Pénz és hivatás

Sokan kerülünk pénzügyi válságba – Hogyan kezeljük a pénzügyeinket a járvány idején?

Sokan kerülünk pénzügyi válságba – Hogyan kezeljük a pénzügyeinket a járvány idején?

Mostanra egyértelművé vált, hogy a koronavírus járvány nem csak egészségügyi szempontból jelent krízishelyzetet, a gazdaság is súlyosan megérzi a veszélyhelyzetet, és ez szinte biztosan hatással lesz a pénzügyeidre is. Kivételes időket élünk, de a tapasztalat hiánya nem jelenti, hogy a vakszerencsére kell bíznod magadat. A Marie Claire Sallie Krawchecket, banki veteránt és az Ellevest nőközpontú pénzügyi tervezési szolgáltatás alapítóját kérte meg arra, hogy válaszoljon a befektetéssel és a pénzkezeléssel kapcsolatos kérdéseikre a COVID-19 járvány idején. Ezek voltak a kérdéseik, és ezek a szakértő válaszai.

Mindenki azt mondja, hogy a gazdasági válság szélén állunk. Igaz ez?

Tőzsdei kutatóanalitikusként kezdtem a karrierem. Mindig azt gondoltam, hogy a tőzsde beszél hozzánk, és elmondja nekünk, mi történik, még ha néha nehéz is értelmezni ezt. A tőzsde most azt mondja nekünk, hogy recesszióban vagyunk, valószínűleg válságban. Erre utal a rendkívül gyors visszaesés ténye.

Több mint 100 éve ez volt a tőzsde legrosszabb első negyedéve, és a leggyorsabb átállás a bikapiacról (felfelé mutató, robusztus, erős gazdaság) a medvepiacnak nevezett piacra, ami több mint 20 százalékos esést jelent – a piacunk most 30 százalékot esett. (Az interjúban Sallie Krawcheck természetesen az amerikai gazdaságról beszél, de a megfigyelései általános érvényűek lehetnek – a szerk.)

Nemrégiben munkanélkülivé váltam a járvány miatt. Mit tehetek?

Ez a személyes körülményeidtől függ. Ha teheted, kérd az álláskeresők támogatását. A munkanélküliség azonban sokakat fog érinteni, és közülük sokaknak nincs semmilyen mentőöve, például azoknak, akik eddig sem álltak alkalmazásban, mert szabadúszóként dolgoztak.

Lesznek, akik számára ez azt jelenti, hogy a sürgős helyzetekre félretett pénzhez kell nyúlni, de olyanok is, akik adósságokat halmoznak fel.

Ha ez a helyzet áll elő, függeszd fel a befektetéseidet, és menj át takarékos „üzemmódba”. Ha a dolgok helyreállnak, elsőként a vészhelyzet tartalékaidat töltsd fel újra, illetve az esetleges adósságaidat rendezd, és csak ez után kezdj el ismét befektetni.

Mindenki erről a „sürgős helyzetekre félretett pénzről” beszél. Mit tegyek, ha nekem nincs ilyenem, és hogyan kezdhetem el gyűjteni?

A javaslat mindig az volt, hogy három-hat hónapos (adózott) fizetésednek megfelelő összeget tegyél félre, és azt egy olyan számlán tartsd, ahol mindig hozzáférhetsz. Így a kamatokkal szinte semmit nem keresel rajta, de biztonságban tudhatod. Ha még nincs ilyen alapod, soha nem késő elkezdeni. A kérdés az, hogy mi az, amin spórolni tudsz.

Ha van megtakarításod és hitelkártya-tartozásod is, használd a pénzt az adósság törlesztésére.

Ez így kicsit ellentmondásosnak hangzik, de a spórolt pénzed nem termel neked többletet, a hiteled viszont sok pénzt elvihet. Lehet, hogy most azt mondod: „egy pillanat, Sallie! Mi van, ha vészhelyzet áll be?” Nos, akkor legfeljebb ismét felhalmozod a hitelkártya-tartozásodat, de addig sem kellett fölöslegesen fizetned a kamatokat.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Rövid távú befektetésre gyűjtöttem, például egy ház vásárlására 5 éven belül. Mit tegyek?

Ez a cél rövid távra szól, és hamarosan el szeretnéd költeni a pénzed, tehát az Ellevestnél ilyen esetben nem fektetettünk be sok pénzt a tőzsdére. Ennek pontosan a mostanihoz hasonló időszakok az okai. Jobb, ha az alapjaid kötvényekben vannak.

Ezzel szemben egy hosszabb távú befektetéshez, például a nyugdíjhoz, több tőkével kell rendelkezned, amin nagyobb a kockázat, de általában az idő múlásával nagyobb megtérülést jelent.

Egyéb tuti tipp?

Ne, ne, ne, ne, ne és ne vásárolj Bitcoint! A másik gyakori kérdés, amit ilyen helyzetekben sokszor hallunk: fektessek-e aranyba? Szeretek azzal viccelődni a férjemmel, hogy egy arany ékszer befektetés. Gondolj csak az ókori Egyiptom aranyára – még mindig aranyat ér, míg az ókori Egyiptom részvényei és kötvényei nem érnek semmit.

Mikorra várható, hogy elkezd talpra állni a gazdaság?

Nagyobb kilengésekre számítok a tőzsdén. Azt hiszem, hamarabb elkezd majd javulást mutatni, mint ahogyan mi észrevennénk, hogy már jövünk kifelé a válságból, viszont nem gondolom, hogy teljesen rendbe jönne, amíg megnyugtató megoldást nem találunk a vírusra.

Minden visszaesés rosszabbnak tűnik, ha már benne vagy te is, mint a korábbiak.

Ez a mostani egy különösen kemény helyzet, hiszen az egészségünk is a tét. Ugyanakkor a történelem során voltak már recessziók, és mindig kilábaltunk belőlük. Ez a mostani kicsit tovább tarthat, de ebből is fel fogunk állni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást