A szálló por hatása a szervezetünkre

A szálló por hatása a szervezetünkre

Címlap / Életmód / Egészség / A szálló por hatása a szervezetünkre

Egyre többször halljuk, hogy az ország több pontján, esetleg a saját lakóhelyünkön is magas a szálló por koncentrációja. De mit is jelent ez a szennyezés és milyen káros következményei vannak egészségünkre?

De mi is a szálló por és mitől keletkezik? Természetesen mi emberek tehetünk a levegő szálló por koncentrációjának növekedéséről. Igaz, hogy a természetben is keletkeznek ilyen apró részecskék, például vulkánkitöréseknél, erdőtüzeknél, de leginkább a kétütemű motorok és a dízelmotorok üzemanyagának tökéletlen égéséből származnak a pornak nevezett koromszemcsék.

Nem elrettentésként, de nézzük meg részletesen, hogy valójában milyen egészségkárosító következményei lehetnek annak, ha a szálló por koncentrációjának értéke az egészségügyi határ közelében van.

Kevesebb oxigén

Ha a levegőben túlságosan magas a szálló por aránya, akkor ennek következtében romlik az agy és a szív oxigénellátása. Ennek a tünete lehet a fejfájás, a koncentráció romlása vagy fáradékonyság.

Véralvadás

A szálló por magas koncentrációja következtében fokozódik a véralvadás. Ez oda vezethet, hogy emelkedik a trombózis, az embólia és az infarktus kockázata, ezért az erre érzékenyeknél fokozottabb figyelemre van szükség, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a levegőn.

Tüdőgyulladás

Ha a levegőben keringő szálló por a tüdőnkbe kerül, akkor a szennyeződés lerakódhat és így akár komolyabb gyulladást okozhat a légzőszerv különböző részeiben.

Asztma

Ha valaki asztmás, az különösen érzékeny lehet a szálló por koncentrációjának emelkedésére. Az asztmás betegek szennyezettebb levegőben jobban fulladnak, és sajnos akár könnyebben kaphatnak rohamot is.

Influenza

Ha szennyezettebb a levegő, akkor az influenza elterjedése gyorsulhat. A vírus ilyenkor több megbetegedést okozhat, mint egyébként, és akár a betegségek lefolyása is komolyabbá válhat.

Mit tegyünk?

A belélegzett levegő szennyezettségével szemben sajnos nem sok védekezési lehetőségünk van.

– Javasolt ilyenkor minél kevesebb időt a szabadban tölteni, a gyerekeket pedig kifejezetten nem tanácsos kivinni a levegőre. 

– Ha tehetjük, menjünk ki a városból, például a hegyekbe, vagy olyan helyre, ahol nagyobb a szél és az elfújja a szennyezett levegőt.

– Emellett pedig ne csak saját, de mások egészségére is gondoljunk, vagyis ha tehetjük, hagyjuk otthon az autónkat, menjünk tömegközlekedéssel, gyalog vagy biciklivel, hogy a magas levegőszennyezettségi szintet ne emeljük még tovább.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást