Romlik a látásod? Rémes okok is állhatnak a háttérben

Romlik a látásod? Rémes okok is állhatnak a háttérben

Címlap / Életmód / Egészség / Romlik a látásod? Rémes okok is állhatnak a háttérben

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egészségé is lehet. A látás romlása ugyanis nem csak arra utalhat, hogy sokat ülsz a monitor előtt, hanem más betegségeket is jelezhet. A diagnózist természetesen csak orvos tudja felállítani, de nem árt, ha tudod, hogy a látásromlás az alábbi problémák tünete is lehet akár.

Pajzsmirigy-problémák

A hormontermelésért felelős pajzsmirigy nem megfelelő működése nagyon sok, különféle tünetet produkálhat.

A listán szerepel az is, hogy a szemizmok megduzzadnak, a szemgödörben kevesebb lesz a hely, és ettől a szemek jobban kidüllednek, mint egyébként szoktak.

A pajzsmirigy probléma jele lehet emiatt például a kettős látás is, de a száraz szemek is utalhatnak rá, mivel a szemhéj nem tud teljesen összezáródni, és nedvesen tartani a szemeket.

Cukorbetegség

Mint a legtöbb orvosi vizsgálat, a szemészeti teszt sem árt időről időre, de ha cukorbeteg vagy, esetleg magasabb a rizikófaktorod a cukorbetegség kialakulására, akkor különösen érdemes odafigyelni a látásodra.

A diabétesz egyik szövődménye lehet ugyanis a látás irányításáért felelős makula – ez a retina része – „meghibásodása”, ami a látás romlásához, extrém esetben akár a látás elvesztéséhez is vezethet.

Szem migrén

Tudtad, hogy nem csak a fejednek, a szemednek is lehet migrénje?

Ilyenkor apró vakfoltok jelentkeznek a látótereden, amelyek néhány percig maradnak ott, esetleg fényeket, villanásokat látsz.

A jelenséget kísérheti, megelőzheti vagy követheti is fejfájás, vagy szemfájdalom, de nem feltétlenül.

Ha a jelenséget rendszeresen tapasztalod, akkor mindenképpen ajánlott felkeresni egy orvost, aki elvégez néhány tesztet, mert a szem migrénje számos, súlyosabb betegség szövődménye is lehet, de ha csak egyszerű problémáról van szó, akkor is érdemes megszüntetni, hogy ne okozzon több kellemetlenséget.

Sclerosis

A szemhéj elnehezülése autoimmun betegségekre utalhat, ha pedig hirtelen, azaz néhány nap vagy hét leforgása alatt érzékeled a látóképességed romlását az egyik szemeden, és esetleg fájdalmat is tapasztalsz a szem környékén, az akár a sclerosis egyik korai tünete is lehet.

Pánikba esni természetesen nem kell, hiszen számos más magyarázat is állhat a háttérben, de ha elmész egy kivizsgálásra, és kikéred egy orvos véleményét, az egészen biztosan nem fog ártani.

Magas koleszterinszint

Azok, akiknek magas a koleszterinszintje, gyakran tapasztalhatják, hogy a látásuk mintha romlana, majd ismét helyreállna, ahhoz hasonlóan, mint amikor egy függöny ereszkedik a szemed elé, majd idővel felgördül.

Ez a nyaki ütőér eltömődésének jele lehet, ami miatt nehezen jut a szükséges mennyiségű vér a szemedbe.

A jelenséget szemfájdalom, és bizonyos esetekben fényérzékenység is kísérheti.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!