Ennél ezer éves mézet? Lehet, hogy mi sem. Pedig elvileg nincs akadálya. Vannak ugyanis ételek, amik örökké (vagy szinte örökké) ehetőek maradnak.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
2/8 Méz
Varázslatos kémiájának és a méhek munkájának köszönhetően a mézet az egyetlen olyan ételnek tartják, amely valóban örökké eláll. A virágok nektárja keveredik a méhek enzimeivel. A méhek szárnyának legyező hatása és a gyomrukból származó enzimek olyan folyadékot hoznak létre, amely egyszerre erősen savas és alacsony nedvességtartalmú – ez valóban barátságtalan környezet a baktériumok szaporodásához.
A méz feldolgozása és lezárása is meghosszabbítja a méz korlátlan eltarthatóságát. Annak ellenére, hogy alacsony a nedvességtartalma, a méz cukrai higroszkóposak, ami azt jelenti, hogy nedvességet vesznek fel a levegőből. A felforrósított és leszűrt mézben megfelelően lezárva a nedvesség nem tud felszívódni, és a méz örökre ugyanaz marad. A valaha talált legrégebbi mézesbödönt 5500 évesnek tartják.