Rossz hír: a csókolózással is lehet nemi betegséget kapni

Rossz hír: a csókolózással is lehet nemi betegséget kapni

Címlap / Életmód / Egészség / Rossz hír: a csókolózással is lehet nemi betegséget kapni

A csókolózás megannyi előnyéről már mi is írtunk, nem mintha külön motiváció kellene a legtöbbeknek ahhoz, hogy gyors puszit nyomjanak a szerelmük szájára, vagy akár hosszú perceken át belefeledkezzenek a csókolózásba. Sajnáljuk, hogy most a rossz hírt is mi hozzuk, de az a helyzet, hogy a smárolásnak vannak bizony árnyoldalai is. Például nagyon ronda betegségeket is lehet kapni tőle.

A herpesz csak az egyik veszély

Tényleg nem szeretnénk elrontani a hangulatot, de sajnos nem egy vírusos influenza elkapása a legnagyobb veszélye a csókolózásnak, de még csak nem is a magas lázzal és torokfájással járó mononucleosis infectiosa, vagy Pfeiffer-féle mirigyláz (ismertebb nevén csókolózók betegsége).

Csókolózással olyan, elsősorban szexuális úton terjedőként ismert betegségeket is el lehet kapni, mint a herpesz 1 és a herpesz 2 vírus, sőt a szifilisz is.

Lemondani persze nem kell a csókolózás öröméről, de azért nem árt, ha tisztában vagy ezekkel a dolgokkal.

Hogyan terjed csókkal a herpesz?

A herpeszvírus bőrkontaktussal terjed, így a vaginális, anális és orális szexuális aktus mellett csókolózás útján is továbbadható. Az egyik leggyakoribb vírus, és ha valaki egyszer elkapja, egész életére fertőzött marad. A herpesz évekig is lappanghat, mielőtt kiüt, majd lehet, hogy ismét nem okoz problémát hosszú évekig. Az 1-es vírus a szájon, a 2-es vírus a genitáliákon okoz kiütést, de orális szex során a szájon lévő herpesz is okozhat fertőzést a genitáliákon, és a gentiálián lévő fertőzés is okozhat fertőzést a szájon, amit aztán csókolózással tovább lehet adni.

A herpesz terjedésének egyik oka, hogy az emberek kellemetlenül érzik magukat miatta, és nem beszélnek róla, holott egy rendkívül gyakori fertőzésről van szó. Mivel a legnagyobb valószínűséggel a vírusürítés idején lehet a herpesz fertőző, érdemes leküzdeni a szégyenérzetet, és ha valaki érzi magán a herpesz kiütközésének előjeleit – például égő, viszkető érzés, pirosság vagy bizsergés – akkor tartózkodni azoktól a tevékenységektől, amelyek a vírus továbbadását okozhatják.

Mi a helyzet a szifilisszel?

Bár a szifilisz vagy vérbaj ma már korántsem olyan gyakori, mint mondjuk 100 évvel ez előtt volt, azért korántsem tűnt még el!

A gyakori elképzeléssel ellentétben a baktérium nem csak nemi érintkezés, hanem csókolózás útján is a szervezetbe juthat, a Treponema pallidum pedig ha egyszer a testedbe került, nem csak a fertőzés helyén, hanem bárhol okozhat gyulladást, fertőzést.

Megfelelő kezelés híján a beteg állapota néhány hét alatt jelentősen romlik, hosszú távon pedig izomsorvadás, bénulás, téboly is megjelenhet a szövődmények között.

A szifilisz azonban, ha időben orvoshoz fordulsz, jól kezelhető.

 

Tényleg HIV fertőzést is lehet kapni csókolózással?

Bár kisebb az esélye, mint a szexuális közösülés során, nem zárható ki, hogy az AIDS csókolózás útján is terjed, amennyiben a partnerek száján vagy szájüregében például egy kis hámsérülés van, amin keresztül kiszabadul a vírus, és a másik szervezetébe tud jutni.

A jó hír, hogy megfelelő orvosi felügyelet mellett a HIV fertőzöttek már akár annyira is kordában tudják tartani a betegségüket, hogy az nem csak az ő szervezetükre nem lesz végzetes hatással, de annyira le is gyengíthetik a vírust, hogy gyakorlatilag a nullát közelíti a továbbadás esélye.

Mindehhez persze állandó orvosi felügyelet, pontos gyógyszeradagok és rendszeres kontroll szükségesek!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást