Édes, pikáns, krémesen lágy és egészséges. Lehet ennél jobb őszi finomságot találni? Ha eddig még nem tetted, próbáld ki sütőtökös receptjeinket, hogy édes és sós formában egyaránt élvezhesd a ragyogóan sárga, őszi zöldséget.
Sütőtökös, csokis keksz
Hozzávalók: 30 dkg sütőmargarin, 40 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg étcsokoládé, 40 dkg sütőtök (előre megsütve), 1 csipet só, 25 dkg zabpehely (kihagyható), 10 dkg mazsola (kihagyható), 10 dkg dió (kihagyható).
Elkészítés: Keverd habosra a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozd hozzá a tojást és a tököt is. Egy másik edényben keverd össze a száraz hozzávalókat, majd apránként add a tökös keverékhez.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tegyél diónyi halmokat a tésztából, és 150 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd ki a kekszeket.
Sütőtökleves burgonyával
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 2 közepes édesburgonya, 4-5 sárgarépa, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, fahéj, babérlevél, szerecsendió, olívaolaj, tejföl, snidling.
Elkészítés: A zöldségeket vágd falatnyi méretűre, és egy nagy lábasban, kevés olajon pirítsd meg őket. Ez után öntsd fel a lábast vízzel, és forrald fel, majd turmixold össze a zöldséges levest.
Ha már teljesen sima a leves, tedd vissza a tűzhelyre még 20 percig, add hozzá a fűszereket, és közepes lángon főzd. Tálaláskor minden tányérba tegyél egy nagy kanál tejfölt, a leves tetejét pedig hintsd meg snidlinggel.
Édes, tökös csirke
Hozzávalók: kb. 50 dkg csirkemell, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 sütőtök (max. 1 kg-os), 1 teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál gyömbérpor, 3-4 dl leves (lehet kockából is), curry, kevés fehér bors, só, 3 evőkanál méz.
Elkészítés: A felaprított hagymát egy kis olajon párold üvegesre, majd szórd rá a csíkokra vágott csirkemellet. Süsd fehéredésig, majd szórd rá a curryt, és hagyd megpirulni a húst.
Ekkor szórd meg a sóval, borssal, szerecsendióval és gyömbérrel, majd öntsd fel a levessel, és add hozzá a kockára vágott sütőtököt is. Főzd körülbelül fél óráig, vagy amíg a sütőtök meg nem puhul. Ekkor csurgasd rá a mézet, és gyorsan forrald össze még egyszer az egészet.
Tökös-mákos ínyencség
Hozzávalók: 1 közepes sütőtök, 30-40 dkg darált keksz, 4 evőkanál darált mák, 2 csomag vaníliás cukor, fahéj, 1 doboz tejszín, 1 habfixáló, kókuszreszelék.
Elkészítés: A tököt süsd meg, majd kapard ki a belsejét, és add hozzá a kekszet, a mákot, egy vaníliás cukrot, és egy csipetnyi fahéjat. Hagyd kicsit pihenni, amíg a tejszínből és a másik vaníliás cukorból, valamint a habfixálóból kemény habot versz.
A masszát vedd két felé, és az első felét simítsd el egy darab folpackon, majd kend meg a tejszínhabbal, és tekerd fel. Tedd ugyanezt a tészta másik felével is, majd néhány órára rakd mindkét tekercset a hűtőbe. Tálalás előtt forgasd kókuszreszelékbe, és vágd ízléses szeletekre.
Lenmagos sütőtökfalatok
Hozzávalók: sütőtök, póréhagyma, fokhagyma, lenmag, méz, olívaolaj, só, bors.
Elkészítés: A felszeletelt póréhagymát fonnyaszd meg egy kis olajon, majd dobd rá a zúzott fokhagymát is. A meghámozott, kockákra vágott sütőtököt add a hagymához, sózd, borsozd, majd tedd az edényre a tetejét, és főzd, amíg a tök megpuhul.
Ha a tök már puha, vedd le a fedőt, szórd meg a tökfalatokat lenmaggal és csorgass rájuk mézet. Főzd addig, amíg a méz karamellizálódik, majd tálalhatod is az édes, pikáns sütőtökkockákat.