Mit érdemes tudni a sütőn látható szimbólumokról?

Mit érdemes tudni a sütőn látható szimbólumokról?

Címlap / Otthon / Háztartás / Mit érdemes tudni a sütőn látható szimbólumokról?

Mindenki találkozott már a sütőkön található szimbólumokkal, amelyekkel kapcsolatban csak kevesen tudják, hogy mit is jelentenek az egyes jelzések. A legtöbb ember, amikor új berendezést vásárol, akkor abban reménykedik, hogy az adott gép a következő években garantáltan kiszolgálja majd a családot. Ahhoz azonban, hogy minden funkciót ki tudjunk használni, nem árt ismerni azokat a dolgokat, amire az adott eszköz képes. Ebben a cikkben a sütőn látható szimbólumokkal foglakozunk egy kicsit, hogy mindenki átfogó képet kapjon ezzel kapcsolatban. (x)

A sütési hőfok

Az onlineMárkaboltok gőzsütői minden szempontból tökéletes megoldásnak minősülnek. Tudni kell, hogy van különbség a sütési módok között, ilyen a légkeverés és a hőlégbefúvás. Ebben az esetben a sütőben a hőt egy ventilátor oszlatja el, ezáltal lesz egységes a hőmérséklet odabent. A két módszer között nagyjából 20 fok különbség van. A statikus sütőben a 180 fok a ventilációs sütőhöz képest csak 160 foknak felel meg. Ez fontos, ha gyakran sütünk benne. 

A ventilátoros típus, tehát a légkeveréses vagy a hőlégbefúvásos sütés esetén gyors és homogén munkát kapunk. Ezeknél az ételek kívül ropogósak maradnak, belül viszont kellemesen szaftosak lesznek. Ezzel szemben a statikus változat esetében a sütés lágyabb és lassabb, ami remek választás, ha belül száraz, kívül pedig megfelelően átsült ételeket készítenénk. 

Mit kell tudni az egyes jelzésekről?

Az egyik leggyakrabban használt funkció a hagyományos alsó/felső sütés. Ezt jellemzően két vonallal jeleznek, egy a tetején, egy pedig a négyzet alján kap helyet. A vonalak jelölik a két fűtőelemet, amit belül is megtalálhatunk. 

A klasszikus, tényleg ropogós sültekhez használatos megoldás kevert tésztás süteményekhez, valamint felfújtakhoz is remek választás. Ha azonban csak alsó sütést választunk, akkor itt a négyzet alján lesz csak az a bizonyos vonal. Ezt akkor szokták alkalmazni, ha ropogós alapot, például pizzát sütünk, esetleg valamit lassan akarunk elkészíteni. 

A felső sütés esetén a négyzetben felül lesz a vonal, ami jelzi a használatban lévő felső fűtőelemet. Ezt csak akkor szoktuk bekapcsolni, ha menet közben van szükség változtatásra. Amikor alul valami már elkészült, előfordul, hogy leég, már csak egy kis pirítást akarunk adni az ételnek, akkor ezt a módot nyugodtan beizzíthatjuk. A ropogós bőrös csirkecombhoz és a csőben sült egytálételekhez remek választás.

Mi a helyzet a légkeveréssel?

A légkeverés esetén már említettük, hogy egy ventilátor van a szimbólumon. Ezt azonban sok esetben gyártója válogatja. Nagy előnye van karácsonykor, ünnepekkor, amikor hirtelen egyszerre van szükség sok-sok fogásra. Kiváló megoldás, ha két vagy akár három szinten akarunk egyszerre sütni. 

Ezt a funkciót használva a sütés jellemzően 20-30 százalékkal kevesebb ideig tart, ráadásul akár 50 százalék energiát is meg tudunk vele spórolni. Minden irányból egyenletes a hőmérséklet, így nagyobb húsokat és egytálételeket könnyedén elkészíthetünk vele. 

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!