5 évig nincs baj vele! A spirálos fogamzásgátlás előnyei és hátulütői

5 évig nincs baj vele! A spirálos fogamzásgátlás előnyei és hátulütői

Címlap / Szerelem / Szex / 5 évig nincs baj vele! A spirálos fogamzásgátlás előnyei és hátulütői

A fogamzásgátlás egy nagyon érzékeny téma manapság, hiszen míg egyrészről nők milliói tesznek meg mindent azért, hogy gyermekük lehessen, addig a másik részük azért küzd, hogy megfelelő fogamzásgátlás mellett semmiképp sem essen teherbe. A helyzetet nem egyszerűsíti, hogy bár nagy a választék a különböző eszközök és gyógyszerek piacán, mégis, nagyon nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbb fogamzásgátló eszközt.

Amikor a második gyermekemet is megszültem, teljesen egyértelművé vált, hogy semmi esetre sem szeretnénk harmadik babát, így mindenképpen kellett egy megbízható módszer, mellyen elkerülöm a nem kívánt terhességet. Világ életemben fogamzásgátlót szedtem, de harminc éves koromra valahogy úgy éreztem, tizen-évnyi szedés után nem kellene a szervezetemet és a hormonrendszeremet tovább tömni vele. Aztán az orvosom felajánlotta a spirál felhelyezését. Megmondom őszintén ódzkodtam a témától, és máig sem rakattam fel. Pedig egy nagyon közkedvelt fogamzásgátló módszerről beszélünk – a maga előnyeivel és hátrányaival együtt. Az, hogy a spirál mennyire megbízható, kényelmes és biztonságos, mindenki döntse el saját maga, de most nézzük a tényeket rá vonatkozóan!

Mi is az a spirál igazából?

Ez egy méhen belüli fogamzásgátló, mely készülhet rézből vagy akár műanyagból is. Nevét arról kapta, hogy található rajta egy spirál alakú szál is, mely a fogamzásgátlás központi elemeként meggátolja a teherbeesés folyamatát. A spirál közvetlenül érintkezik a méh belső részével, melynek következtében megakadályozza a megtermékenyült petesejt további beágyazódását. 

Az idők során egyébként rengeteg spirál jelent meg a fogamzásgátlás történetében, de leginkább a „T” alakú rézspirál volt az, mely biztonsággal megállta a helyét. A klasszikus, rézdrótot tartalmazó eszközből rézionok oldódnak ki, melyek tönkre teszik a spermiumokat, és gátolják a megtermékenyülést. 

Másik típus a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő hormontartalmú spirál. Nevéből is sejthető, hogy hormonok leadására képes. A méhre bocsátott hormonokkal elvékonyítja a nyálkahártyát, így a petesejtek beágyazódása akadályba ütközik, illetve meggátolja a spermiumok összetalálkozását a petesejttel. 

Liudmila Chernetska/istockphoto.com

Sokáig tartós és nem kell figyelgetni

Nagy előnye a spirálnak, hogy felhelyezéstől számított kb. 5 évig nem kell hozzányúlni vagy foglalkozni vele. Természetesen, ha valakinek egyéni egészségügyi problémája van akár a spirállal, akár a méhen belül bárhol, ez az elmélet nem helytálló. Alapvetően azonban problémamentes és praktikus, mert együttlét után például nem kell aggódni az óvszer épségben maradásért vagy hogy biztosan bevettük-e az aznapi fogamzásgátló tablettánkat. 

A hormontartalmú spirál a méhhez és a petéhez kapcsolható egyes fertőzések kialakulásának kockázatát is csökkenti, és nem befolyásolja a peteérést sem. 

Mindemellett hamar hozzájuthatunk, hiszen, ha a nőgyógyász receptre felírja, néhány pillanat alatt kiválthatjuk a gyógyszertárban, majd akár azonnal fel is helyezhetik. Szoptató édesanyáknak kiváló hír, hogy a hormonális spirált szoptatás alatt is lehet használni, mert nem befolyásolja az anyatej milyenségét. 

Összességében pedig egy olyan eszközről beszélünk, melyre ideális esetben elég 5 évente egyszer beruházni, tehát jóval költséghatékonyabb, mint például a drága havi fogamzásgátló gyógyszerek.

Rabizo/istockphoto.com

A hátrányok: rendszertelen menstruáció és fájdalomérzet

Vannak olyan nők, akik semmilyen jótékony hatásról nem tudnak beszámolni a spirált illetően, mert már a felhelyezést követő napok is igen megterhelőek számukra. Sokaknál a spirál felhelyezése fájdalmas folyamat. Ha a nőgyógyász szakorvos nem rendelkezik kellő tapasztalattal, a felrakás közben akár a méh fala is megsérülhet. 

Gyakori a spirál okozta rendszertelen (vagy teljesen eltűnő) menstruáció is, illetve sokan fájdalmas havi görcsöket és darabos, furcsa állagú menstruációt tapasztalhatnak tőle. Mellékhatásként kialakulhat folyamatos fejfájás, hányinger vagy éppen hasi fájdalom is. Nem ritka, hogy a kényelmes felhelyezés ellenére sokan egyfajta idegentest érzést tapasztalnak, és nem tudnak megbarátkozni új, méhen belüli „társukkal”.

A hormontartalmú verziónál előfordulhat, hogy elcsúszik az eszköz, ezáltal pedig megszűnik a védettség a teherbeeséstől. Ilyenkor pedig sajnos vissza kell menni a nőgyógyászhoz, hogy orvosolja a helyzetet. Egyes kutatások szerint pedig a spirál használatával emelkedik a méhen kívüli terhességek aránya, de ez a téma egyelőre még vitatott a szakmán belül.

Nyitókép: Menshalena/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!