A carbonara spagetti azon klasszikus fogások közé tartozik, amiért emberek milliói rajonganak világszerte. Vannak ételek, amelyek úgy jók, ahogy vannak, sok más finomságnak viszont bizonyos csavarok is jót tehetnek. Igaz ez a carbonara spagettire is – egyre többen készítik hawaii módra, ananásszal, amiért bár az olaszok többsége kevésbé lelkes, általában véve hatalmas kedvence. Ha pedig szereted a hawaii pizzát, biztos, hogy ebben a könnyű fogásban sem fogsz csalódni.
Ezért egyél te is több ananászt
Durva külseje ellenére az ananász a meleg fogadtatás és a vendégszeretet szimbóluma. Széleskörű elterjedése a 17. századra tehető, amikor is az amerikai gyarmatosítók veszélyes kereskedelmi útvonalakon kezdtek el harcolni azért, hogy ananászt importáljanak a Karib-szigetekről annak érdekében, hogy a mennyei finomságot a vendégeikkel is megoszthassák. Hogy milyen jól tették, azt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy az ananász az immunrendszer számára is kedvező.
Szintén nagyon fontos tulajdonsága, hogy magas mangántartalma van, ez az anyag ugyanis alapvető szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében. A nagy mennyiségű C-vitamin és mangán mellett pedig a B6-vitamin, a réz, a tiamin, a folsav, a kálium, a magnézium, a niacin, a riboflavin és a vas napi ajánlott mennyiségét is növelheted vele a szervezetedben.
Ami pedig az ízletes gyümölcs legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy a bromelain enzim egyetlen ismert táplálékforrása, amely arról híres, hogy nemcsak a fehérjék emésztését csökkenti, hanem gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. Így tehát meglehetősen sok okod van rá, hogy több ananászt egyél, például egy fantasztikus hawaii spagetti formájában.
Hozzávalók:
- 400 gramm spagetti
- 1 evőkanál vaj
- 1 vöröshagyma
- 400 g cukrozatlan kockára vágott, konzerves ananász
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 gramm krémsajt
- 200 gramm sonka
- Só
- Bors
Elkészítés:
- A sós vizet felforraljuk, majd kifőzzük a spagettit a csomagon található utasítások szerint.
- A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk.
- A vajat egy serpenyőben alacsony lángon felolvasztjuk.
- Felemeljük a hőt a serpenyő alatt, megpirítjuk a fokhagymát, majd a vöröshagymát, végül pedig a sonkát is hozzápirítjuk.
- Az ananászos vizet leöntjük és külön tároljuk. A serpenyő tartalmához hozzáadjuk az ananászt, a krémsajtot és az ananászvíz felét, majd az egészet jól összekeverjük.
- A spagettit lecsepegtetjük, a szószhoz adjuk, és – ha szükséges – hozzáöntjük a maradék ananászvizet.
- Sózzuk, borsozzuk és melegen tálaljuk.
Diétához igazítva is elkészítheted
Mivel egy alapvetően egyszerű tésztaételről van szó, a hawaii spagettit természetesen a saját ízlésedhez és szinte bármilyen diétához is hozzáigazíthatod. Tejmentesen készítheted növényi margarinnal és krémsajttal, vegetáriánus vagy verzióban pedig bármilyen neked tetsző húsmentes felvágottat választhatsz a sonka helyett, de akár a grillfűszeres pácba forgatott cukkini vagy padlizsán is jó választás lehet.
Gluténmentes diéta esetén természetesen szóba jöhet rizstészta, csicseriborsó alapú tészta, vagy bármilyen más mentes alternatíva, ami neked megfelel. Ha diétázol, a vaj helyett használj alacsony zsírtartalmú margarint, spagettiből pedig valamilyen teljes kiőrlésű verziót. Mindezeket az opciókat figyelembe véve aligha lehet okod arra, hogy mégis mellőzd ezt az ínycsiklandó fogást a nyári ebédeid vagy vacsoráid közül.