Budapest, Budapest, te csodás! 5 hely, amit látnod kell

Budapest, Budapest, te csodás! 5 hely, amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Budapest, Budapest, te csodás! 5 hely, amit látnod kell

Ha nyitott szemmel járunk Budapesten, sok emléktáblát találunk, melyek előtt érdemes egy-egy percre megállni. Érdemes utána nézni annak is, hogyan alakult a tereknek és utcáknak az elnevezése. Sok budapestinek fogalma sincs arról, hogy valójában hol jár, mert nem minden az, aminek látszik…

Kodály körönd

Ez a terület a kezdetekben, szemétlerakó gödör volt, melyet feltöltöttek. Eleinte Körönd volt a neve, mely szimmetrikusan volt tagolva, négy kicsi térrel.

A szobrok közül három szobrot -Bocskai István, Bethlen Gábor, Pálffy János szobra – érdemes megemlíteni, mivel ezek elkerültek innen, a Hősök terére, a Habsburg szobrok helyére.

Érdekesség, hogy a teret 1938-tól 1945-ig Hitler Adolf térnek nevezték.

1971-ben Kodály Zoltánról nevezték el annak halála után, mert Kodály a tér egyik házának egykori lakója volt.

Oktogon

Eleinte Nyolcszög tér volt a neve, de hamar átkeresztelték az elegánsabb Oktogonra. Sokan nem tudják, de a fasizmus évei alatt az Oktogon viselte a Mussolini tér nevet is – 1936-tól 1945-ig.

A kommunizmus ideje alatt – mintha nagyobb lappal, egy ásszal akarta volta ütni a politika Mussolini nevet – November 7. térre keresztelték át. Mára újból az elegáns Oktogon, görög névvel büszkélkedhet a tér.

Az Oktogonról nyíló Andrássy út a párizsi sugárutak mintájára épült 1877-ben, neve is ez volt: Sugárút.

Tabán

Ennek a városrésznek a különleges hangulata, történelmében rejlik. A negyed nagy részét 1933-ban lebontották, így sajátos romantikája is odaveszett.

Budapest legrégebben lakott része, melegvizű forrásai miatt. A 17. századtól görög és cigány menekültek laktak ezen a területen, majd a törökökkel együtt érkeztek ide az első szerbek.

Ebből a korból ered a Tabán név, mely törökül papucsot jelent. Széchenyi István nemzeti panteont szeretett volna ide.

A Budai várat a Duna parttal összekötő részt, a Várkertet, Ybl Miklós tervezte. Az újkorban, főleg a 70-es években inkább zenei események helyszíne, kulthely volt.

A Tabán érdekessége, hogy idős és különleges fákkal van tele, az Orvos lépcső mellett botanikai tanösvény van, ahol vasfa és csörgőfa is található. Sőt, az Alfa-TV parkban gumifa, egy kínai különlegesség is otthonra talált.

A monarchia nyomai

Az Osztrák-Magyar Monarchia is otthagyta lábnyomát Budapest utcáin. Bécsi mintára, a Habsburgok tiszteletére városrészeket neveztek el. 

Ilyen Lipótváros – Leopoldstadt – mely nevet II. Lipót koronázásakor kapta az V. kerület. A nagy árvíz idején a lipótvárosi plébániára menekültek az emberek, melynek emlékére Bazilikát építettek a plébánia helyére. Iparos környék volt, ahol selyemgyár, hengermalom, vasöntő és gépgyár, cukorfinomító is helyet talált. Bécs II. kerülete szintén a Lipótváros nevet viseli.

Terézváros folyóhordalékra épült, már 1733-ban volt telekkönyv, melyben 11 házat tartottak nyilván. 1790-re viszont Pest legnagyobb külvárosává vált. Nevét onnan kapta, hogy 200 év után ide látogatott Mária Terézia és Ferenc császár, 1751-ben. Ennek emlékére nevezték el a külvárost Terézvárosnak.

Erzsébetvárost Erzsébet királynéról nevezték el. A 19. századtól a budapesti ortodox zsidóság nevéhez fűződik a hely. Mégis inkább arról „híres”, hogy itt jelölték ki 1944-ben a nagy gettót, ahonnan a nem zsidó lakósságot kitelepítették. Ma, a fiatal értelmiségiek és turisták nagy örömére ebben a kerületben van a legtöbb, legjobb romkocsma.

Józsefváros

Józsefváros érdekessége, hogy nem csak Budapest VIII. kerületét, hanem Bécs VIII. kerületét is így nevezik. Józsefváros a kultúra kerülete, hiszen itt van az Erkel Színház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Ruttkai Éva Színház, a Százados úti művésztelep, az Orczy-kertben a Bárka színház.

Itt van a Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és Zenei Gyűjteménye, a Füvészkert, a Gázmúzeum, a Zászlómúzeum, a Rendőrség-történeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum.

Itt található a „régi országház”, azaz a Magyar Országgyűlés Képviselőházának székhelye, melyet Ybl Miklós tervezett. Az épület ma az Olasz Kultúrintézet épülete.
Budapest sokkal több tehát, mint a Főváros.

Az alapinformációkat ismerve érdemes barangolni kicsit a mellékutcákban, elolvasva az emléktáblákat. Olyan világ nyílhat meg, melyről nem is álmodtunk…

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!