Otthon / Szórakozás

Szavak, amiket tiltólistára tett a Google: bizarr lista

Szavak, amiket tiltólistára tett a Google: bizarr lista

Azt biztosan te is tudod, hogy amikor valamit elkezdesz a Google keresőjébe írni, akkor néhány szó után megjelenik egy találati lista, amiben nagy valószínűséggel ott lesz az a szó vagy kifejezés is, ami téged érdekelt. Nos, az Android rendszer is hasonlóan működik, ám a legutóbbi program kicsit túlzásba vitte az óvatoskodást…

Szavak, amikről a Google nem akar tudomást venni

Az androidos okostelefonokban, amikor a Google keresőmezejébe írsz valamit, ugyanúgy megjelenik ez a lista, illetve létezik egy úgynevezett „switch” opció, aminek lényege, hogy nem kell minden betű megérintése után felemelned az ujjadat, elég, ha egy mozdulattal végigsimítod a billentyűzeten a szó betűit, és megjelenik egy lista a potenciális szavakkal, amikből kiválaszthatod, melyikre van szükséged. A gépelés és a keresés így gyorsabb lesz.

Azt már régóta tudjuk, hogy ezek a funkciók amilyen hasznosak, olyan bosszantóak is lehetnek. Az internet tele van vicces fotókkal és történetekkel, amikor az automatikus korrekció valami egészen másra javított egy szót, mint amire azt az üzenet feladója szánta, megváltoztatva ezzel az üzenet tartalmát.

Bizony, a csapat, ami arra készíti el a programokat, hogy kitalálja a felhasználó gondolatait, nem tévedhetetlen, és az Android KitKat rendszerével is mellényúltak néhány dolognak – bizonyos szavak ugyanis egyáltalán nem jelennek meg a felajánlott keresési lehetőségek között, és a switch opcióval sem lehet begépelni őket.

A tiltott szavak listája

Azt, hogy vannak bizonyos tiltott szavak, a Wired.com újságírója vette észre, majd kicsit alaposabban is utánajárt a kérdésnek. Kiderült, hogy összesen 165 ezer szót építettek be a KitKat listájába, ugyanakkor 1400 angol szót letiltottak.

Az érdekes az, hogy mi alapján válogatták ezeket a szavakat? Ugyanis, míg a szótárban szerepel a marihuána, a náci és a bong (egy marihuána fogyasztásához használt eszköz) szó, addig tiltólistán van a szex, a közösülés, és más rokon értelmű szavak, de a nemi szervek különböző megnevezései is le lettek tiltva, kivéve a pizzle-t, ami egy régebbi angol szó a péniszre.

Úgy tűnik, ez valamiért átment a szerkesztők szűrűjén. Érdekes módon a Tampax, ami egy elterjedt tamponmárka az Egyesült Királyságban, szintén tiltólistán van, ha pedig valaki az óvszer angol megfelelőjére, a condom-ra próbál rákeresni, a program a körülmény (condition) vagy összetévesztés (confusion) szavakat ajánlja fel.

Érdekes módon azonban nem csak a szexszel vagy nemi szervekkel kapcsolatos szavak kerültek tiltólistára, de több egészségügyi kifejezés, például a terhesség vagy a puffadás is, de még a geek is, ami a technika megszállottjaira használt vicces angol szleng.

Az Apple is szelektál

Nem a Google az egyetlen, aki beépített listával dolgozik, az Apple is csinált más hasonlót az iOS 6-tal. Ez a program szintén nem ajánlja fel a keresések között, illetve, ha valaki elgépeli, akkor nem javítja ki a tiltólistán szereplő szavakat.

Az Apple tiltólistáján is vannak érdekes kifejezések, például a pornográfia, az öngyilkosság, de még a golyó és az abortusz szavakról sem vesz tudomást a program.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást