Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el

Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Romantikus magyar kastélyok, amelyeket neked is látnod kell – ha csak egy hétvégére utaznátok el

Szerencsére a magyar kultúra akkor is remekel, amikor építészetről van szó, és annyi idehaza a történelmi kastély, mint égen a csillag. Némelyikük sajnos kihasználatlanul hever, és lassan az enyészeté lesz, mások máig régi fényükben ragyognak, és egy letűnt kor büszke őrzőiként emelkednek a modern házak közé. Ha csak egy hétvégi kirándulást terveztek, keressétek fel valamelyik magyarországi kastélyt, barangoljatok egyet a környéken, és élvezzétek a vidéket. Itthon is sok látnivaló van!

Serényi kastély, Dédestapolcsány

A grófi család által egykor üdülőként használt kastélyt 5 hektáros park veszi körül, gesztenyefákkal szegélyezett út vezet az épülethez.

A kastély melletti szikláról pazar kilátás nyílik a Bükk hegységre, és a környék a túrázók minden igényét is kielégíti.
A kastély legutolsó lakója gróf Serényi Ödön volt, aki ma a helyi temetőben nyugszik, akár a sírját is felkereshetitek.

L’Huillier–Coburg kastély, Edelény

Az Eszterházy-Forgách kastélyként is ismert épület a magyar barokk egyik kiemelkedő alkotása, 1716-30 között épült. 

A már méreteiben is lenyűgöző kastély a magyar állam tulajdonában van, és nemrégiben újították fel, így például Lieb Ferenc káprázatos freskóit is megcsodálhatják az idelátogatók. 

Az épület nagysága, kialakítása, és a rokokó falfestményei miatt mindenképpen az ország egyik legimpozánsabb kastélyának nevezhető.

Rákóczi kastély, Felsővadász

Noha a kastély ma iskolaként funkcionál, és eredeti pompáját a történelem viharai alaposan megtépázták, mégis megérdemel egy látogatást, ha a környéken jártok. 

Az eredetileg a 16. században, a Rákócziak által épített kastélyt, de még ugyanebben a században a temesvári pasa felgyújtotta az épületet. 
A családtól később elkobzott, majd továbbadott kastélyt több család is építgette, formálgatta, míg a 18. században elérte a ma is jellemző romantikus stílusát. 
A Vay-család idejében a kastélyt körülvevő parkban számos növényritkaság pompázott, azonban a második világháború után mindössze egyetlen páfrányfenyő maradt meg.

Balassa kastély, Ragály

A Ragályi és a Balassa, két nemesi család egyesülésével a helyi kastély átépítése is megkezdődött.

A ma ismert sárga kastély két udvari kastélyépület összeépítéséből alakult ki, de a szintén a közelben található fehér kastély is a család tulajdonában állt. 
Boltozatos helyiségek, kazettás parketta, kétszárnyú ajtók jelzik, hogy a család tudta, hogyan kell élvezni a nemesi élettel járó előnyöket.

Kiscelli kastély

Ha a Kiscelli kastélyt keresnétek fel, még Budapest területét sem kell elhagynotok: a III. kerületi épületegyüttes, Óbuda és Remetehegy között ma a Budapesti Történeti Múzeum tárlatainak ad otthont, így belül is akad látnivaló. 

A kastélyt parkerdő veszi körül, melyen turistaútvonal vezet keresztül, itt található a kiscelli kálvária és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolna is.

Puchner kastély

A Pucner kastély Bikal alig ezer fős településének ékköve, egykoron a császári tábornok, Puchner Antal birtokában állt – egészen pontosan ő kezdte meg az építtetést, amit aztán fia, Hannibál, majd annak fia, Károly, végül pedig korai halála miatt Károly özvegye folytatott. 

A romantikus, historizáló stílusú kastélyt nemrégiben felújították és műemlékké nyilvánították, a kastély körülvevő parkban apartmanházak is találhatóak, ha megszállnátok egy éjszakára.

Tisza kastély, Geszt

A nemesi, mégis puritán, egyszerű hangulatot árasztó kastélyt kifejezetten érdemes ősszel felkeresni, hiszen talán ez az évszak illik legjobban az épület egyszerű, kissé komor szépségéhez

A kastély a turisták előtt is nyitva áll, a környék pedig remek lehetőséget biztosít a kirándulóknak, hiszen az épülethez 27 hektáros park is kapcsolódik, amely nagyrészt a Körös-Maros Nemzeti Park felügyelete alá tartozik.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!