseiket.

A melankolikus nők számára az érzelmek nagyon meghatározóak. Ha komolyan gondolnak egy kapcsolatot, teljesen odaadják magukat az érzésnek. Hajlamosak magukban tépelődni, túlaggódni dolgokat.

Flegmatikus

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Testnedve a nyálka, eleme a víz. Nyugodt, kimért, higgadt, magas a tűrőképessége és nagyon hűséges típus. Jó hallgatóság, csendes, ritkán szól, de akkor emlékezetesen jó poénokat tud mondani. Kiemelkedő az alkalmazkodó képessége is.

A flegmatikus férfiak sokáig tűrnek, csak akkor szólnak a bajukról, ha már nagyon régóta őrlődnek. Érzelmeiket nehezen mutatják ki, de hűségesek.

A flegmatikus nők egészen apró dolgoknak is tudnak örülni, visszafogottak, nem hevesek.

Néha nehéz a flegmatikusokkal, mert túl passzívak tudnak lenni. Nehezen jönnek ki a sodrukból, sokáig tűrnek. Nem állnak bele a vitákba, kerülik a teátrális jeleneteket. Egy dinamikusabb személyiség nehezen érti meg, hogyan lehet ennyire hidegvérű valaki.

Képek forrása: pixabay.com, unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást