Így spórolhatsz a vízzel

Így spórolhatsz a vízzel

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így spórolhatsz a vízzel

Sajnos még mindig nem elég nagy azok száma, akik elfogadják, hogy a környezetkímélés lényegében kötelességünk és nem csak azért járunk jól vele, mert általa egy élhetőbb világot teremtünk meg magunknak, hanem azért is, mert a tudatos gazdálkodással rengeteget spórolhatunk.

Zuhanyzás kontra fürdés

Egyre többször hallhatjuk, hogy a zuhanyzás mennyire környezetbarát és milyen sokat lehet spórolni általa, mint a kádban való ázással. Ez az állítás igaz is lehet, de csak akkor, ha tudatosan zuhanyozol. 
 
Ha hosszú perceket állsz a maximális erővel dübörgő víz alatt, ráadásul még akkor sem zárod el a csapot, amikor nekilátsz borotválkozni, vagy tusfürdőzni, akkor sokkal több vizet pazarolsz el, mintha vettél volna egy jó forró fürdőt.

Szépülés a csapnál

Arcot minimum naponta kétszer mosunk, nem is beszélve fogaink megtisztításáról, illetve a rendszeres kézmosásról. Talán nem is gondolnád, hány liter folyik el feleslegesen, ha nem használsz poharat a fogmosáshoz, vagy, ha teljesen megnyitod a csapot, amikor reggel felfrissíted a bőrödet. 
 
Ezt a felesleges vízfogyasztást könnyen csökkenteni tudod némi odafigyelésessel, vagy akár egy automata berendezéssel, szűkítő betét használatával.

Öntözés esővízzel

Ha kertes házban laksz, akkor bizonyára neked is problémát okoz a nyári forróság, ez ugyanis akár napok alatt tönkrevághatja a kertben eltöltött hosszú hónapok gondoskodó munkáját.
Öntözésre azonban felesleges elpazarolni a drága, fogyasztásra alkalmas csapvizet, hiszen a nagy esőzések alatt a hordókban tökéletes összegyűjthető a csapadék, ami nem csak, hogy környezetbarát megoldás, hanem még ingyen is van.

A minden napos mosogatás

Ha idáig folyóvíznél mosogattál, akkor érdemes egy próbát tenned és megnézned, mennyit spórolhatsz a számlán, ha állóvízben kezdesz el mosogatni. 
 
Nem lesznek kevésbé tiszták az edények, hiszen ugyanúgy leöblíted őket, tehát a folyóvizes mosogatás a szó szórós értelmében szabályos pazarlás.

Csak ha tele van!

A mosogató- és a mosógép használata is sok vizet fogyaszt és nem mindig túl gazdaságos a használatuk. Persze ez a költség is csökkenthető, ha csak akkor indítod el ezeket a házimunkát nagymértékben megkönnyítő szerkezeteket, ha ténylegesen tele vannak. 
 
Amivel még tovább spórolhatsz az az, ha környezetkímélő programokon tisztítasz, ugyanis a legtöbbször teljesen felesleges a többórás, forró vizes mosás, hiszen az átlagos szennyeződések már fél óra alatt is bőségesen távoznak.

Tarts rendet!

A spórolás nem válhat a tisztaság hátrányára, de az tény, hogy némi odafigyeléssel sokat javíthattok a családi kasszán. 
 
Ha csak arra gondolsz, hogy nem kell minden nap felmosnod, mert két méterrel előbb vetitek le a sáros cipőket, máris vödörszámra spórolhatod a vizet.

Cseréld, ha hibás!

A csöpögő csap által elfolyt víz napi szinten is literszámban mérhető, hát még akkor, ha hónapokig halogatod a szerelést. Addig is, amíg megoldódik a probléma, érdemes felfogni egy edényben vagy vödörben a vizet, legalább így is láthatod, mekkora mennyiség tűnik el a semmiben, ha kicsit nem figyelsz oda.
Ne feledd, a víz a lételemünk, az alkotórészünk, s ehhez méltón is kell bánnunk minden egyes cseppjével!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!