Spontánnak lenni a boldog élet titka, amit így fejleszthetsz legkönnyebben

Spontánnak lenni a boldog élet titka, amit így fejleszthetsz legkönnyebben

Címlap / Életmód / Lélek / Spontánnak lenni a boldog élet titka, amit így fejleszthetsz legkönnyebben

Hányszor bántad már meg, hogy nem éltél bátrabban és nem ragadtad meg a pillanat adta lehetőségeket? Miközben csak annyi lett volna a feladatod, hogy bátran mersz belevágni valami újba. Magad mögött hagyva a félelmeidet és kétségeket, melyek meggátolnak a spontaneitásban.

Ki tud igazán spontán lenni?

Van, akinek könnyen megy, szinte a vérében van, mert így szocializálódott. Míg mások jobban szeretnek a háttérből megfigyelni és csak biztonságos távolból cselekedni. A spontaneitás azoknak megy könnyen és egyszerűen, akik mernek bátran élni. A bátorság nem kizárólag extrém dolgokból áll, néha a leghétköznapibb dolgokhoz kell a legnagyobb bátorság. Kilépni a komfortzónánkból és csinálni valami új, váratlan dolgot, ami már egy egész új útra vezethet minket. Merthogy a spontaneitásnak ez az egyik fő célja. Új kalandokat, izgalmakat felfedezni és nem a biztos, megszokott közegben mozgolódni.

Nem mintha azzal valami baj lenne, de egy idő után nem kapunk ott semmi többet, egyszerűen megáll a fejlődésünk. Úszkálunk a megszokott életünkben, a sablonos hétköznapokban és a napok csak pörögnek egymás után. Ez könnyen sodorhat minket lehangolt állapotba, miközben csak annyit kellene tennünk, hogy egy gyors mozdulattal változtatunk sorsunkon.

Mondunk erre egy egyszerű, hétköznapi példát. Egy hosszú nap után készülődsz haza a munkahelyedről, miközben a kollégád elhív, hogy igyatok meg valamit. Te pörgeted magadban a megszokott lemezt, amúgy is korán kell kelned holnap, nem tenne jót, ha mindezt másnapossággal vegyítenéd. Udvariasan visszautasítod, esetleg még kitalálsz valami hihető indokot, hogy miért van aznap este halaszthatatlan dolgod. Lehet, csak a kedvenc sorozatodat akarod befejezni, könyvet olvasni, vagy csak venni egy pihentető fürdőt. Mégis, nap végén az ágyadban hiányérzeted van és elkezded magadban pörgetni a képet, hogy hogyan is alakult volna az estéd, ha spontán vagy és igent mondasz. Ebből látszik, hogy valójában belül vágysz az újdonságra és változatosságra, csak félelemből, vagy pusztán kényelemből maradsz a megszokott helyzetedben.

cottonbro/pexels.com

Mi lett volna, ha…

No, de mi történt volna, ha elmész a kollégáddal italozni? Lehet, hogy csak beszélgettek egy jót, megismeritek egymást közelebbről, találtok egy szuper bárt, ahol jó zene szól és finom koktélokat szürcsöltök. Az is megtörténhet, hogy őrült estébe bonyolódtok és találkoztok még jó pár érdekes emberrel, akikkel jól szórakoztok. Majd hazaérsz és azt kívánod, bárcsak minden estéd így végződne.

Másnap pedig eszedbe sem jut magadat okolni a kialvatlanság, vagy másnaposság miatt, mert jól érezted magad és jól szórakoztál. Töltekeztél, kicserélődtél és kiléptél a megszokottból, a komfortzónádból. Ehhez pedig csak szimplán spontánnak kell lenned és néha hagynod magad sodródni az árral. Ha eleinte ez túl nehéz neked, segítünk, hogyan indulhatsz el ezen az úton:

  • Tudatosan kezdj el minél több dologra igent mondani!
  • Ne utasíts vissza meghívásokat, csak ha komoly indokod van rá!
  • Intézd úgy, hogy heti két nap minimum mozdulj ki otthonról este, vagy délután, munka után!
  • Találj ki magadnak új, a megszokottól eltérő programokat!
  • Hallgass a belső hangodra és, ha kipróbálnál valami újat, egyszerűen csak vágj bele!
  • Barátkozz össze minél több spontán emberrel, kezdetben nagy segítség lesz az ő támogatásuk
  • Amint elkezdenél unatkozni, vagy befordulni, azonnal csinálj valamit, ami új és szokatlan. Ezzel gyorsan kiszakítod magadat a komfortból és máris új ingerek érnek majd.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!