Jobb vezetők azok a nők, akik nem sminkelnek rendszeresen

Jobb vezetők azok a nők, akik nem sminkelnek rendszeresen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Jobb vezetők azok a nők, akik nem sminkelnek rendszeresen

Azonban amikor komolyabb alkalomra készülök, vagy hivatalos ügyben megyek valahova megbeszélésre, akkor mindig nagyobb figyelmet fordítok a sminkre. Úgy gondolom, ez manapság egyfajta elvárás, ami nem feltétlenül helyes, de attól még így van. Vagy mégsem? Egy új tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb sminket viselnek, jobban helytállnak a vezetői pozíciókban és egészen másként ítélik meg őket az emberek.

Erősebb személyiségnek gondoljuk azokat, akik nem viselnek túl sok sminket

Az Abertay Egyetem kutatói 168 felnőttet (férfiakat és nőket vegyesen) kérdeztek meg arról, mit gondolnak a sminkelt nőkről. A kutatás során különféle nők képeit mutatták meg nekik, mégpedig úgy, hogy a fotókon a hölgyek különféle sminkekben pompáztak. A teljesen természetestől kezdve, egészen a kiemelt társadalmi eseményig, egyszerű, natúr, valamint erős sminket viseltek. 

Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy értékeljék a nőket különféle kritériumok alapján. Ezek közül egyik volt az a szempont, hogy megállapítsák, melyik nő lehet jó vezető. Az eredmény a kutatókat is meglepte: mind a férfiak, mind a nők a kevésbé sminkelt nőket tartották erősebb személyiségnek, de ami ennél is érdekesebb, jobb vezetőnek.

„A korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a smink viselését az emberek összekötik a nők domináns megjelenésével”

– mondta Dr. Christopher Watkins vezető szerző. 

A hasonló tanulmányok alátámasztották, hogy a nők automatikusan dominánsabbnak ítélték meg a több sminket viselő társaikat. A férfiak ugyanezeknek a nőknek nagyobb tekintély tulajdonítottak. A nyomonkövetés során kiderült, hogy a nők nagyobb valószínűséggel lettek féltékenyek az erős sminket viselő nőkre, valamint vonzóbbnak tartották őket a férfiak számára – egyúttal viszont bevállalósabbnak, kevésbé megbízhatónak is.

A smink hatása a női vezetőkre
Rawpixel/istockphoto.com

„A korábbi eredmények arra utalnak, hogy hajlamosak vagyunk némi tiszteletet tanúsítani egy megfelelően, de erőteljesen sminkelt nő iránt. Az új kutatások szerint azonban a smink hiába is növeli a nők dominanciáját, valójában nincs hatással arra, hogyan értékeljük őket vezető szerepben”

– tette hozzá Watkins.

Használhatóak valahol a sminkelés nyújtotta előnyök?

Ez tehát azt jelenti, hogy a smink viselését illető esetleges előnyök sokkal inkább a magánéletben, semmint a munkában mutatkoznak meg – de ott sem mindig pozitív értelemben. Bár hasznos lehet, ha a férfiak tekintélyét kivívjuk, ez csak addig előnyös, amíg a tekintély nem túl nagy, és el nem riasztja a jelölteket.

Az pedig alighanem megkérdőjelezhetetlen, hogy nem igazán származik előnye egy nőnek sem abból, hogy kivívja más nők ellenszenvét, féltékenységét. 

A tanulmányból arra következtethetünk, hogy a hétköznapokon, munkahelyre, valamit állásinterjúra, hivatalosabb eseményekre jóval előnyösebb, ha csak a természetes szépségünk fokozására törekszünk – különösen akkor, ha nőkkel találkozunk. Ezeken az alkalmakon célravezetőbb natúr, természetes sminket viselni, mint erőteljes, alkalmi sminket választani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást