Segíthet a szorongásodon, ha horrorfilmet nézel

Segíthet a szorongásodon, ha horrorfilmet nézel

Címlap / Életmód / Egészség / Segíthet a szorongásodon, ha horrorfilmet nézel

Bármilyen furcsán hangzik is, egy kiadós ijesztgetés sokat segíthet abban, hogy a mindennapi szorongásaidat enyhítsd. Ha már kipróbáltad a hagyományos módszereket és semmi nem segített igazán, érdemes leülni a tévé elé, és rettegni jó másfél órát, kutatások szerint ugyanis ez is hatékony lehet a feszültség feloldásában.

Terápia, meditáció, rendszeres mozgás és egészséges étkezés – a szorongástól szenvedő embereknek általában ezeket a gyógymódokat ajánlják fel, amelyek segítenek enyhíteni a tüneteket, vagy akár teljesen meg is szüntethetik őket. A nem túl extrém szorongást általában ezekkel a módszerekkel el lehet csendesíteni, de van, hogy nem működik a természetes megoldás, és gyógyszeres kezelésre szorul az ember.

A szorongást úgy szokták meghatározni, mint a félelmi rendszer nem megfelelő működése – az agy feleslegesen ad félelmi reakciót olyan dolgokra, amiken mások probléma nélkül túllendülnek.

A rendellenesség számos testi tünetet produkálhat, és attól függően, hogy mennyire komolyan szenvedünk benne, akár pánikrohamokat, álmatlanságot vagy émelygést és fejfájást is okozhat – arról nem is beszélve, hogy beleszólhat a szociális életünkbe, ezért fontos, hogy ne maradjon kezeletlenül. Ha ettől szenvedsz, és úgy érzed, nem segítenek a hagyományos módszerek, próbáld ki azt, hogy megnézel egy jó horror filmet – több pszichológus szerint ugyanis ez sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

Segíthet a szorongásodon, ha horrorfilmet nézelKép forrása: pexels.com

A horrorfilmek két okból is segíthetnek a szorongáson: egyrészt megtestesítik a félelmet, és a rendellenességtől szenvedőknek nem egy belső frusztrációval kell megküzdeniük, hanem egy tárgyiasított lénnyel, gyilkossal, szellemmel, vagy földönkívülivel.

A másik ok az, hogy az idegrendszer annyira túlpörög, hogy a szorongást kiváltó ingerek többé nem jelentenek neki kihívást, átvitt értelemben elzsibbad, és magasabbá válik az ingerküszöbe.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek válik be ez a megoldás: van, akit a horrorfilmek még idegesebbé tesznek, és pont az ellenkezőjét okozzák, mint amiért az ember nézné őket. Itt is igaz, hogy minden szervezet, minden idegrendszer más, és eltérő ingerek pörgetik túl – éppen ezért kell saját magadnak kikísérletezned, hogy mi válik be neked. Ha eddig semmi nem hozta meg a várt eredményt, érdemes a horrorfilmeknek is adni egy esélyt, de ne erőltesd, ha csak rosszabbul érzed magad tőlük!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást