Háztartás / Otthon

Te is rosszul tárolod? 4 hűtős hiba, amit mindannyian elkövetünk

Te is rosszul tárolod? 4 hűtős hiba, amit mindannyian elkövetünk

Személy szerint akkor is büszke vagyok magamra, ha nem négy órával hazaérkezés után veszem észre, hogy a joghurtot a bevásárlótáska alján hagytam. Úgy tűnik azonban, nem elég mindent bepakolni a hűtőbe, ami a hűtőbe való, mert ettől még nem tudhatjuk teljes biztonságban az élelmiszereket.

Hová kerüljön a tojás?

Már arról is vita van, hogy egyáltalán a hűtőben, vagy a konyhapulton kell tartani a tojást – ez egyébként attól is függ, hogy megmosták-e a tojást korábban, illetve hogy a tyúkok kaptak-e szalmonella elleni védőoltást.

Kontinensenként eltérnek az erre vonatkozó élelmiszer-biztonsági szabályok, úgyhogy mi most csak a hűtőszekrényben tárolt tojásokkal fogunk foglalkozni – amiknek viszont nem a hűtőszekrény ajtajában van a helye, még akkor sem, ha sok gyártó a hűtőszekrénybe kifejezetten ide tervezi is a tojásokat tartó kis műanyag fakkokat.

A hűtő nyitása és zárása után azonban itt a legnagyobb a hőingás, ami pedig a tojás gyorsabb megromlását idézheti elő.

Érdemes tehát az ajtóban inkább a vizet, üdítőt és más, nem túl romlékony élelmiszereket tárolni, a tojásokat pedig szépen a hűtő hátuljába pakolni.

Túlzsúfolt polcok

Azt sokan tudják, hogy ha szinte üresen áll a hűtőszekrény, az nem kedvez a fogyasztásnak, arról viszont már kevesebb szó esik, hogy az sem szerencsés, ha teljesen telepakoljuk a polcokat.

A megfelelő működéshez ugyanis elengedhetetlen, hogy a levegő cirkulálni tudjon a hűtőszekrényben – ha ez nem történik meg, mert minden tele van élelmiszerekkel, akkor a hőmérséklet nem lesz egyenletes, a hűtő nem működik elég hatékonyan, az élelmiszerek pedig megromlanak.

Érdemes tehát okosan elosztani az élelmiszereket: nyugodtan pakold tele a polcokat, de ne zsúfold túl őket.

Általános érvényű szabály, hogy ha az egyik polc hátulját nem tudod kényelmesen elérni a kezeddel anélkül, hogy valamit ki kelljen venned a polc elülső részéről, akkor túl sok finomságot halmoztál fel arra a területre.

Forró élelmiszerek

Ma már nem tartja magát feltétlenül az állítás, hogy eleve csak legfeljebb szobahőmérsékletű dolgokat lehet a hűtőszekrénybe rakni, mert az újabb, jobb teljesítményű háztartási gépek már elbírnak egy kis hővel.

Túlzásokba esni azonban továbbra sem szabad, hiszen ha a hőmérséklet csak rövid időre is négy fok fölé emelkedik a hűtőben, a baktériumok már villámgyorsan szaporodni is kezdenek.

Ha mégis meleg ételt kell mindenképpen a hűtőszekrénybe tenned, akkor ne egy nagy lábasban rakd oda, hanem több kisebb tárolóban, egyenletesen elosztva a hűtőszekrény különböző részein.

Így jobban átjárja a levegő, és gyorsabban hűl biztonságos hőmérsékletre, anélkül, hogy felmelegítené a hűtőszekrényedet.

Van, amit érdemes külön tárolni

Nem véletlenül található a legtöbb hűtőszekrény aljában egy külön kis fiók a zöldségeknek és a gyümölcsöknek.

Ezek némelyike ugyanis valóban kiérdemli, hogy elzárd a többiektől, mert valóban rossz hatással lehet a környezetére.

Érés közben az alma, a banán, a dinnye és az avokádó egy olyan gázt termel, amely a többi gyümölcs érését is elősegíti, ez viszont oda vezethet, hogy az élelmiszerek túl gyorsan megromlanak, megfonnyadnak, még akkor is, ha a hűtőben tárolod őket.

Érdemes ezért inkább ezeket a finomságokat elkülönítve tartani a hűtőben, hacsak nem szeretnéd például, hogy mondjuk a déli gyümölcsök, amiket gyakran csak félig érett állapotban lehet beszerezni a boltokban, de puhuljanak meg gyorsabban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást