Ha emésztésbarát, mégis tápláló szénhidrátforrásra gondolunk, a rizs az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb megoldás. A különféle fajták között azonban könnyű elveszni – főleg, ha csak azt olvassuk, hogy a fehér rizs „üres kalória”, míg a barna „szuperélelmiszer”.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A legveszélyesebb formájú arzén található a rizsben
A rizsföldeket gyakran elárasztják és a vízzel borított környezet kedvez annak, hogy az arzén oldott, könnyen felvehető formában legyen jelen. A rizs pedig sajnos hírhedten „arzénimádó”: akár tízszer annyi arzént képes felszívni, mint más gabonafélék.
Ráadásul a rizsben található szervetlen arzén a legveszélyesebb típus – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1. csoportú rákkeltők közé sorolja. Összefüggésbe hozható daganatos betegségekkel, szívproblémákkal és más súlyos egészségügyi gondokkal.
