Elkapnád az omikront, csak hogy túless már rajta? Ezért nem jó ötlet

Elkapnád az omikront, csak hogy túless már rajta? Ezért nem jó ötlet

Címlap / Hírek / Elkapnád az omikront, csak hogy túless már rajta? Ezért nem jó ötlet

„Az omikronnak enyhébbek a tünetei, legjobb lenne csak elkapni, és túlesni ezen a fertőzésen, nem?” Akár kimondva, akár kimondatlanul, de sokak fejében megfordult mostanában ez a kérdés.

És bár sajnos nem kizárólag rajtunk áll, hogy megfertőződünk-e vagy sem, bizonyára vannak olyanok, akik a már megszokott védelmi intézkedéseket kicsit lazábbra veszik most, arra gondolva, hogy talán nem is lenne olyan nagy baj, ha elkapnák a vírus – eddigi tapasztalatok szerint – enyhébb tüneteket okozó variánsát. Az orvosok szerint azonban az ilyenfajta hazárdjáték egyáltalán nem jó ötlet, többek között ezért:

Ez nem csak egy „komolyabb megfázás”

Jelentős lázról, testfájdalmakról, duzzadt nyirokcsomókról, torokfájásról és makacs lerakódásokról gyakran számolnak be még az omikron variáns enyhébb eseteiben is, mondta a CNN-nek Dr. Robert Murphy, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának Havey Globális Egészségügyi Intézetének ügyvezető igazgatója. Ezektől a tünetektől pedig az emberek napokig legyengültek.

Az emberek úgy beszélnek az omikronról, mint egy rossz megfázásról. Ez nem egy rossz megfázás” – mondta Murphy. – „Ez egy életveszélyes betegség.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja által közelmúltban közzétett, több mint egymillió ember bevonásával készült tanulmány szerint a Covid-19 súlyos kimenetelének kockázata nagyobb az oltottaknál is, ha 65 évesek vagy idősebbek, legyengült az immunrendszerük vagy a következő egészségi állapotok legalább egyike fennáll náluk: cukorbetegség vagy krónikus vese-, szív-, tüdő-, neurológiai vagy májbetegség.

Ugyanúgy fenyeget a poszt-covid betegség

A szaglás (és ezáltal az ízérzékelés) elvesztése a Covid-19 enyhe eseteinek gyakoribb tünete. A tanulmányok szerint az emberek mintegy 80%-a egy hónapon belül visszanyeri képességét, de mások még hat hónap elteltével sem éreznek a szagot vagy az ízt. Néhány szerencsétlen beteg talán soha nem nyeri vissza ezt a két érzéket.

Bármilyen kellemetlen is, ez csak egy a számos egészségügyi aggály közül, amelyek egy Covid-19 megbetegedés után is tartósan megmaradhatnak. A „hosszú Covid”-nak nevezett jelenséget olyan gyengítő tünetek jellemzik, mint légszomj, súlyos fáradtság, láz, szédülés, hasmenés, szívdobogás, izom- és hasi fájdalom, hangulatváltozások és alvási nehézségek.

A hosszú Covid súlyos formái károsíthatják a tüdőt, a szívet és a vesét, valamint a mentális egészséget.

Az orvosok figyelmeztetnek: míg az oltással szerzett immunitás jól kordában tartható, addig a vírus által szerzett védettség kockázatai és mellékhatásai nem olyan jól ismertek, és nem tarthatóak az ellenőrzésünk alatt.0

Megfertőzhetsz másokat

Még ha szerencséd van, és valóban enyhe tünetekkel meg is úszod az omikront – főleg, mert például oltva vagy – a betegséget továbbadhatod olyanoknak, akik magasabb kockázati csoportba tartoznak, vagy esetleg egy fennálló egészségügyi probléma vagy az életkoruk miatt nem vehették még fel az oltást, rájuk nézve pedig az enyhébb tüneteket okozó variáns is nagyobb kockázatot jelenthet.

Terheled az egészségügyi ellátórendszert

Azzal, hogy szándékosan elkapod a SARS-CoV-2 bármely változatát, „fenntartod a járványt, és terhelést okozol az egészségügyi ellátórendszerben” – mondta Murphy.

Sok helyen már most is nehezen birkóznak meg az egyre növekvő terheléssel és a munkaerő kiesésével. A munkaerőhiány várhatóan még tovább fog nőni, mivel a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók vagy megfertőződnek, vagy karanténba kényszerülnek, miután ki vannak téve a Covid-19-nek.

Az egészségügyi rendszert nem csak arra tervezték, hogy gondoskodjon a Covid-fertőzésben szenvedő emberekről. Arra tervezték, hogy gondoskodjon a vakbélgyulladásban szenvedő gyerekekről, valamint azokról az emberekről, akik szívinfarktust kapnak vagy autóbalesetet szenvednek” – mondta Dr. Ashish Jha, a Brown Egyetem Tanszékének dékánja a CNN-nek.

És mindez sokkal, de sokkal nehezebb lesz, mert a lakosság nagy része nincs beoltva, rengeteg a veszélyeztetett ember, akik nem kaptak védőoltást” – tette hozzá.

Olivier DJIANN/istockphoto.com

Nem jó ötlet az anyatermészettel szórakozni

Mikor volt jó ötlet elkapni bármilyen betegséget is? Sokan talán még emlékeznek rá, amikor a szülők „bárányhimlő-partykat” tartottak, abban a reményben, hogy a gyerekeik így elkapják és védettséget szereznek egy betegséggel szemben, aminek felnőtt korban súlyosabb lehet a lefolyása.

Ó, ez is rossz ötlet volt” – mondta Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház Vakcina Oktatási Központjának igazgatója a CNN-nek. Ismét figyelmeztet rá, hogy a vírus által okozott megbetegedés nincs az ellenőrzésünk alatt, és nem tudhatjuk, kire milyen hatással lesz. Az orvos elmesélt a CNN-nek egy történetet egy oktatófilmről, amelyet évekkel ezelőtt készített az oltásokról. Ennek forgatása során az operatőr elárulta, hogy van egy nővére, aki elvitte gyermekét egy bárányhimlős partira. Tragikus módon a gyermek belehalt a fertőzésbe.

„Ne szórakozz az anyatermészettel. Azóta próbál megölni minket, mióta kimásztunk az óceánból a szárazföldre.”

– mondja Offit.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!