Rozmaring – egyszerre gyógyszer és illatszer

Rozmaring – egyszerre gyógyszer és illatszer

Címlap / Uncategorized @hu / Rozmaring – egyszerre gyógyszer és illatszer

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A rozmaring egy örökzöld félcserje, mely a mediterrán térségben őshonos, de mára a világ számos pontján termesztik, hazánkban is kedvelt kiskerti növény. A közepes termetű bokrot illatos, tűszerű levelek és apró, kékes-lilás színű virágok borítják, így hasznossága mellett még dekoratív is. A rozmaringot fűszernövényként és gyógynövényként ősidők óta használja a gasztronómia és a népi gyógyászat. Cikkünkben sorra vesszük, mit érdemes tudni róla, és miért jó, ha a saját kiskertünkben is telepítünk néhány rozmaringbokrot.

Illatos fűszernövény, ami feldobja ételeinket

A rozmaring intenzív, fűszeres íze tökéletesen illik a mediterrán konyhához. Húsok, halak, zöldségek, sültek, grillezett ételek, főzelékek és levesek ízesítésére egyaránt használható. Jól harmonizál más zöldfűszerekkel, mint a kakukkfű és a bazsalikom, ezért remek választás húsok pácolására és sült zöldségek ízesítésére. A vadhúsok egyik legfontosabb fűszere, egy egyszerű fokhagymás-rozmaringos-borsos ízesítéssel nem lehet mellélőni.

Fontos gyógynövényünk

A hazai népi gyógyászat ősidők óta alkalmazza a rozmaringot számos fizikai tünet enyhítésére. Csökkenti az emésztési zavarokat, a fejfájást és az izomfájdalmakat. Erősíti az immunrendszert és javítja a memóriát. Külsőleg alkalmazva segít a hajhullás ellen és a bőrgyulladás hatékony kezelésében. A rozmaring illóolaja aromaterápiában is használatos, intenzív illata ellazítja testet és lelket egyaránt.

Néhány hasznos tanács

Ha tehetjük, friss rozmaringot használjunk, mivel szárítva elveszti ízének jelentős részét. Frissen leszedve a legintenzívebb ízű, ám ilyenkor érdemes vele óvatosan bánni, mert ha túlzásba visszük, akár keserű, fanyar ízt is kaphatunk. A rozmaringot szüretelés után ajánlatos fénytől védett helyen fellógatva szárítani, majd légmentesen lezárt edényben tárolni, hűvös, sötét helyen. Így akár éveken át is fel tudjuk majd használni a saját kertünkben termesztett értékes növényt.

Harcsaszeletek cukkínis, spárgás rozmaringos vargányamártással, jázmin rizzsel – Csirkemell mézben pácolt sonkával, ementáli sajttal sütve, rozmaringvajban, burgonyapüré körettel –Fokhagymagerezdekkel egybesütött rozmaringos csirkecomb nyári salátával. Ez csupán három rozmaringos fogás az Interfood gazdag ételkínálatából, amivel érdemes tenni egy próbát, hiszen rendkívül ízletesek. A házhoz rendelt meleg étel az a luxus, ami időnként mindenkinek jár!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!